Tankoparsat on hyvä säilyttää vedessä jääkaapissa.

Euroopan tankoparsan satokausi, joka meillä mielletään pääsadoksi alkaa maaliskuussa ja kestää kesäkuun loppuun. Kevyesti keitetyt tai paistinpannulla kypsytetyt tankoparsat ovat erittäin suurta herkkua keväisin ja kesäisin. Parsan maku on mieto, mutta aromikas. Kevään tuoreita ja ohuita vihreitä tankoparsoja ei tarvitse kuoria. Valkoiset ja paksut vihreät on taas hyvä kuoria. Huuhtele tankoparsat  ennen käyttöä ja pidä niitä tarvittaessa jääkylmässä vedessä, jossa ne piristyvät ja niiden pintajännitys palautuu.

Vinkki: jos et käytä kaikkia parsoja kerralla, katkaise varren puumainen alaosa irti ja laita parsat vesiastiaan pystyyn kuin kukat maljakkoon ja säilytä jääkaapissa!

Tankoparsan viljely:

Tankoparsaa viljellään kahdella eri menetelmällä. Harjuviljelyssä valkoinen tankoparsa kasvaa mullan alla. Kun kasvin kärki pilkistää maasta se peitetään uudelleen mullalla tai sato korjataan. Näin tankoparsaan ei ehdi muodostumaan lehtivihreää ja satona saadaan valkoista parsaa. 

Vihreää tankoparsaa viljellään tasamaalla. Versot korjataan ennen nuppujen avautumista ja ne ovat kasvaneet noin 20 cm korkuisiksi. Tankoparsat ovat silloin parhaimmillaan. Maanpinnalla tankoparsoihin muodostuu lehtivihreää ja näin saadaan meille tutumpaa vihreää tankoparsaa.

Tankoparsan viljely on monivuotista ja parivuotisen taimivaiheen jälkeen satokausi kestää 10-15 vuotta. 

Lämpimässä säilytetty parsa on herkkä etyleenin vaikutuksille, se imee helposti itseensä vieraita hajuja ja makuja ja muuttuu kuituiseksi. Pidä tankoparsa siis mahdollisimman kaukana etyleenin aiheuttajista (esim. banaani, omena, tomaatti).


Katso näyttävän tankoparsasalaatin ohje täältä.