​Savossa kasvatetaan nyt sirkkoja – Cramo mukana tarjoamalla kasvatustilat

Hyönteisten ja sirkkojen hyödyntäminen elintarviketeollisuudessa on lisääntymässä, kun puhe ekologisuudesta ja kestävän ruoan tuottamisesta kasvaa. Savossa otettiin rohkea askel tulevaisuuteen, kun sirkantuotanto aloitettiin joulukuussa 2017. Mukana projektissa on saanut olla myös Cramo.

Joulukuussa 2017 astui Suomessa voimaan lakimuutos, jolla sallittiin hyönteisten käyttö elintarvikkeena. Sirkantuotantoon erikoistunut Savonia Grasshopper Oy perustettiin samoihin aikoihin lakimuutoksen kanssa. Tervolaisella tomaattitarhalla oli aina ollut kotisirkkoja, jotka nyt päätettiin saada hyötykäyttöön. ”Idea sirkantuotantoon lähti lakimuutoksesta. Yritys on vaatinut paljon työtä ja pioneerimaista otetta”, kertoo toimitusjohtaja Harri Pekkarinen, ja jatkaa, ”Tomaattipuutarhalta kerättiin käsin ensin noin viisi sataa sirkkaa kennoihin. Nyt niitä on jo noin kymmenen miljoonaa”.

Kun sirkkojen kasvatuksen alettiin etsiä tiloja, kääntyi katse kohti Cramoa. Avuksi löytyi vuokrauksesta pois otetut työmaatilat, joista kymmenen varustettiin sirkkojen kasvatukseen. ”Kun pyyntö tuli, lähdin heti selvittelemään mahdollisuuksia auttaa. Saimme nopealla aikataululla tilat asiakasyritykselle, joka varusti tilat kevään 2018 aikana,” kertoo projektipäällikkö Pasi Ponkkonen Cramosta

Suomi on sirkantuotannon kärkimaa Euroopassa

Ilmapiiri hyönteisten hyödyntämiseen ravinnonlähteenä on parantunut 2010-luvulla ja Suomi on ollut ottamassa etusijaa muihin Euroopan maihin nähden. Sirkat ja muut hyönteiset ymmärretään jo ekologisena valintana, mutta todellisuudessa vain pieni osa kuluttajista käyttää niitä arkiravinnossaan. Haasteena onkin löytää sopivia tuotteita ja elintarvikkeita suurille massoille.

Savonia Grasshopper tekee aktiivista tutkimustyötä alueen yhteistyökumppaneiden kanssa löytääkseen uusia tapoja hyödyntää sirkkoja. Tällä hetkellä yrityksen tarjoaa pääasiassa leipomoille kuivattua sirkaa rouheena ja jauheena. Alkuvuodesta 2019 yritys lanseeraa erilaisia snack-tuotteita, kuten sirkkaruislastu.

Harri Pekkarinen on ollut tyytyväinen Cramon työmaatiloihin: ”Työmaatilat soveltuvat yllättävän hyvin sirkkojen elinympäristöksi”. 

Sirkka on ekologinen ja terveellinen valinta

Sirkka ravintona on kestävä valinta – se voidaan käyttää hyväksi sata prosenttisesti. Kun sirkantuotantoa verrataan lihantuotantoon ja -jalostukseen, on sirkalla selvä ylivoima. Esimerkiksi yhteen proteiinikiloon sirkkatuotannossa menee seitsemän litraa vettä, kun taas naudanlihakiloon vettä tuhlaantuu jopa 12 000 litraa. Lisäksi sirkka on suorannainen terveysruoka: se sisältää kaksi kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja viisi kertaa enemmän magnesiumia kuin kokolihapihvi. Lisäksi sirkka on erinomainen b12-vitamiinin ja kalsiumin sekä omega 3 ja 6 rasvahappojen lähde.

”Olemme ottaneet ekologisuuden myös tuotannossa huomioon, kun tomaattipuutarha toimii tässä yhteydessä. Näin saamme puutarhan sivulämmön hyödynnettyä sirkoille”, kertoo Harri Pekkarinen. Lämmöntuotanto pitääkin suunnitella järkevästi. Sirkat tarvitsevat nimittäin noin kolmenkymmenen asteen lämpötilan kasvaakseen ja lisääntyäkseen.