Vapun aikaan ruoanlaitosta alkunsa saaneiden ”nakit ja muusi” -palojen riski kasvaa munkinpaistamisen ja erityisesti juhlijoiden öisen kokkailun vuoksi. Vaaratilanteet voi välttää huolellisuudella. Kaikkiaan noin joka kolmas kodin tulipalo saa alkunsa keittiöstä.

Vapun tienoilla keittiöpalojen riski kohoaa kahdesta syystä. Varomattomuus kuuman munkinpaistorasvan kanssa sekä öinen kokkailu juhlista palatessa voivat aiheuttaa läheltä piti -tilanteita ja pahimmillaan tulipaloja.

– Munkkeja paistaessa tulipalon riskiin varaudutaan yleensä hyvin. Rasvaa tulee kuumentaa vähitellen ja seurata, ettei lämpötila pääse nousemaan liian korkeaksi. Tärkeintä on muistaa, ettei palamaan syttynyttä rasvaa saa sammuttaa vedellä, vaan liekki pitää tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Kattilan kansi kannattaakin olla lähettyvillä, kun ryhtyy munkinpaistoon, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä kertoo.

Useimmin tulipalon keittiössä aiheuttaa päälle jäänyt hella tai liedelle unohtunut ruoka. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruuasta alkunsa saaneita tulipaloja ”nakit ja muusi” -paloiksi.

Taustalla voi olla kiire, huolimattomuus tai esimerkiksi muistisairaus. Kuitenkin etenkin yöllä alkaneiden ruoanlaittopalojen taustalta paljastuu usein alkoholi.

– Tyypillisesti juhlija päättää kokata itselleen yöpalaa ennen nukkumaanmenoa. Uni kuitenkin vie voiton, ja käristynyt ruoka liedellä johtaa savuvahinkoihin ja pahimmillaan tulipaloon. Kosteina juhlailtoina on ihan hyvä idea selättää öinen nälkä noutoruualla tai lämmittää ruoka mikrossa ja unohtaa hellan käyttö, Koskela muistuttaa.

Liesivahti ehkäisee tehokkaasti paloja

Noin kolmannes kotien tulipaloista saa alkunsa keittiöstä. Keittiöihin on saatavilla turvavarusteita, joita kannattaa hankkia etenkin senioreiden ja lapsiperheiden koteihin. Tilastojen mukaan liesipalot ovat erityisen yleisiä yli 65-vuotiaiden kotona.

– Iso osa liesipaloista voitaisiin välttää liesivahdilla, joka katkaisee hellasta virran vaaratilanteen havaittuaan, Koskela kertoo.

Liesityypeistä induktioliesi on turvallisin. Levy ei voi kuumentua ilman kattilaa, joten se ei myöskään voi polttaa esimerkiksi lieden päälle unohtunutta tyhjää pizzalaatikkoa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että induktioliesi on todella tehokas, ja se voi sytyttää esimerkiksi rasvan jopa muutamassa minuutissa.

Pienen palon alun voi saada nujerrettua sammutuspeitteen tai käsisammuttimen avulla. Huolehdi, että molemmat ovat helposti saatavilla ja että jokainen perheenjäsen osaa käyttää niitä. Varmista myös säännöllisesti, että palovaroittimet toimivat.