Kuva kuvituskuva

Fazer kehitti markkinoille ensimmäisen low-FODMAP -ruisleivän, toi ensimmäisenä maailmassa hyönteisleivän ruokakauppoihin ja jatkaa nyt samalla innovatiivisella polulla. Fazerin patentoima Fazer LOFO™ -entsyymi on maailman ensimmäinen helppokäyttöinen ratkaisu, joka tuo herkullisen, terveellisen leivän myös FODMAP-ruokavaliota noudattavien ulottuville.

Fazerin viimeisin maailmanluokan innovaatio, Fazer LOFO™ -entsyymi, tuo leipomotuotteet myös FODMAP-ruokavaliota noudattavien herkkävatsaisten saataville. Fazerin tutkimusyksikkö on löytänyt ainutlaatuisen entsyymin ja luonut siitä Fazer LOFO™ -raaka-aineen leivontaan. ”Tämä keksintö pilkkoo leivontaprosessin aikana vehnän ja rukiin sisältämän fruktaanin helpommin imeytyviksi palasiksi ja vähentää siis FODMAP-yhdisteiden määrää leivässä”, kertoo Fazerin tutkimusjohtaja Jussi Loponen.

Fazer LOFO™ -innovaatiolla tähdätään kansainvälisille markkinoille

Laadukkaita kauratuotteita valmistava Fazer Mylly haluaa tulla tunnetuksi leipomoalan ja leivontaan liittyvien ratkaisujen kehittäjänä niin kotimaassa kuin maailmalla. Fazer uskoo, että uusi innovaatio herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti, esimerkiksi Saksassa ja UK:ssa.

“Olemme erittäin iloisia ja ylpeitä, kun pitkäjänteinen tuotekehitystyömme saadaan kaupallistettua ja patentoitu keksintömme muuttuu merkityksellisiksi tuotteiksi. Uskon, että Fazer LOFO™ -ratkaisu vastaa monien kuluttajien toiveeseen päästä taas nauttimaan maukkaasta ja terveellisestä leivästä”, Loponen sanoo.

Näin uskoo myös Fazer Leipomoiden markkinointijohtaja Mikko Lindqvist. ”Uudistamme jatkuvasti leipäkategoriaa tuomalla uudenlaisia vilja- ja kasvipohjaisia makuelämyksiä kuluttajille. Erinomaisia esimerkkejä tästä ovat Juures- ja Siemenleipämme, maailmanmaineeseen singahtanut Fazer Sirkkaleipä sekä vatsaystävällinen leipäsarjamme, johon kuuluu muun muassa ensimmäinen low-FODMAP -ruisleipä”, Mikko Lindqvist sanoo.

Fazer LOFO™-entsyymiratkaisun juuret ovatkin Fazerin ensimmäisen vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävän ruisleivän hapantaikinan juuressa. Uusi keksintö lisää mahdollisuuksia uusiin leivontainnovaatioihin. Se sopii monenlaisten leipien valmistukseen eikä vaikuta lopullisen tuotteen makuun tai muihin ominaisuuksiin. ”Fazer LOFO™ auttaa meitä kehittämään uusia tuotteita, jotka vastaavat markkinoilla jatkuvasti kasvavaan kysyntään herkkävatsaisille sopivista leivontatuotteista”, Lindqvist jatkaa.

FODMAP-hiilihydraatit tutuiksi

FODMAP-yhdisteet ovat huonosti imeytyviä, nopeasti fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa herkkävatsaisille oireita. Jopa joka viides kuluttaja välttelee leipää vähentääkseen vatsaoireitaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan oireita aiheuttaa ennemmin viljan fruktaani kuin gluteeni. Vehnä ja ruis sisältävät fruktaani-nimistä FODMAP-hiilihydraattia, joka saattaa selittää, miksi leipomotuotteiden syöminen tuntuu aiheuttavan vatsaoireita. FODMAP-ruokavaliossa rajoitetaan FODMAP-hiilihydraattien saantia ja se on toimiva, mutta toistaiseksi huonosti tunnettu apu herkkävatsaisille. Fazer LOFO™ -ratkaisun on todettu vähentävän leivän fruktaanipitoisuutta merkittävästi, jopa yli 50 %, verrattuna tavanomaisiin leipomotuotteisiin.

FODMAP-hiilihydraatit pahentavat usein ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivien henkilöiden oireita. Ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsii arviolta joka seitsemäs maailman väestöstä. FODMAP-ruokavalio on yksi keino hallita ärtyneen suolen oireyhtymään liittyviä oireita. Tutkimuksissa on todettu, että ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivien vatsan turvotus, vatsakivut ja ilmavaivat vähenivät, kun he noudattivat FODMAP-ruokavaliota.

Lähteet:                                                                                                                           

https://www.monashfodmap.com/i-have-ibs/research/
http://www.mdpi.com/2304-8158/7/7/96/htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24076059
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29102613