Apetit hakee yhdessä muiden kotimaisten toimijoiden kanssa uusia mahdollisuuksia ruokahävikin vähentämiseen. Urban Food -projektissa halutaan kehittää keinoja elintarviketeollisuuden ylijäämäraaka-aineiden saamiseksi ruokapöytiin.

Korjuu.com -verkkosivusto on kehitetty osana Urban Food -projektia. Sivuston kautta kuluttajat ja pienyrittäjät voivat ostaa eri elintarvikealan toimijoiden ylijäämäruokia. Korjuu.com -kokeilussa ovat mukana Apetit, Fazer Leipomot, Vantaan kaupunki (Yhteinen pöytä), From Waste to Taste ry, Korjuu.com Oy sekä Palvelukeskus Helsinki. 

– Haluamme olla mukana pienentämässä ruokahävikkiä – se on koko elintarvikealan, mutta myös kotitalouksien kannalta erittäin merkityksellinen asia. Hävikin vähentämisellä on huomattava vaikutus koko ruokaketjun aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin. Me luonnollisesti haluamme tuotteidemme päätyvän ruoaksi asti, Apetitin liiketoimintajohtaja Anu Ora sanoo.

Apetit on tehnyt jo aiemmin yhteistyötä ruokahävikin pienentämiseksi Yhteinen Pöytä -toiminnassa sekä hävikkiruokakauppa WeFoodin kanssa, jonka valikoimiin Apetit tarjoaa tuoretuotteitaan. Apetit myös pyrkii vähentämään ruokahävikkiä esimerkiksi tutkimalla jatkuvasti muun muassa satokausikasvisten sivuvirtojen hyödyntämismahdollisuuksia.

Koko Suomen ruokaketjun ruokahävikki on arviolta noin 400-500 miljoonaa kiloa, josta arviolta 120-160 miljoonaa kiloa syntyy kotitalouksissa. Oman hävikkinsä pienentämisen ohella Apetit haluaakin kannustaa myös kotitalouksia kiinnittämään huomiota kotikeittiöissä syntyvään ruokahävikkiin nostamalla aihetta esille systemaattisesti eri yhteyksissä.

– Vuosi 2018 oli meille ruokahävikin teemavuosi. Nostimme opiskelijayhteistyönä tehdystä ruokahävikkiin liittyneestä pro gradu -tutkielmasta eri aiheita läpi vuoden blogissamme sekä jaoimme käteviä ja arkea helpottavia hävikkireseptejä. Luonnollisesti jatkamme työtämme hävikin pienentämiseksi myös jatkossa niin oman viestinnän kuin erilaisten hankkeidenkin kautta, Ora jatkaa.