Näyttää siltä että kombucha on tullut jäädäkseen, sanoo kombuchatuottaja Laura Lundström jonka mikropanimo Queen Kombucha myy juomiaan myös Lohjan rekorenkaassa.

Maailmalla, ja myös läntisellä Uudellamaalla suosittu juoma yhdistää tekijöitä jotka ovat modernille ihmiselle tärkeitä: terveellisyyden ja eettisen valmistuksen.

Queen Kombuchan yrittäjälle, taiteesta kiinnostuneelle Laura Lundströmille on myös tärkeää, että kauniit pullot ja juomien kauniit värit hivelevät silmää.

– Kombucha lasipulloissa on juhlavaa ja sopii hyvin esimerkiksi häihin, juhliin ja avajaisiin. Se on alkoholiton vaihtoehto ja samalla snadisti kuplivaa.

Myös Lohjalla

Rekorenkaissa on kiva myydä kun voi vastata kysymyksiin, sanoo Laura Lundström.

Hän perusti pienen yrityksensä Tammisaareen noin puolitoista vuotta sitten. Juomia myydään rekorenkaissa Tammisaaressa, Karjaalla, Inkoossa ja Lohjalla, joskus mutta harvemmin myös Salossa ja Nummelassa sekä luontaistuote- tai lähituotekaupoissa ja kahviloissa.

– Tammisaarelaiset ovat todella oppineet juomaan kombuchaa, jopa monet lapset pitävät mausta. Näyttää siltä, että kun makuun tottuu niin kombuchasta tulee jokaviikkoinen juoma. Jotkut juovat lasillisen päivässä pitääkseen suolistobakteerit hyvässä kunnossa kun taas toiset juovat reilustikin. Se on esimerkiksi hyvä hellejuoma.

– Eivät kaikki totu makuun ihan heti vaan pikkuhiljaa, mutta myös heitä löytyy jotka heti kokevat kombuchan omakseen. Uskon, että heidän kehonsa kertoo sen olevan heille hyödyksi!

Mikropanimo Queen Kombuchan tuotteissa on vähän voimakkaampi fermentoidun maku kuin laimennetuisssa kaupallisissa juomissa – samoin on kotitekoisessa kombuchassa. Jos on tottunut hapankaaliin ja kimchiin, joilla on samankaltaisia terveysvaikutuksia, niin kombuchaan on helppo tottua.

– Jotkut taas sanovat, että maistuu kuin alkoholiton viini!

Vanha – ja trendi

Kombucha ei suinkaan ole uusi keksintö, päinvastoin sillä on tuhansia vuosia vanha historia lähinna Aasiassa ja vähän myöhemmin myös Venäjällä. Kertomusten mukaan venäläiset sotilaat ovat selvinneet kurjista oloista ja pitäneet puolustuskykynsä yllä tämän fermentoidun teen ansiosta.

Salaisuus on nimenomaan hapattamiskulttuurissa jonka ansiosta suolistolle terveellisiä maitohappo- ja viinietikkabakteereita syntyy.

Valmistus kestää noin kaksi viikkoa. Se perustuu Scobyyn (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), eli kombuchasieneen, joka prosessin aikana kasvaa ja synnyttää uusia scobyvauvoja. Vahvaan teepohjaan lisätään sokeria, joka toimii ravintona scobylle. Valmiissa tuotteessa on erittäin vähän sokeria jäljellä.

Elävä prosessi

– Me käytämme luomutuotteita ja kotimaisia tuotteita, esimerkiksi luomuteetä ja -sokeria sekä kotimaista puolukkaa, aroniamarjaa, ja luomumansikkaa maustamiseen, kertoo Laura Lundström jonka äiti Marit Lundström usein näkyy Lohjan rekorenkaassa.

– Erät poikkeavat toisistaan koska juoma ei ole pastoroitu eikä miksosuodatettu, emmekä käytä standardisoivia lisä-aineita tai lisättyä hiilihappoa. Kaikki keinotekoiset aineet voivat vaikuttaa siihen pysyvätkö terveelliset bakteerit hengissä.

Prosessia tulee siis seurata tarkkaan ja juomia maistaa, kyseessä on elävä ruoka ja elävä prosessi, painottaa Laura Lundström.

– Ei tämä mikään kultakaivos ole kun lähes kaikki tehdään käsin, meillä on ainoastaan yksi pieni pullotuskone. Mutta kombuchan teko on hauskaa ja luovaa!