Ympäri maailmaa on erilaisia sporttiravintoloita, joissa on yhdistetty ruokaileminen ja urheilun seuraaminen. Näissä ravintoloissa on mahdollista syömisen aikana harrastaa myös urheilun seuraamista, ja pika vedonlyönti pelejä. Näitä nopeita pelimahdollisuuksia tarjoaa mm. https://sportaza.com/fi/sport, jonka päivittäiset pelilistaukset sisältävät pelattavaa vähän kaikille. Mutta miten ravintolat kehittävät omia palveluitaan entisestään nopeutuvassa maailmassa?

Mikä toi sporttibaarit?

Vuosien aikana ja kulttuurien vaikutuksesta baareilla on ollut oma osansa myös urheilun kehityksessä, tai ainakin sen seuraamisessa. Erilaisten urheiluturnausten finaalien aikana meille näytetään livelähetyksiä ravintoloista, jotka ovat täynnä ihmisiä hurraamassa oman suosikkijoukkueensa tai suosikkiurheilijansa menestyksen puolesta.

Ihmiset haluavat monesti hurrata toisten ihmisten parissa – sillä kuten sitä sanotaan, ihminen viihtyy toisten ihmisten joukossa, ja urheilu on yksi tekijä, joka yhdistää täysin tuntemattomia ihmisiä juhlimaan saman aiheen ympärille, tai kokemaan tappion karvasta kalkkia. Urheilussa kun mikään ei ole koskaan varmaan, sen näytti mm. Islanti aikoinaan jalkapallossa.

Pika vedonlyönti perustuu sille ajatukselle, että pelaamisen on saatavilla nopeasti ja helposti. Mobiilipelaamisen tuleminen oli alkuaskel pelaamisen helppoudelle, ja nykyään pelisivustot tarjoavat erilaisia nopean pelaamisen mahdollisuuksia, joten pelaamisen lisääntyminen sporttibaareissa oli vain ajan kysymys. Maailmalla onkin paljon sporttibaareja, jotka ovat keskittyneitä jopa ihan vain yhden joukkueen seuraamiseen, ja niissä tilanteissa kannattaa olla varma, että on oikeassa baarissa juhlimassa oikeata joukkuetta.

Kotona suoratoistoa ja pelaamista

Aina ei kuitenkaan jaksa lähteä liikenteeseen ja baariin, vaan oman kodin lämpö ja sohva toimivat kutsuvana kohteena suoratoiston kuten NetFlix katsomiselle, tai jopa pelaamiselle oman television kautta. Ja onhan sekin mahdollista, että siinä suoratoiston tv-sarjoja katsellessa se ruokapuoli hoidetaan tilaamalla kotiin. Nykyään kun vielä useassa kaupungissa on paljon suurempi valikoima ruoka-annoksien tilaamiselle kuin koskaan aiemmin, ja jos oikein laiska on, voi tilata jokaiselle päivälle jotakin – siksi muuten isoissa kaupungeissa on rakennettu kerrostaloihin yksiöitä ja jopa kaksioita, joissa ei ole enää keittiötä – keittiö on nykyään vaan lämmitystaso olohuoneen seinällä.

Nopeammin ja entistä helpommin

Yksi nykyajan, eli 2000-luvun yhteiskunnan yleiskuva on se, että kaikki pitää saada entistä helpommin ja nopeammin. Se pätee myös ruokaan, sillä ravintoloissakin asiakkaat odottavat saavansa ruokansa entistä nopeammin, joka aivan välttämättä tulee vaikuttamaan myös omalta osaltaan ravintolaruoan tasoon – oikein tehdyt ruoka-annokset vievät oman aikansa, eikä niitä oikeastaan voi nopeuttaa, kuin tekemällä perushommat eli valmistelut kunnolla. Mutta kuitenkin se itse ruoanlaitto vaatii aikaa, paitsi jos käyttää paljon puolivalmisteita, eli oikoo mutkia.

Nopeus on tullut myös pelaamiseen. On kyse sitten tietokonepeleistä, mobiilipeleistä tai urheiluun panoksia laittamisesta, pika vedonlyönti kuvastaa nykypelaajan halua tehdä kaikki mahdollisimman nopeasti. Siksi meillä on pankkikin nykyään älypuhelimessamme, emmekä enää edes yritä muistaa kavereidemme puhelinnumeroita, sillä ne kaikki ovat siinä samassa laitteessa, mikä muutenkin ohjaa suurinta osaa arkeamme.

Ravintoloiden kehittyvät palvelut

Koska tämä pikakulttuuri on laajentunut kattamaan entistä laajempaa osaa elämästämme, on se kehittämässä ravintoloidenkin palveluita edelleen. Jos viime vuosina jopa fine dining paikat ovat alkaneet kuljettaa annoksiaan koteihin, ja kokit ovat jopa menneet koteihin tekemään ruokaa, niin seuraavassa vaiheessa aletaan jälleen keksiä keinoja saada asiakkaita takaisin ravintoloihin. Jokaisessa maassa on omat erikoisuutensa ja omat kulttuuritekijänsä, joten ravintolaelämäkin on eri maissa erilaista, mutta esimerkiksi Suomessa eivät suomalaiset oikeastaan ole koskaan osanneet pitää ravintolaa samanlaisena olohuoneena kuin eteläeurooppalaiset tai edes kuten naapurimaan eli Ruotsin kansalaiset.

Uudet palvelut saattavat tulla nopeastikin ravintoloihin, ja jos nyt on jopa sellaisia ravintoloita, joissa asiakkaalta otetaan puhelin talteen ruokailun ajaksi, niin varmasti on tulossa ravintoloita, joissa pöydissä onkin puhelimelle oma paikkansa, joka yhdistää toiminnot ravintolapöydällä olevaan touchscreen isompaan näyttöön, jolloin asiakas voi vaikka katsella jalkapallo-ottelua ruokaillessaan ja samalla pelata pari pika vedonlyönti kohdetta. Mikä ettei? Tai ihan yhtä hyvin ravintola on voinut tehdä sopimuksen jonkun suoratoistokanavapaketin kanssa jokaiseen pöytään… siinä sitten kodin sohvan sijasta istutaan ravintola pöydän äärellä, joka hyvinkin voi olla loosimainen ja sohvamainen ravintolakokemus, joka toisi sekä viihteen että ruokailun samaan yhteyteen. Tilat ovat olemassa, tekniikka on olemassa – kuka aloittaa palvelun rakentamisen?