Ei siitä ole oikeasti kovin kauaa, kun ruoan kotiintilaamisesta ei tiedetty yhtään mitään. Itseasiassa omassa lapsuudessani sellaista ei ollut. Ei kyllä ollut pitserioitakaan ja kaupungissa, missä asuin oli vain pari kolme nakkikioskia ja yksi eräänlainen hampurilaisravintola. Tottakai vähitellen Suomi on muuttunut muun maailman mukana ja vaikka monet sanovat negatiivisia asioita maahanmuuttajista, niin tosiasia on, että heidän ansiostaan suomalainen ruokaravintolatarjonta on laajentunut todella paljon.

Kuka vielä muistaa koska ja mistä Pizza-online alkoi? Ei siitä ole kuin kymmenen vuotta ja nyt se on ollut viimeiset vuodet se kaikista käytetyin nettitilaussivusto. Alkuperäiset omistajat myivät yrityksensä sitten 2012 Delivery Hero Finland Oy:lle.

Ruokaa ja pelejä kotona

Ihan sama kuin ruoantilaamisessa kotiin niin samanlainen kehitys on tapahtunut kaikenlaisessa pelaamisessa. Esimerkiksi muutama vuosi sitten kun halusit pelata pajatsoa, menit baariin tai huoltoasemalle. Nykyään voit pelata vaikka lähikaupan aulassa tai sitten avata älypuhelimellasi sovelluksen tai tietokoneella sivuston. Wild jackpots kokemuksia voit kerätä noin 900 pelistä, kyseinen sivusto tarjoaa uusille pelaajilleen ensitalletuksen yhteydessä 200% bonus, ja yhteensä etupakettiin kuuluu 250€ ja 99 ilmaiskierrosta.

Jos silloin 20 vuotta sitten joku olisi sanonut, että voit tilata pizzan tai pihvin kotiisi ja pelata puhelimella esimerkiksi hedelmäpeliä tai pokeria, sinua olisi pidetty vähintäänkin hulluna. Nykyään se on aivan normaalia. Samalla tavalla silloin aikoinaan mentiin kavereiden luo pelaamaan erilaisia lautapelejä – nykyään tuo sama pelaaminen tarkoittaa, että mennään istumaan tietokoneen ääreen, laitetaan kuulokkeet päähän ja kirjaudutaan pelaamaan.

Kuka olisi voinut silloin vuosia sitten arvata, että nykyään voi pelaamiselle myös oikeasti tienata – tarkoitan siis eUrheilua, sitä että pelaat tietokoneella jääkiekkoa tai ajat autoa, räiskit vihollisia tomuksi tai seikkailet fantasiamaailmoissa. Parhaat ammattilaiset tienaavat satoja tuhansia euroja vuodessa, mutta aivan kuten kaikessa muussakin urheilussa – vain parhaat ja ahkerimmat harrastajat yltävät ammattitasolle. Ammattipelaajaksi ei voi myöskään tulla kuka tahansa, vaaditaan lahjakkuutta ja kykyä ja silloinkin tarvitaan todella paljon harjoittelua ja opettelua, mutta se on mahdollista – niin se maailma muuttuu.

Jääkaappi täyttää kohta itse itsensä

Jos nykyaika tarkoittaa sitä että ruoka tai ruokatarvikkeet voidaan tilata kotiin soittamalla tai netin välityksellä niin ei kestä kauaa kun kehityksen kaarella oleva esineiden internet tulee aktiivisemmaksi. Jo nyt on kaupan jääkaappeja, jotka tietävät mitä niissä on ja kuka on käyttänyt mitäkin. Jääkaapit, uunit, pesukoneet ovat verkossa, eikä kestä kauaa kuin jääkaapit ovat verkon välityksellä yhteydessä lähimpään päivittäistavarakaupan järjestelmään ja kun jääkaapin sisältötaso saavuttaa kriittisen rajan, tilaa se automaattisesti tarvittavat tuotteet kotiin. Nämä älyjääkaapit mahdollistavat jo nyt omistajalleen jääkaapin sisällön tarkastelun vaikka omistaja itse olisi käymässä kaupassa (!).

Edellytykset kaikenlaisten laitteiden kytkemismahdollisuudesta Internetiin paranivat olennaisesti, kun Internetin uusi standardi IPv6 laajensi mahdollisten Internet-osoitteiden määrää. Esineiden internet varmasti säästää aikaa ja rahaa, ja luo uutta yritystoimintaa, mutta tuo samalla uusia ongelmia ja poistaa työpaikkoja. Se on myös yksi hallituksen kärkihankkeista, joka voisi joidenkin arvioiden mukaan tuoda lähes 50 000 uutta työpaikkaa Suomeen.

Valmiiksi kokatut ruokakassit?

Viime vuosina on puhuttu myös uusavuttomuudesta, siitä ettemme enää osaa tehdä tavallisia asioita. Puhutaan, että vedenkeittäminenkin olisi jollekin haastavaa??

Kehitys menee eteenpäin ja nykyään on Suomessakin jo mahdollista tilata pizzojen ja pihvien ohella erilaisia ateriapalveluita. Uusimmat palvelut puhuvat ammattikokkien tekemästä ruoasta joka tunnissa kuljetetaan asiakkaan kotiovelle. Tuoreista raaka-aiheista kotiin – ei tarvitse kuin lämmittää uudelleen kotona – tällainen palvelu on saatavilla lounaalle ja illalliselle Helsingissä. Tottakai tällaiset palvelut tässä vaiheessa toimivat vain isoissa kaupungeissa mutta mitä enemmän käytämme erilaisia nettisovelluksia ja teemme etätöitä tarpeemme poistua kotoa vähenee ja tällaiset palvelut lisääntyvät.