Oletko ajatellut ostaessasi kaupasta kananmunia, että tietty osa kaikista kaupoissa olevista kananmunista on mennyt huonoksi, ja jos olet sattunut kotona avaamaan sellaisen pakkauksen, olet joutunut sen johdosta tuulettamaan kunnolla keittiössä. Se on aivan sattumaa, kenelle se huono paketti sattuu, mutta niin on moni muukin asia keittiössä ja peleissä.

Esimerkiksi jos pelaat jotain tuttua jalkapallojoukkuetta ComeOn sivuston listoilla ja laitat vaikka, että joukkueesi voittaa tulevan ottelun 2-0. Asetat siis aikamoiset oletukset sille, että kaikki onnenkantamoiset ovat kohdallasi, että joukkueesi pystyy tekemään tasan kaksi maalia, ei yhtä tai kolmea ja ettei vastustaja tee yhtään. Kun vedonlyöntiä miettii tältä kantilta, on tulosvedon osuminen entistä vaikeamman tuntuista. Mutta jos palaa tilastolliseen laskentatapaan, on tulosten arvaaminen ja veikkaaminen helpompaa – osuminen on sitten toinen asia.

Ostatko sian säkissä?

Tämä kysymys liittyy tilanteisiin, kun olet ostamassa lihaa, joka on valmiissa ”soosissa”. Soosiin sekoitettu liha on nimittäin niin sotkussa, että sinulla ei ole mitään mahdollisuutta tietää, minkälaista lihaa olet oikeastaan ostamassa eli luotat täysin siihen mitä lihatehtaan automaattilinjasto on sinun ostamaasi pakettiin tuutannut. Oletko aivan varma, että haluat pistää suuhusi jotain, mistä et ole aivan varma? Itseasiassa teet aika lailla saman kun käyt pitseriassa, kinkut, vihannekset, lihat, kalat – mistä tiedät, mitä olet syönyt ja kuinka tuoretta?

Yksi asia, jolla voit sitä satunnaisuutta ainakin lihojen suhteen vähentää, on ostaa lihat aina suoraan kaupan lihatiskiltä. Se saattaa olla euron tai kaksi kilohinnaltaan enemmän kuin siellä aleosastolla, mutta sitähän sanotaan, että syömme muutenkin liikaa lihaa, joten eikö olisi parempi syödä vähemmän mutta parempaa, ja sellaista minkä tunnet paremmin?

Siinä missä mediassa puhutaan lähiruoan ja luomuruoan hyvistä puolista, voisi keskittyä jo ihan siihen lähiruokaan. Lähiruoka ei luonnollisestikaan ole edullisin vaihtoehto, mutta todennäköisesti ekologisin, koska moni välivaihe ja kuljetusvaihe jäisi pois, mutta mikä sitten on suurin ongelma, miksei lähiruokaa ole enemmän tarjolla?

Lähiruoka kaupan hyllyille

Nykyaikainen ruokatarviketeollisuus on monimutkainen kokonaisuus eri varastovaiheita, paketointeja, logistiikkaa, rahaa, ihmisiä, työvoimaa – jossa kaikki liittyy tavalla tai toisella toisiinsa ja jos nyt paikallisesti lähdetään kehittämään lähiruokaa esimerkiksi paikallisiin kauppoihin ja ravintoloihin, ongelma voi tulla tukun kautta ja varsinkin kauppaketjujen logistiikan kautta.

Lähiruoka ja luomuruoka olisi toimiva ratkaisu ja toisi lisävaihtoehtoja paikallisille ravintoloitsijoille, mutta nykyaikana jonkun pitäisi hoitaa tuotteiden kerääminen ja jakelu ravintoloille. Käytännössä väliin tulisi siis paikallinen ruokakuriiiri, joka kiertäisi alueen tilat ja tuottajat keräten vihannekset, kasvikset, munat ja lihat ja jakaisi ne sovitusti ravintoloille. Lihan suhteen luonnollisesti välissä tarvitaan teurastaja, ja kuljetuksen pitää pystytä toimittamaan lihat kylmässä teurastamolta ravintoloille. Mikään rahasampo se ei olisi, mutta mahdollistaisi parille työntekijälle työpaikan ja ravintoloille mahdollisuuden myydä oikeasti paikallisten tilojen tuotteita ruokalistalla.

Mitä tämä sitten tarkoittaisi ravintoloiden ruokalistoille? Silloin toivottavasti poistuisivat sellaiset useamman sivun ja yli 70 eri ruoka-annoksen ruokalistat, joita kukaan ei edes jaksa käydä läpi. Se, että listalla on kymmeniä ruokalajeja, ei tarkoita, että ravintola saisi sen enempää asiakkaita. Mutta jos ruokalistalla olisi vain 10-20 tarkasti valittua ruokalajia, joiden sisältö vaihtelisi riippuen osittain myös siitä, mitä tiloilta sinä aamuna saisi. Voisiko joku paikkakunta oikeasti ryhtyä tähän? Missä on Helsingin lisäksi tarpeeksi ravintoloita tekemään tämä ilman, että kaikki tekisivät samaa?

Satunnaisuus pois ravintoloista

Jos kotona saat satunnaisuuden pois ostamalla vastuullisemmin ja vain sen mitä kulutat, ja silloinkin terveellisestu.Ja jos mietit vastuullisessti ostaesasi, mitä oma lompakko mahdollistaa, olisimme hyvällä tiellä. Kun vielä saisimme ravintoloista pois ajattelun, ostetaan halvalla ja myydään voitolla. Voitolla totta kai pitää toimia, mutta ravintola voi tuottaa voittoa, vaikka se olisi tarkempi raaka-aineissaan. Nimitäin silloin kun raaka-aine on hyvää, myös kokit suhtautuvat sen käsittelyyn paremmin. Ja näin synty vähemmän hävikkiä.

Tehdään kuin naked chef eli Jamie Oliver, aloitetaan Suomessa, edes paikallisella tasolla terveellinen ruokavallankumous yksi koti, ja yksi ravintola kerrallaan.