Sesongin kasvikset tarjoavat mainion mahdollisuuden nauttia tuoreista ja maukkaista raaka-aineista, jotka ovat parhaimmillaan juuri oikeaan aikaan vuodesta. Sesonkituotteiden käyttö ei ainoastaan paranna ruokasi makua, vaan se on myös taloudellista ja ympäristöystävällistä. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siitä, miten voit hyödyntää sesongin kasviksia kotiruoan valmistuksessa.

Miksi valita sesongin kasvikset?

Sesongin kasvikset ovat usein edullisempia ja ravitsevampia kuin ympäri vuoden saatavilla olevat vaihtoehdot. Ne ovat myös ympäristöystävällisempi valinta, koska niiden kuljetukseen ja säilytykseen ei tarvita yhtä paljon energiaa kuin kaukaa tuoduille tuotteille.

Sesongin kasvisten käyttö voi myös rikastuttaa ruokavaliotasi. Kun vaihdat kasvikset sesongin mukaan, saat mahdollisuuden kokeilla uusia makuja ja reseptejä, mikä tekee ruoanlaitosta monipuolisempaa ja kiinnostavampaa.

Kevään kasvikset

Kevät tuo mukanaan ensimmäiset tuoreet vihannekset pitkän talven jälkeen. Esimerkiksi parsa, retiisi ja varhaisperunat ovat kevään herkkuja, joita kannattaa hyödyntää.

Parsaa voi käyttää monipuolisesti esimerkiksi salaateissa, keitoissa ja lisukkeena. Retiisit ovat raikkaita ja rapeita lisäyksiä salaatteihin, ja varhaisperunat ovat täydellisiä uusien perunoiden salaatissa tai kevyesti keitettyinä.

Kesän kasvikset

Kesällä kasvikset ovat runsaimmillaan, ja valinnanvaraa riittää. Kesäkurpitsa, tomaatit, kurkut ja paprikat ovat vain muutamia esimerkkejä kesän sesonkikasviksista.

Kesäkurpitsaa voi käyttää esimerkiksi grillaamalla tai paistamalla, tomaatit ovat herkullisia tuoreina salaateissa tai pastakastikkeissa, ja kurkut tuovat raikkautta mihin tahansa ruokaan. Paprikat voi täyttää, grillata tai käyttää esimerkiksi fajitaksissa.

Syksyn kasvikset

Syksy on sadonkorjuun aikaa, jolloin monet juurekset ja kaalit ovat parhaimmillaan. Porkkanat, punajuuret, perunat ja kaalit ovat syksyn sesonkikasviksia, jotka tuovat lämpöä ja täyteläisyyttä ruokiin.

Juurekset sopivat hyvin uunissa paahdettaviksi tai keittoihin. Kaalit, kuten lehtikaali ja parsakaali, ovat erinomaisia salaateissa tai höyrytettyinä lisukkeina.

Talven kasvikset

Talvella saatavilla olevat kasvikset ovat usein juureksia ja säilyviä vihanneksia, kuten lanttu, selleri ja kaali. Näitä kasviksia voi käyttää monipuolisesti talviruokien valmistuksessa.

Lanttu ja selleri sopivat hyvin patoihin ja keittoihin, ja kaali on mainio raaka-aine esimerkiksi kaalilaatikkoon tai keittoihin. Näillä kasviksilla voi luoda maukkaita ja ravitsevia aterioita myös talven kylminä kuukausina.

Vitamiinien lähteet

 1. C-vitamiini: Sitrushedelmät, marjat, paprikat
 2. A-vitamiini: Porkkanat, bataatit, pinaatti
 3. D-vitamiini: Kala, maitotuotteet, auringonvalo
 4. E-vitamiini: Pähkinät, siemenet, vihreät lehtivihannekset
 5. K-vitamiini: Parsakaali, kaali, lehtikaali
 6. B-vitamiinit: Täysjyväviljat, liha, maitotuotteet

Vinkkejä sesongin kasvisten hyödyntämiseen

 1. Suunnittele ateriat sesongin mukaan.
 2. Kokeile uusia reseptejä ja makuyhdistelmiä.
 3. Säilö kasviksia, kuten marinoi tai pakasta, jotta voit nauttia niistä myöhemminkin.
 4. Käy paikallisilla toreilla ja osta tuoreita tuotteita suoraan viljelijöiltä.
 5. Seuraa sesonkitaulukkoa ja valitse parhaat kasvikset oikeaan aikaan vuodesta.

Hyödyt

Sesongin kasvisten käyttö on monella tapaa hyödyllistä. Se auttaa vähentämään ruokahävikkiä, tukee paikallisia viljelijöitä ja parantaa ruokasi makua ja ravintoarvoa. Lisäksi se on ympäristöystävällinen valinta, joka vähentää hiilijalanjälkeäsi.