Kuka vielä muistaa ajan, kun Suomessa ainoa pikaruokapaikat olivat nakkikioskeja? Nyt ne ovat hävinneet ja tilalle ovat tullee hampurilaisketjut, pitseriat ja muut maahanmuuttajien mukanaan tuomat uusien makujen ravintolat. Samoin on käynyt muuallakin Euroopassa, mutta varsinkin Keski-Euroopassa ja Välimeren maissa paikallisella ruokakulttuurilla on ollut paljon pidemmät juuret kuin Suomessa, joten ne ovat säilyneet paremmin kuin suomalaiset nakkikioskit.

Kuka esimerkiksi muistaa, että Suomen ensimmäinen McDonald’s-ravintola avattiin Tampereen Keskustorilla 14. joulukuuta 1984 samalla paikalla olleen Burger Kingin tilalle. Ensimmäiset eurooppalaiset mäkkärit olivat tulleet jo kauan sitä ennen Alankomaiden Zaandamiiin 1971 ja samana vuonna myös Saksan Müncheniin ja seuraaavana vuonna heti Pariisin esikaupunkiin Creteiliin. Tulevina vuosina McDonalds availi ravintoloita kiihtyvään tahtiin ympäri Eurooppaa siten, että vuonna 1016 niitä oli jo 8438 ravintolaa.

Samaan tapaan kuin mäkkärit levisivät 70-luvulta lähtien, on netissä tapahtunut nettikasinoiden leviäminen. Nykyään suomenkielisä pelisivustoja on saatavilla jo satoja, joista yksi uusimmista suomibet.xyz on aktiivinen myös vedonlyönnin alalla.

Ruokaa ja viihdettä

Yksi ravintoloiden ja pikaruokapaikkojen tulevaisuuden mahdollisuus on kovassa kilpailussa kehittymien. Enää ei välttämättä riitä pelkän pitsan ja kebabin vääntäminen, vaan osa ravintoloista voi erikoistua esimerkiksi urheiluun. Tämä onnistuu tuomalla ravintolaan muutaman ison television, nettipäätteen ja muokkaamalla myös ruokalista vastaamaan urheilutarjontaa. Urheilubaareja löytyy ympäri Eurooppaa, ja Helsingissäkin niitä on muutama.

Jos kerta kamppailulajit ovat olleet ihmisten pelattavissa aikojen alusta alkaen, niin ei mikään ihme että urheilubaareissakin viihtyvät asiakkaat ovat aika kiinni omissa älypuhelimissaan, sillä urheilusta vetoa lyöminen on täysin mahdollista pitsalla ollessa tai matsia oluen kanssa katsellessa, täysin mobiilisti. Älypuhelimella voi itseasiassa nykyään vaikka seurata koko ottelun missä sitten onkaan ja samalla pelata vaikka livepelejä ottelun sisällä.

Ensimmäinen pitseria Suomessa Haminaan

Wikipedian mukaan ensimmäinen pitseria rantautui Suomeen vuonna 1961, kun italialainen Giovanni Tedeschi avasi Haminaan pitsaravintolan. Toisena siipiään pitsanpaistossa kokeili Lappeenranta vuonna 1964, ja yrittäjänä oli tuolloin niin ikään italialainen Adriano Vinciguerra. Helsinkiin esimerkiksi kerrotaan ensimmäisen pitserian tulleen 1971. Nykyään pitseriat ovat paljolti toistensa kopioita eri kaupungeissa ja monesti ravintolat ovat tavalla tai toisella sukulaisten vetämiä aina per pienempi kaupunki. Suomalaisten vetämiä pitserioita on huomattavan vähän.

Tänä vuonna Suomen paras pitseria löytyy Helsingin Lauttasaaresta. Kansainvälinen 50 Top Pizza -kilpailu on listannut Euroopan 50 parasta pizzeriaa. Suomalaisista pizzapaikoista parhaiten menestyi Lauttasaaressa sijaitseva Pizzeria Luca, joka ylsi Euroopan listan sijalle 15.

Kebab Suomeen 1980-luvulla

Suomeen kebab tuli todennäköisesti vuonna 1982. Joskin erään tarinan mukaan Saksaan muuttanut turkkilainen myi ensimmäistä kertaa ”döneriä” 1969. Vaikka oikeaoppinen turkkilaistyylinen kebab valmistetaan muualla lampaanlihasta, käytetään Suomessa lähinnä naudan jauhelihaa tai joskus broileria – Pohjois-Suomessa myös poronlihaa.

Kebab itsessään kehitettiin Turkissa 1860-luvulla ja sen tärkein elementti on pyörivä grilliliha. Tuon 1860-luku oli ajanjako, kun pyörivä grillivarras nostettiin pystyyn. Kebabia on syöty Lähi-Idässä jo varmasti yli tuhat vuotta.

Suomessa pikaruoka on siis hampurilaisia, kebabbeja ja pitsaa. Lisäksi myös erilaiset nopeasti valmistuvat leikkeet, pihvit ja salaatit kuuluvat näiden ravintoloiden valikoimaan ja hinnat ovat yleensä edullisia, jonka vuoksi ravintoloiden määrä onkin viimeisten parin kymmenen vuoden aikana ollut koko ajan kasvussa. Viimeisinä vuosina ovat myös japanilaiset, intialaiset sekä muut aasian keittiöt saaneet Suomessakin jalansijaa, ja sushista muunmuassa on tullut yksi lisä nopeiden ravintola-annosten valikoimaan.

Jos olet syönyt näitä ruokia eri Euroopan maissa, olet nopeasti tavannut maakohtaiset erikoisuudet ja erot, joita samannimisissä tuotteissa voi erimaissa olla – paitsi jos olet kansainvälisen ketjun liikkeessä kuten McDonalds – muuten jokaisessa maassa on ne ovat erikoispiirteensä jotka tapaa sitten vain menemällä eri maiden ravintoloihin ja kokeilemalla.