Tamperelaisessa Saunaravintola Kuumassa työskentelevä Liisa Lindroos edustaa Suomea maailman suurimman baarimestareiden kansainvälisen kilpailun Diageo World Class Bartender of the Year finaalissa Glasgow’ssa 21.–26. syyskuuta.

Saunaravintola Kuuman Liisa Lindroos edustaa Suomea maailman suurimmassa baarimestareiden kansainvälisessä kilpailussa. Kuva: Danny Jacques

Valtaosa baarimestareista niin Suomessa kuin maailmallakin on miehiä – vuoden 2018 kilpailun 56 finalistista vain kuusi oli naisia. Lindroos on ensimmäinen tiensä kansainväliseen finaaliin selvittänyt suomalainen nainen.

– Kannustan muitakin naisia osallistumaan kisaan, meissä naisissa on voimaa! On turha odottaa, että osaisi kaiken, koska itsensä kehittäminen on jatkuvaa. Tässä kisaprosessissakin olen jo oppinut paljon, Lindroos iloitsee. – Odotan kovatasoista kilpailua ja kaikkeni annan!

Monipuolisen kilpailun tehtävät haastavat mm. baarimestareiden paineensietokykyä, taitoa yhdistellä makuja ja raaka-aineita, juomien tekemisen osaamista ja elämyksen luomisen keinoja.

– Olen aina ollut tavoitteellinen, halunnut oppia lisää ja poiketa mukavuusalueen ulkopuolelle, joten kilpaileminen sopii minulle hyvin, Lindroos perustelee innostustaan.

Persoonallinen makumaailma siivitti kisassa eteenpäin

Lindroos valittiin Suomen edustajaksi monivaiheisessa alkukilpailussa. Ensimmäisessä karsintavaiheessa kilpailijoiden tehtävä oli kehittää cocktail-resepti Tanqueray-ginistä, soodavedestä ja vapaasti toteutettavasta omasta raaka-aineesta. Tehtävä sopi hyvin jatkuvasti omaa osaamistaan kehittävälle Lindroosille.

– Tein karviaismehun, johon toin pientä yrttisyyttä ja suomalaista lakritsivibaa fenkolinsiemenellä ja mustaherukan lehdellä, Lindroos kuvailee kilpailureseptiä varten kehittelemäänsä makua. – Teen muutenkin paljon itse mehuja, kuivaan raaka-aineita ja teen erilaisia pölyjä. Hyödynnän mielelläni cocktaileissa erilaisia rakenteita, makuja ja tekniikoita.

Ajankohtaisia teemoja niin Lindroosin kilpailuun valmistautumisessa kuin päivittäisessä työssäkin ovat paikalliset raaka-aineet, kestävä kehitys ja hävikin minimoiminen.

Monipuolista cocktail-osaamista

Saunaravintola Kuuma on itsensä kehittämisestä innostuneelle Lindroosille oivallinen työpaikka ja näköalapaikka suomalaisen cocktailkulttuurin kehittymiseen. Työajalla Lindroos nauttii cocktaileista innostuneiden asiakkaiden palvelusta ja ravintolan ollessa suljettuna hän treenaa kilpailutaitoja Saunaravintola Kuuman baaritiskin takana.

– Teen paljon yhteistyötä keittiön henkilökunnan kanssa ja olen ottanut haltuun monia uusia tekniikoita, jotka ruoanvalmistuksessa ovat arkipäiväisiä juttuja. Äskettäin olen tutustunut fermentointiin. Saan myös vinkkejä siitä, miten jostain tietystä raaka-aineesta saa irti parhaat maut, mitkä kasvikset kannattaa vaikkapa paahtaa.

Lindroosin työtehtäviin kuuluu Saunaravintola Kuuman neljä kertaa vuodessa uudistuvan drinkkilistan suunnittelu ja muulle henkilökunnalle kouluttaminen. Myös asiakkaat ovat innostuneet drinkkikoulutuksista. Esimerkiksi yritykset ja polttariporukat osallistuvat Saunaravintola Kuuman drinkkikouluihin, joissa MM-tason osaaja vihkii osallistujat muutaman drinkin tekemisen saloihin.

– Minusta on upeaa, että asiakkaat ovat löytäneet Saunaravintola Kuuman laadukkaat drinkit. Asiakkaitamme kiinnostavat niin klassikot kuin uudet tuuletkin, Lindroos innostuu ja poimii esimerkiksi nyt ajankohtaiset alkoholittomat cocktailit. – Näyttävät ja moniulotteisia makuja tarjoavat mocktailit maistuvat silloinkin, kun alkoholi ei syystä tai toisesta sovi tilanteeseen.

Yhteistyötä tiiviissä yhteisössä

Kilpailuun liittyvän yhteiskunnallisen haasteen työstämiseen Lindroos sai apua kollegoiltaan. Hän kehitti syrjäytyneiden nuorten aktivoimiseksi Stirred Way -konseptin, ja konseptin visualisoimiseksi toteutettuihin kuvauksiin osallistui lähes koko henkilökunta.

– Baariympäristö on todella yhteisöllinen, ja se on yksi syistä, miksi pidän siitä niin paljon. Parin viikon työkokeilussa syrjäytyneet nuoret pääsevät osallistumaan baarityöhön, seuraamaan baarimestarin työtä ja osaksi tiivistä porukkaa. Toivon, että tätä kautta nuori voisi löytää oman inspiraation ja innostuksen alalle, Lindroos visioi.

Faktat: Liisa Lindroos, baarimestari

  • Ikä 24 vuotta
  • Koulutus restonomi, valmistunut TAMK:sta 2017
  • Työskentelee Saunaravintola Kuumassa Tampereella
  • Edustaa Suomea Glasgow’ssa, Skotlannissa 21.–26. syyskuuta pidettävässä World Class Bartender of the Year -finaalissa, jossa edustajat 55 maasta. Kisaan hakee vuosittain 10 000 baarimestaria ympäri maailmaa
  • Omat suosikkicocktailit fiiliksen mukaan daiquiri, negroni, whisky sour