Nakit ja perunasalaatti kuuluvat perinteisesti suomalaiseen uudenvuoden herkkupöytään. Nakeiksi valitaan luonnonsuolinakkeja ja perinteisin valmistustapa on kuumentaa nakit kattilassa. Vaikka valmistustapa on hyvin yksinkertainen, voi siinä myös möhliä oikein kunnolla. Nakkien suosikkilisuke on perunasalaatti, johon uutta twistiä saadaan pekonista. Yhä useampi suomalainen grillaa jo läpi vuoden eli uudenvuoden herkkuja valmistetaan myös grillissä.

Uudenvuoden nakit kuumennetaan perinteisesti kuumassa vedessä kattilassa. Vaikka valmistustapa on helppo, voi siinäkin epäonnistua ihan kunnolla. Perusohje on yksinkertainen: Kiehauta reilusti vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, katkaise virta ja siirrä kattila liedeltä. Laita nakit kattilaan viideksi minuutiksi ja valmista tuli. Parhaan lopputuloksen saa, kun kattilasta kaataa lopuksi veden pois ja antaa nakkien olla siellä vielä hetken, jolloin nakkien pinta kuivahtaa. Lopputulos on täydellinen, kun nakki napsahtaa.

– Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä. Silloin ne halkeavat helposti. Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi. Nakit eivät mene pilalle, mutta ulkonäkö kärsii, varoittaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Uunissa nakkien valmistaminen onnistuu myös helposti: ei liian kuumassa, ei liian kauaa. Sopiva uunin lämpötila on 150 astetta. Jos nakeista haluaa rapeampia, niin ne voi pilkkoa vaikka parin sentin paloiksi.

Perunasalaatti vuosimallia 2019 maustetaan pekonilla

Uudenvuoden juhlinnan suosikkiherkku on ehdottomasti perunasalaatti. HKScanin kokit suosittelevat kokeilemaan perunasalaattia pekonilla.

Pekoni-perunasalaatti

1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original suurpakkaus

300 g ranskankermaa

500 g perunaa keitettynä

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl vaahterasiirappia

1 ruukku ruohosipulia silputtuna

½ tl rouhittua mustapippuria

lehtipersiljaa koristeluun

Paista pekonit rapeaksi ja aseta sivuun odottamaan. Leikkaa esikeitetyt perunat kuorineen suupaloiksi. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja sekoita rasvoineen perunapalojen kanssa. Lisää joukkoon valkoviinietikka, vaahterasiirappi, ruohosipuli, ranskan kerma ja rouhittu mustapippuri. Sekoita huolellisesti ja laita jääkaappiin maustumaan tunniksi.

Talvigrillaajan tärkeimmät varusteet ovat pipo ja toppatakki

Talvigrillauksen suosio on kasvanut huimasti viime vuosina. Useampi kuin joka kymmenes grillaa läpi vuoden. Grillaaminen sopii myös uudenvuoden herkkujen valmistamiseen. Uudenvuoden juhlintaan grilliin sopii loistavasti raakamakkarat, joille perunasalaatti on täydellinen lisuke. Juhlallinen valinta on kiepin muotoinen HK Maakarit® Juhlaraakamakkara, jonka voi grillata kokonaisena. Näin siitä saa myös näyttävän esillepanon.

– Talvigrillaaminen ei juurikaan eroa kesägrillaamisesta. Grillin kuumenemiseen menee hiukan kauemmin aikaa, mutta lihan, makkaran tai nakkien kypsentäminen onnistuu ihan yhtä helposti kuin kesälläkin. Tärkein muistettava asia on grillaajan lämmin vaatetus, sillä grilliin ei voi jättää herkkuja yhtään sen huolettomammin oman onnensa nojaan kuin kesälläkään, muistuttaa Lamminaho.

Kokeile jotain uutta: Pikkuprinssin Corndogit, friteeratut nakit tai herkulliset hodarit

Jos perinteisiin nakkeihin haluaa vaihtelua, suosittelee HKScanin tuotekehityskokki Pikkuprinssin Corndogeja, friteerattuja nakkeja tai erilaisia hodareita.

Pikkuprinssin Corndogit

1 kg HK Pikkuprinssi® nakkeja
hammastikkuja
2 l rypsiöljyä friteeraukseen

Friteeraustaikina
2 dl vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja
1 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl vissyä

Vatkaa kaikki taikinan ainekset keskenään ja anna taikinan turvota puolisen tuntia. Kuumenna öljy 180 °C. Käytä apuna digitaalista lämpömittaria, jotta voit paremmin kontrolloida öljyn lämpötilaa. Työnnä hammastikku jokaisen Pikkuprinssin sisään ja pyörittele nakit taikinassa muutama kerrallaan, tikusta kiinni pitäen. Friteeraa Pikkuprinssejä n. 1min, kunnes pinta on ruskea. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan ja jäähtymään. Tarjoile sinapin, ketsupin tai dipin kera. Muistathan käsitellä kuumaa öljyä varoen!

Friteeratut nakit valmistetaan kuumassa öljyssä uppopaistamalla. Nakkeihin voi tehdä esimerkiksi spiraalin muotoiset viillot, jolloin lopputuloksesta tulee hauskan näköinen.

Hot Dogit ovat hauskaa ruuanlaittoa, johon voi osallistua koko perhe. Jokainen voi tehdä itselleen oman maun mukaisen hodarin. Uusia makuja kannattaa kokeilla rohkeasti.

– Unohda sinapit ja ketsupit. Kokeile hodarin väliin vaikkapa karamellisoitua sipulia ja Gruyere-juustoa, vinkkaa Lamminaho.

HKScan on vastuullisuuden edelläkävijä

HKScanin lihantuotanto Suomessa on sopimustuotantoa tiiviissä yhteistyössä omien tuottajiensa kanssa. Tilalta haarukkaan ketjussa, sen kaikissa vaiheissa, tehdään yhteistyötä myös viranomaisten kanssa. Suomalainen eläintuotanto on maailman kärkeä eläinten hyvinvoinnissa ja laadussa. Ympäristön ja ilmaston kannalta on parasta tuottaa ruokaa mahdollisimman lähellä kulutusta. Kaikki HK® ja Kariniemen® merkkiset tuotteet tehdään aina suomalaisesta lihasta.