5 vinkkiä, jotka luettuasi maistelet jäätelöä kuin asiantuntija

Kauppojen hyllyt notkuvat parhaillaan kevään jäätelöuutuuksia. Näillä vinkeillä valitset laadukkaimman jäätelön, etkä osta jäätelön sijasta ilmaa. Jäätelöasiantuntijana voit toimia myös Helsingin Kaapelitehtaalla ensi viikonloppuna järjestettävillä Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla, jossa yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan vuoden parhaaksi jäätelöksi.

1. Enemmän makua, vähemmän ilmaa

Vaikuttaako jäätelöpurkkisi yllättävän kevyeltä? Olet saattanut ostaa jäätelön sijasta ilmaa. Jäätelö myydään painon sijaan litroissa, joten kahden tilavuudeltaan samankokoisen pakkauksen paino voi vaihdella jopa satoja grammoja. Jäätelöpurkkiin mahtuu enemmän makua, jos sitä ei ole jatkettu ilmalla. Aidoista raaka-aineista tehty jäätelö on tuhtia tavaraa, joka ei haihdu kieleltä, toteaa Heikki Huotari Kolmen Kaverin Jäätelöstä.

2. Esanssien sijasta aitoa makua luonnollisista raaka-aineista

Ainesosaluettelon tutkiminen kannattaa. Sisältääkö vaniljajäätelösi aitoa vaniljaa, tai onko suklaajäätelösi tehty aidosta suklaasta, vai pelkästä kaakaojauheesta? Laadukkaassa jäätelössä luonnollisia raaka-aineita ei ole korvattu keinotekoisilla maku-, väri- tai säilöntäaineilla. Esimerkiksi päärynäjäätelön ei kuulu olla neonvihreää, vaan luonnollisesti vaaleaa, kuten itse hedelmäkin.

3. Herkuttele suomalaisilla marjoilla

Kotimaiset marjat saattavat maksaa moninkertaisesti ulkomaisiin verrattuna, mutta niiden maku, puhtaus ja elintarviketurvallisuus ovat omaa luokkaansa. Herkullisen jäätelöön raaka-aineet on valittu maun, ei hinnan perusteella. Kaikkea ei tietenkään saa kotimaasta, mutta laadukkaassa jäätelössä raaka-aineet on valittu huolella.

4. Jäätelöelämys on tarkoin harkittu kokonaisuus

Laadukkaassa jäätelössä kaikki komponentit ovat kohdallaan – kinuskikastike ei haihdu jäätelöön ja pähkinät ovat juuri sopivasti paahdettuja. Kannattaa myös tunnustella jäätelön rakennetta, onko se pehmeän samettinen, vai tuntuuko rakeisuutta tai hileisyyttä?  Kun jäätelö on tehty alusta asti itse, niin vaikkapa lakritsikastikkeesta on saatu juuri niin venyvää tai makeaa kun halutaan, toteaa Sauli Saarnisto, joka vastaa Kolmen Kaverin Jäätelön tuotekehityksestä.

5. Kaiken ratkaisee maku

Makuja on monenlaisia, mutta jos maistaisit jäätelöä sokkona, tunnistaisitko maun? Silmät kiinni nautiskelu saattaa paljastaa uusia vivahteita jäätelöstä, joten kokeile välillä sulkea silmäsi ja maistella jäätelöä kuin ammattilainen. Tärkeintä on kuitenkin jäätelöelämys, joka nostaa hymyn huulille kerta toisensa jälkeen.

 

Jäätelö- ja suklaakarnevaalit Helsingin Kaapelitehtaalla 28-29.4.2018, liput Tiketistä ja ovelta.