Luomuviljelijä Samuli Laurikainen kasvattaa Silmusalaattia Vantaalla parin autotallin kokoisessa tilassa. Yrittäjän periaatteena on alusta asti ollut tehdä asiat mahdollisimman hyvin. Sen vuoksi hän tarttuu haasteisiin, joiden ratkaisemiseen eivät suuretkaan yritykset ole lähteneet.

Alfalfa Silmusalaatti

Silmusalaatti-tuotemerkillä versoja ja ituja tuottava Snafu Oy on viisi ja puoli vuotta vanha yritys, josta Samuli Laurikainen omistaa 75 prosenttia. Viime vuoden aikana mukaan tuli pääomasijoittajia, jotka näkivät yrityksessä ja konseptissa potentiaalia. Yritys on ohittanut start up -vaiheen ja kasvuyrityksenä panostaa erityisesti laajenemiseen niin kotimaassa kuin tulevaisuudessa ulkomaillakin. Tällä hetkellä yritys työllistää seitsemän kokoaikaista työntekijää sekä muutamia tuntityöntekijöitä.

Yrittäjänä Samuli Laurikainen haluaa tehdä asioita koko ajan paremmin. Kaikkiin haasteisiin ei ole valmista ratkaisua. Sen vuoksi insinöörin on täytynyt kehittää niitä itse. Ideoita ja kehitettävää löytyy ruuantuotannon parissa jatkuvasti.

– Haluan päästä eroon muovipakkauksesta. Silmusalaatti on kuitenkin tuoretuote, itse asiassa rasiallinen eläviä kasveja, joten tällä hetkellä markkinoilla olevat muovittomat pakkaukset eivät ole toimineet. Sen vuoksi pakkausta on pitänyt kehitellä itse, kertoo luomuviljelijä Samuli Laurikainen.

Lähiteholuomua

Silmusalaatit viljellään Vantaalla Vaaralassa, noin 15 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Tuotantopaikan sijainti on valittu läheltä keskusliikkeiden terminaaleja kuljetusmatkan minimoimiseksi. Suurin osa asiakkaista on pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla, joten Silmusalaatit ovat todellista lähiruokaa.

Samuli Laurikainen käyttää mielellään termiä lähiteholuomu. Se kuvaa hyvin Silmusalaatin viljelyn periaatteita.

– Tuotantotilan ikkunattomuus ja sijainti osittain maan alla vähentävät energiantarvetta. Alusta asti tuotannon tarvitsema vähäinen energiamäärä on ollut uusiutuvaa energiaa, tällä hetkellä tuuli- ja vesivoimaa.  Tuotanto on myös erittäin tehokasta. Yhdeltä neliömetriltä korjataan satoa 14 000 kiloa vuodessa, kertoo Samuli Laurikainen.

Puhdasta ja turvallista

Silmusalaatit ovat luomusertifioituja. Miksi luomu?

– Luomu on kolmannen osapuolen valvoma sertifioitu järjestelmä. Se on ainoa järjestelmä, joka pystyy takaamaan meille ja asiakkaille tuotteiden puhtauden, sanoo Samuli Laurikainen.

Luomua haluavat myös kuluttajat. Luomun myynti kasvoi viime vuonna 13 prosenttia ja luomusta on tullut monelle kuluttajalle päivittäinen valinta.

Luomuviljelijän arkeen kuuluvat myös tuote-esittelyt ja kauppojen hedelmä- ja vihannesvastaavien tapaamiset. Tuote-esittelyissä monesti kuultu kysymys on: Ovatko Silmusalaatit turvallisia?

– Itujen tuotanto on Suomessa tarkasti valvottua. Käytämme vain idätykseen tarkoitettuja, mikrobiologisesti testattuja siemeniä, jotka testaamme vielä uudestaan niiden tullessa meille. Lisäksi siemenet pastöroidaan ennen idätystä. Samoin käyttämämme vesijohtovesi ja valmis tuote tutkitaan säännöllisesti. Kaikki laboratoriotestit ovat täyttäneet viranomaisten määrittämät kriteerit tuotannon alusta saakka, kertoo Samuli Laurikainen.

Silmusalaatit kasvatetaan luomusiemenistä pelkällä puhtaalla vesijohtovedellä. Kaikki kasvin tarvitsema on siemenissä, joten lannoitteita ei tarvitse käyttää. Tuotantotila on suljettu, joten torjunta-aineita ei tarvita. Silmusalaateissa ei käytetä myöskään säilöntäaineita.

Silmusalaatti viljellään osittain tietokoneohjatusti ja osittain käsityönä. Sen vuoksi kuluttajalle pystytään tarjoamaan tasalaatuinen, turvallinen ja maukas tuote. Silmusalaatissa näkyy ja maistuu se, että se viljellään rakkaudella.

Luomuviljelijä tavattavissa Lähiruokatorilla

Lauantaina 28.4. klo 10-18 luomuviljelijä Samuli Laurikainen on esittelemässä Silmusalaatteja Lähiruokatorilla Helsingin Kauppatorilla.

Lähiruokatorin tarkempi paikka on Havis Amandan puoleinen Kukkatori ja sen järjestää Lähiruokaa Uudeltamaalta -kehittämishanke.

Lisätietoja Silmusalaatin viljelystä ja tuotteista: luomuviljelijä Samuli Laurikainen, puh. 050 412 4500, samuli@silmusalaatti.fi