Pelejä on vuosien saatossa tehty lukuisista eri aiheista, joista ruoka on ollut aina hyvin vahvasti edustettuna. Pelejä, joissa pelaajan on täytynyt esimerkiksi pitää ravintolaa pystyssä tai kokata, on ollut tarjolla vuosikausia.

Ruokateema on ollut vuosien saatossa vahvasti esillä myös lautapeleissä, ja lisäksi monet kasinoiden kolikkopelit liittyvät ulkoasunsa puolesta tavalla tai toisella ruokaan.

Erilaisia ruokapelejä löytyykin markkinoilta vaikka millä mitalla ja tässä artikkelissa esitellään niistä kaikkein parhaimmat.

Parhaat ruokateemaiset videopelit 2022

I Am Bread

Leipäsimulaattori ei ehkä kuulosta maailman jännittävimmältä peliltä, mutta se on oudon herttainen ja viihdyttävä. Talossa, johon kyseinen peli sijoittuu, on hauska tunnelma, joka on suoraan kuin The Simsistä.

Pelaajan tavoitteena on päästä leivänpaahtimeen sillä leivällä, jota hän ohjaa ihje jokaista nurkkaa myöten. Peli ei missään nimessä ole niin helppo kuin miltä se äkkikseltään näyttää.

Fruit Ninja

Vuonna 2010 julkaistu Fruit Ninja on hyvä esimerkki simppelistä pelistä, jossa ruoka on kaiken keskipisteenä.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan pelaajan tavoitteena on pystyä viipaloimaan lenteleviä hedelmiä ja samalla vältellä sekaan ilmestyviä pommeja. Yksinkertaista, mutta kaunista ja hauskaa!

Halfbrick onnistui todellakin luomaan hitin keskittymällä perusasioihin ja lisäämällä siihen mausteiksi herkullista ruokaa ja koukuttavia pelielementtejä.

Pizza Tycoon

Ruokapelit olivat vielä melko alkeellisia vuonna 1994, kun pelien tavoitteena oli pitkälti ainoastaan ruoan kerääminen ja/tai syöminen. Tähän tuli kuitenkin iso muutos, kun Software 2000 yhdisti ruoan ja liiketoiminnan Pizza Tycoon -pelissä.

Pizzojen suunnittelun lisäksi pelaajan tavoitteena on tehdä omasta ravintolasta jättimenestys, johon voi jopa ottaa mafian mukaan, jos parhaaksi näkee. Tätä uutta elementtiä hyödynnettiin myös pelin jatko-osassa, Fast Food Tycoonissa.

IGN palkitsi Fast Food Tycoonin 7/10 -arvosanalla ja se piti sitä “hauskana taloussimulaationa”. Tämä kuitenkin osoitti selkeästi sen, että ruokapeleistä voi tehdä ihan yhtä moniulotteisia kuin mistä tahansa muista.

Cooking Simulator

Simulaatiopelien suosio ei ole vuosien saatossa hiipunut ja siksi niitä on kehitetty myös modernin teknologian aikakaudella. Cooking Simulator on peli, joka tarjoaa modernin keittiön, realistisen fysiikan ja yli 80 aitoa reseptiä.

Kyseisen ruokapelin ehdoton vahvuus on sen kerrassaan upeat grafiikat, joiden ansiosta peleistä on saanut vinkkiä jopa tosielämän kokkailuun.

Order Up!

Wii-konsoleille kehitetty Order Up! vei ravintolasimulaattorit ihan uudelle tasolle, kun se ilmestyi markkinoille vuonna 2008.

Sen sijaan, että pelaaja keskittyisi pelkkään liiketoimintaan, kuten Pizza Tycoonissa, on mukana myös pulmaelementti. Vaativien asiakkaiden ruoat tulee valmistaa täydellisyyttä hipoen tietyssä ajassa, mikä tarkoittaa, että pelissä pärjäämiseen tarvittava näppäryys ja nopeus voisivat melkein tehdä siitä pulmapelin.

Order Up! voi myös olla yksi harvoista peleistä, joka on onnistunut tekemään astioiden tiskaamisesta hauskaa. Esimerkiksi lautasten peseminen on vain yksi monista ei-kulinaarisista haasteista, joita peli pitää sisällään.

Parhaat ruoka-aiheiset lautapelit

Vaikka videopelaamisen suosio on kasvanut roimasti vuosi vuodelta, ovat lautapelit pitäneet pintansa konsolipelien rinnalla. Tämä ei ole mikään yllätys, sillä lautapelien pelaaminen on omanlaisensa upea kokemus, jota ei voi kokea ruudun välityksellä.

Lautapelejä löytyy vaikka kuinka monesta eri teemasta, joista ruoka sattuu olemaan yksi. Suomalaisia ruokateemaisia lautapelejä ei löydy ihan hirveästi, mutta etenkin ulkomailla niitä on tarjolla mukavasti.

Tässä muutama esimerkki kaikkein viihdyttävimmistä ruoka-aiheisista videopeleistä:

  • Point Salad
  • Kitchen Rush
  • Monopoly Pizza Board Game
  • Sushi Go!

Pitipä sitten ruoka-aiheisista videopeleistä tai lautapeleistä, löytyy jokaiselle jonkinlaista herkkua!