Monesti kun keittiössä on tekemässä perheelle ruokaa, tulee hetkiä, jolloin ei varsinaisesti ole mitään tekemistä. Ruoka tavallaan valmistuu ”itsestään” koska useimmat kotiruoat ovat luonteeltaan alkupainotteisia, eli suuri osa valmisteluista tehdään alussa, ja ruoka laitetaan sitten valmistumaan kattilaan, uuniin, savustimeen…. onhan niitä mahdollisuuksia. Siinä sitten odotellessa kolikkopelit kuten https://nomini.com/fi/games/categories/slots voi olla hyvinkin kevyt ajanviete, koska se ei vaadi sen kummallisempaa ajattelua, kierrokset ovat nopeita, ja pelistä voi irrottautua, kun on aika jälleen jatkaa keittiössä.

Maailma on pienentynyt

Uuniruokia onkin tullut suomalaisen ruokavalikoimaan iso määrä lisää maailman ”pienentyessä” ja netin  mahdollistaessa nopeastikin  uusien  reseptien etsimisen, samalla kun voi katsella useiltakin eri tv-kanavilta ruokaan, ruoanlaittoon, leipomiseen ja yleensä hyvinvointiin liittyviä ohjelmia – näissä monessa tulee vastaan paljon uuniruokia, joita ei aiemmin ole Suomessa tehty, mutta ei ole ollut saatavilla aineksiakaan. Tämä pienentynyt maailmamme tulee esille isompien ruokakauppojen notkuvien valikoimalaarien äärellä, kun peruskotikokki saa huomata tapaavansa ruoka-aineita, joista ei ole koskaan kuullutkaan, saati sitten nähnyt.

Paljon enemmän valikoimia

Olo on isossa ruokakaupassa kuin uudella nettipelisivustolle. Kolikkopeli netissä on ollut saatavilla oleva peligenre aikuisille jo noin 20 vuotta, mutta nykyään niitä pelejä on tuhansia, ja jokaisella pelisivustolla vähintään satoja – joten tunnelma on kuin siellä ruokakaupassa, tai enemmänkin kuin karkkikaupassa testaamassa kaikkea kivaa. Suurin ero vain karkkikaupan ja kolikkopelien vaikka mobiilipeleinä on se, että karkit voivat viedä hampaat, mutta kolikkopelivoitto voi tuoda rahan uusien hampaiden hankintaan – onnestahan se on 100 % kiinni, ja vain harvat jäävät voitolle, ei niitä pelejä muuten tarjolla olisikaan.

Mitä uuniin ensikerralla

Jos olet uuniruokien ystävä, mutta välillä tuntuu, ettei oikein keksi, mitä söisi ensi kerralla, niin aina voi lähteä liikkeelle perinteistä arvoista, ja monien suosikeista. Lohikiusaus ei ole välttämättä enää tänä päivänä niin kallis ruoka, kuin mitä se oli aiemmin, sillä tänäkin syksynä ja loppukesästä on kaupoissa ollut saatavilla kokonaista Norjan lohta jopa alle kymmenen euron kilohintaan. Toinen lohikiusauksen kaltainen vanha klassikko on tietenkin lihapata, ja uuniperuna. Siinä missä uuniperuna on varmasti yksi kaikkien aikojen helpoimmista ruoista, voi lihapata sen sijaan olla joskus turhankin hintava, lihanhinnan noustessa uusiin lukemiin. Siksi myös uudemmat ruoat kuten moussaka ja munakoiso-tomaattivuoka ovat sellaisia vaihtoehtoja, joita kannattaa miettiä silloin kuin esimerkiksi munakoisoa on saatavilla hyvää alennushintaan, sillä kausivihanneksena sitä on saatavilla Suomesta jopa alle euron kilohinnalla, mutta parhaan satokauden jälkeen hinta moninkertaistuu.

Uuniruoista ja niiden valmistamisesta

Uuniruokien ominaispiirteet liittyvät ruoan valmistuksen kestoon. Ei ole mitenkään erikoista, että uuniruoan valmistusaika itse uunissa saattaa olla useampia tunteja, ja itseasiassa itse ruoka on useimmiten parasta vasta seuraavana päivänä, kun ruoan aromit ovat saaneet rauhassa iskeä kiinni koko ruokaan. Toinen perustava seikka on se, että uuniruoat yleensä ovat vähän rustiikkisia, eli niiden sisältämien ruoka-aineiden paloittelen kanssa ei tarvitse olla niin hirveän tarkkana – uuni tasoittaa monesti eri osien erot ja tekee uuniruoasta hyvinkin  tasalaatuista kaikkien osiensa osalta, mutta samalla uuniruoan eniten työtä ja tekemistä vaativa vaihe on ennen ruoan uuniin laittoa, sillä sitten kun ruoka on uunissa, alkaa se odottelu itse syömiselle, ja tänä aikana voivat kutsua ne äänikirjat, tv-sarjat tai vaikkapa se kolikkopeli netissä, sillä kaikista  näistä voi hyvin nauttia niin  keittiöpöydän äärellä, kuin olohuoneen sohvalla – pitää vain muistaa laittaa jonkinlainen hälytys ruoan pois uunista ottamiselle – vaarana voi nimittäin jossain uuniruoissa olla ruoan uuniin unohtaminen ja siitä seuraava ruoan kuivuminen – siis todella mustaksi kuivuminen, yleensä kuitenkin muutaman minuutin unohtaminen ei vielä tarkoita yhtään mitään.

Yksi asia, mikä kannattaa myös muistaa uuniruokien kanssa on maustaminen – koska ruoka muhii kauan uunissa, oikean maustamalla voi aikaansaada todella maukasta ruokaa, todella helposti – mutta mausteiden kanssa kannattaa edetä varovaisesti. Vaikka kaverit sanovat mitä tahansa, aloita rauhassa ja lisää mausteita vähitellen – varsinkin jos et ole tottunut mausteiden käsittelijä, osa mausteista nimittäin ovat sellaisia, että ne korostavat ruoan omia makuprofiileja, ja osa taasen jyrää kaikki muut ruoanmaut mukaansa.