Ruokailua ja taidetta yhdistelevä Food & Art Festival kerää suomalaisia ruoan ja viinin ystäviä sekä ruoka-ammattilaisia Turkuun, Ruissalon Tapahtumatelakalle 5.–8.9.2019. Neljän päivän aikana luvassa on syötävää, juotavaa ja koettavaa jokaiselle; maisteluannoksista aina pitkän kaavan illallisiin asti.

Alueelle on vapaa pääsy ja festivaalialue on jo itsessään näkemisen arvoinen. Telakalle rakennetaan leikkisä, yksityiskohtia pursuava kokonaisuus, jossa erilaiset visuaaliset elementit houkuttelevat viihtymään vaikka koko päivän.

Maksutonta ohjelmaa tapahtumassa on runsaasti. Luvassa on kokkausnäytöksiä, keskusteluja ruoasta ja taiteesta, musiikkia, paikallisia tuottajia ja paljon muuta. Pekka Terävän BBQ Pop Upissa on grilli kuumana ja lupauksena täyttää lautaset tukevalla ruualla. Food Marketissa puolestaan kuusi turkulaista huippuravintolaa valmistaa maisteluannoksia edulliseen hintaan, lisäksi päiviä teemoittavat cocktailit, uuden maailman viinit sekä kuohuviinit. Festivaalin päätöspäivänä järjestetään keittiökirppis festivaalin taiteilijan, belgialaisen nykytaitelilija Koen Vanmechelelenin teoksen alla.

Lippuja maksullisiin ohjelmasisältöihin voi ostaa ennakkoon tai paikan päältä.

Huippukokit ympäri maailmaa saman menun äärellä

Tapahtuman johtotähti ja kaikkien ruokaan intohimoisesti suhtautuvien unelmailta on Chef’s Dinner Westin-salissa. Illallisella huippukokit valmistavat kukin yhden uniikin annoksen yhdeksän ruokalajin menukokonaisuuteen.

Vierailevia kokkeja ovat muun muassa kahden Michelin-tähden kokki Mathias Dahlgren (Ruotsi), maailman arvostetuimman nuorten huippukokkien kilpailun, S. Pellegrino Young Chefin finalistit Leslie Hottiaux (Uusi-Seelanti) ja Vusumuzi Ndlovu (Etelä-Afrikka). Paikalla on myös Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen ja Suomen Vuoden Kokki Food Camp Finlandin Mikko Kaukonen.

Taidetta palan painikkeeksi

Festivaalin taiteilija on yksi Belgian tunnetuimmista nykytaiteilijoista Koen Vanmechelen, jonka ideasta syntynyt teos Under Pressure hallitsee telakalla Westin-salin miljöötä. Tilateos ottaa kantaa merien puhtauteen ja viittaa näennäisesti Demokleen miekkaan; yleisön yllä roikkuvat merivedellä täytetyt pussit konkretisoivat vaaran, johon ihminen on itsensä luontoa tuhotessaan ajanut. Katkeavatko muovisäikeet vapauttaen saastuneen meriveden ihmisten päälle?

Teoksen toteutuksesta vastaavat Turun AMK:n Taide-Akatemian opiskelijat, jotka saavat uniikin mahdollisuuden työskennellä Vanmechelenin kanssa. Turkulaisten nuorten taiteilijoiden, taiteenopiskelijoiden ja opettajien teoksia tullaan näkemään myös laajemmin tapahtumassa.

Festivaaliohjelmaan kuuluu myös Vanmechelenin Cosmocafe-keskustelutilaisuus, joka on osa taiteilijan Human Rights -projektia. Projekti on yksi Venetsian biennaalin teoksista ja se esitellään YK:n ihmisoikeusneuvostolle ja Euroopan komissiolle 2021. Cosmocafessa keskustellaan erityisesti ihmisoikeus- ja ympäristöteemasta sekä vastuullisuudesta.

Turun kaupunki vahvasti mukana tapahtuman kehityksessä

Food & Art -tapahtuma lisää entisestään Turun mainetta ruokakaupunkina. Ruoka ja kulttuuri ovat Turun vetovoimatekijöitä, joiden ympärillä tehdään aktiivista kehitystyötä Turun tapahtumakokonaisuutta rakennettaessa.

–  Panostukset ruokaan tarkoittavat paitsi hyviä ravintoloita, niin myös kokonaisvaltaista näkemystä aina tuottajista, teollisuuteen ja erilaisiin tapahtumiin, selvittää Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila. – Haluamme tuoda ruokaan liittyvän positiivisen tunnelman osaksi Turun imagoa.

Alueen laadukas lähiruokatarjonta sekä Varsinais-Suomelle ainutlaatuinen merellisyys ja saaristo antavat Mäntästä Turkuun muuttavalle tapahtumalle aivan oman vivahteensa.

–  Tapahtuma on paljon muutakin kuin ruokafestivaali. Se on myös tähtikokkien kesäleiri, jossa eri puolilta maailmaa tulevat kokit tutustuvat Suomen luontoon muun muassa sienestämällä, kalastamalla ja saunomalla. Samalla syntyy monta ystävyyssuhdetta ja yhteistyökuviota. Etsimme festivaalille uutta paikkaa, jossa sen kehittäminen Pohjoismaiden merkittävimmäksi ruokailu- ja taidetapahtumaksi olisi mahdollista. Turku oli kaikista kaupungeista meidän ensisijainen toive, kertoo tapahtuman isä ja keittiömestari Pekka Terävä.

Tapahtuman järjestää Food Camp Finland Oy, joka on yksi Suomen johtavista ruokailualan yrityksistä.

Lue lisää festivaalista ja sen ohjelmasta: www.foodandart.fi
Lue lisää festivaalin taiteilijasta: www.koenvanmechelen.be/home

Lähde: ePressi