Joulu on yhdessä olon ja yltäkylläisyyden aikaa. Vaikka et olisi uskonnollinen tai edes kovin joulumielinen, on joulunaika usealle kuitenkin rauhoittumisen ja syömisen aikaa. Mutta samalla kun rauhotumme joulupatojen ja antimien äärelle, on hyvä huomioida että joululoman aikaan voi tehdä muutakin kuin vain syödä.

Seurapelit tähtäimessä

Jos vielä muutamia vuosia sitten pääosassa olivat korttipelit, jatsi, monopoli ja eräät muut vuosikausien suosikkipelit, on nykyään kauppojen hyllyillä kymmeniä seurapelejä, jotka ovat rantautuneet ympäri Eurooppaa ja peleistä on tehty alueellisia versioita alueiden omilla kielillä. Pelattavaa siis riittää. Saman teki suomicasinot.org tuoden suomenkielisille Euroopassa asuville rahapelien ystäville lisää pelattavaa nettiin. Nettipelit eivät välttämättä ole seurapelejä, joskin niiden livepelien nykyversiot kyllä ovat sellaisia, vaikka pelikaverit saattavatkin tulla yleensä muista Euroopan maista ja pelikielikin voi olla vaikka saksa tai ruotsi.

Varsinaiset kodeissa pelattavat seurapelitkin ovat kehittyneet ja tarjoavat nykyään laajan valikoiman pelejä helpoista peleistä vaikeisiin. Aikuisille on tarjolla niin laulamiseen, piirtämiseen kuin tietoon sekä onneen liittyviä seurapelejä, joita voi pelata aivan hyvin ruokailun jälkeen viinilasillisen kanssa.

Joissakin maissa on yhä mahdollista haastaa tuiki tuntemattomia pelaamaan erää shakkia tai vastaavia pelejä ulkotiloissakin, mutta tämä alkaa olla harvinaisempaa nykymaailmassa, missä pelaaminen siirtyy kuitenkin vuosi vuodelta enemmän ja enemmän nettiin. Kylläkin sieltä löytyy varsin mahtava jouluruokaa sulattava koko perheen tekeminen, nimittäin Pokemonien jahtaaminen. Näitä pikkuotuksia onkin jahdattu vuosien varrella miljoonien kilometrien kävelyhetkien myötä miljoonia kertoja ympäri maailmaa. Esimerkiksi eräs suomalainen opettaja on kävellyt vuoden 2016 Pokemon Go ilmestymisen jälkeen pelissä yli 7000 kilometria!

Seurapelien muuttuva maailma

Jos Pokemon vie seurapelit liikkeelle luontoon ja kaupunkeihin, niin osa seurapeleistä ovat vieneet peleistä innostuneet istumaan tietokoneidensa ääreen tuntikausiksi erilaisiin virtuaalisiin maailmoihin. Virtuaaliset pelimaailmat ovat viime vuosien aikana tulleet myös älypuhelimiin ja Pokemonien ja monien muiden pelien ja pelialustojen avulla pelit ovat iskostuneet eurooppalaiseen arkeen ikään katsomatta.

Mitä sitten seurapeleihin voisi luetella kuuluvan:

  • korttipelit
  • lautapelit
  • digitaaliset pelit kuten konsolipelit kotona
  • digitaaliset pelit netissä
  • digitaaliset mobiilipelit
  • liikuntaan liittyvät pelit
  • tekemiseen liittyvät pelit

Varsinkin jos juuri on syönyt ison jouluaterian, ei ensimmäisenä tule mieleen mikään isompi liikunta-aiheinen tekeminen, mutta valikoimissa on paljon esimerkiksi tietokilpailuja tai muita helppoja lautapelejä, jotka ovat hauskoja vaikka ei voittaisikaan.

Seurapeleissä tärkeintä ei ole voittaminen, vaan hauskanpito ja monesti peleissä ei lasketakaan pisteitä, vaan ajatuksena on yhdessä olo ja yhdessä tekeminen. Jos et ole kertaakaan pelannut porukalla peliä, missä piirretään toisille asioita ja yritetään arvuutella, tai näytellään ja arvuutellaan, et voi arvata kuinka hauskaa ajanvietettä se voi olla. Tai yksinkertaisten korttipelien pelaaminen porukalla pimenevässä illassa. Aina ei pelaamiseen tarvitse liittää tätä digitaalista osiota.

Digitaalisuus ja nettimaailma ovat kuitenkin tuoneet sen lisämahdollisuuden, että peleissä voi olla mukana kavereita ympäri maailman ja omassa peliporukassa voi syntyä digitaalisia ystävyyssuhteita jopa täysin ilman reaalimaailman tapaamista – maailman tapamme kehittyvät edelleen.

Mikä on seurapelaamisen seuraava taso?

Jos tähän mennessä pelejä on tullut jo vaikka minkälaisia, millainen on seuraava läpimurtopeli? Jos Pokemon Go oli tullessaan 2016 aivan voittaja ja sai ihmiset ympäri maailman liikkumaan, niin mikä on seuraava pelitrendi? Siirtyykö esimerkiksi CS:GO erilaiseen virtuaaliseen maailmaan 5g verkkojen kautta, vai syntyykö pelimaailmaan uusia seurapelien, lautapelien ja virtuaalisuuden ja netin yhdistelmiä, missä seurapelejä pelattaisiin entistä enemmän useammassa maassa olevien pelaajien kesken livenä?

Kun nyt seuraavan kerran istutte porukalla alas syömään ja ruokailun jälkeen siirrytte leppoisampaan oleskeluun, ottakaa joku seurapeli esille ja katsokaan, kuinka hauskaa teillä voikaan olla. Sillä ei ole väliä onko peli vanha vai uusi, kunhan kaikki pääsevät nopeasti kärryille, mistä pelissä on kyse.

Hyviä ruoka- ja pelihetkiä joulunaikaan!