Lejoksen toteuttama Joulu on sun -tutkimus paljastaa suomalaisten kaipaavan uusia makuja joulupöytään perinteisten ruokien rinnalle. Eniten vaihtelua jouluruokailuun toivovat makeita herkkuja himoitsevat nuoret aikuiset sekä kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavat kuluttajat. Lejos tarttui haasteeseen yhdessä Suomen kiinnostavimpien ruokavaikuttajien kanssa ja kehitti neljä modernia herkkureseptiä jouluksi 2020.

Suomalaisten joulunviettoa kartoittaneeseen kyselytutkimukseen osallistui 1055 18–75-vuotiasta vastaajaa. Tulosten valossa joulu on suomalaisille edelleen merkittävä juhla, ja neljä viidestä (80 %) suomalaisesta pitää ruokaa keskeisimpänä joulutunnelman tekijänä. Samaan aikaan noin kolmannes (31 %) kansasta toivoo lisää vaihtelua joulun perinteisiin ruokiin.

Eniten muutosta kaipaavat joustavaa kasvissyöntiä eli fleksitarismia noudattavat kuluttajat (66 %). Samoilla linjoilla ovat siipikarja-, kala-, kasvis- ja vegaanista ruokavaliota noudattavat kuluttajat, joista niin ikään enemmistö (56 %) haluaisi nauttia uusista ruokalajeista joulupöydässä. Nykyiseen joulupöytään huomattavasti tyytyväisempiä ovat sekasyöjät, joista vain neljännes (28 %) kaipaa uusia ruokavaihtoehtoja.

Ikäryhmissä vaihtelua jouluruokailuun kaivattiin eniten 18–24-vuotiaiden joukossa, joista lähes puolet (42 %) kaipaa uusia makuja joulun ruokailuun. Vastaava luku 55–75-vuotiaiden joukossa on 25 %.

Useimmiten joulupöydän kattaukseen toivotaan uusia kasvis- (27 %) ja kalaruokia (25 %) sekä terveellisempiä vaihtoehtoja tavanomaisille jouluruoille (21 %). Myös kansainvälistyminen näkyy toiveissa, sillä viidennes (19 %) vastaajista kaipaa jouluruokailuun uusia makuja maailmalta. Miesten ja naisten välillä eroja löytyi painotuksissa – uudet kasvisruoat vetävät keskimäärin enemmän naisia puoleensa (34 % vs. 19 %) ja miehet puolestaan kaipaavat joulupöytään uusia lihavaihtoehtoja (25 % vs. 10 %).

Kiinnostavan poikkeuksen terveellisyystrendiin tekevät 18–24-vuotiaat nuoret aikuiset, joista kaksi viidestä (37 %) toivoo uusia vaihtoehtoja erityisesti joulun jälkiruokiin ja makeaan herkutteluun. Heidän vastauksissaan suklaat ja konvehdit, joulutortut ja piparkakut olivat keskimääräistä tärkeämpiä.

”Pyrkimys terveellisempään syömiseen liittyy laajempaan hyvinvointitrendiin, joka on ollut jo pitkään pinnalla, mutta nyt korona-aikana siihen panostetaan entistä enemmän. Meillä tämä on näkynyt muun muassa toiminnallisten Vitamin Well -vesien ja The Gutsy Captain Company -kombuchajuomien kasvaneessa kysynnässä. Toisaalta hyvinvointi on myös nautiskelua niistä asioista, joista tulee itselle hyvä olo. Tutkimuksen mukaan nuoret ovat vanhempiaan sallivampia herkuttelun osalta, mutta samalla kaipaavat juuri kasvis- ja kalaruokien kaltaisia uusia vaihtoehtoja”, kommentoi Lejoksen markkinointijohtaja Katri Heinonen.

Lipeäkala on nähnyt parhaat päivänsä – rosolli jakaa mielipiteet

Suomalaisten suosikkiruokien lisäksi tutkimuksessa selvitettiin myös ne jouluruoat, jotka suomalaisten mielestä ovat vanhanaikaisia ja kaipaisivat uudistamista 2020-luvulle. Eniten ääniä vastaajilta sai lipeäkala – vajaa kolmannes (29 %) suomalaisista pitää sitä aikansa eläneenä.

Vanhanaikaisena pidettiin myös rosollia, johon päivitystä toivoi kuudennes (15 %) vastaajista. Kuitenkin vähintään yhtä suuri määrä (16 %) suomalaisista pitää rosollia yhtenä tärkeimmistä joulupöydän ruoista, mikä alleviivaa rosollin roolia mieltymysten jakajana. Aikansa eläneiden jouluruokien kärkilistalle päätyivät myös maksalaatikko (14 %), luumu-rusinakeitto ja -kiisseli (13 %) sekä karjalanpaisti (10 %).

Ammattilaiset vinkkaavat: ”Nämä ovat joulun trendireseptit”

Vaikka suomalaiset ovat tutkimustulosten valossa verrattain perinteisiä joulunviettäjiä, vaihtelulle on tilausta erityisesti ruokapöydässä. Lejos tarttui haasteeseen yhdessä neljän ruokavaikuttajan kanssa, joista kukin kehitti tutkimuksen innoittamana omanlaisensa version jouluisista resepteistä. Reseptiikan kehittelyyn osallistuivat uunifetapasta-hitistä ja Liemessä-ruokablogista tuttu Jenni Häyrinen, Taste of Nikinmäki -perustaja Henri Heinonen, ruoanlaittoharrastuksesta uran itselleen tehnyt My Bliss Kitchen -blogin Marita Eriksson ja Pieni Punainen Keittiö -blogin perustaja ja ruokakirjailija Peggy Thomas.

”Joulun ruokailussa perinteet elävät vahvoina, mutta kysyntää on myös uudelle. Osa perinteisistä herkuista kaipaa suorastaan pelastusta, kuten luumu-rusinakiisseli, joka tarvitsee jo nyt uudelleenversioinnin rinnalleen”, Heinonen analysoi ja muistuttaa: ”Luumut ja rusinat ovat itsessään erinomaisia raaka-aineita, ja ansaitsevat paikkansa myös 2020-luvun joulupöydässä. Hedelmissä on runsaasti kuitua, ja niillä voi korvata esimerkiksi sokerin käyttöä reseptiikassa. Siksi halusimme tuoda ne tarjolle entistä houkuttelevammassa muodossa.”

4 x Joulu on sun -reseptit

Luumujuustokakku – Liemessä-blogin Jenni Häyrinen

”Perinteisestä joulun jälkiruoasta luumurahkasta inspiraationsa saanut luumuinen juustokakku on astetta juhlavampi vaihtoehto joulupöytään. Juustokakku on yksi suomalaisten rakastetuimpia jälkiruokia, kun taas luumu on joulun ehdoton suosikkimaku. Nämä kaksi yhdistämällä säilytetään jotain perinteistä, mutta uudessa ja raikkaassa muodossa. Viiden raaka-aineen juhlava joulukakku syntyy helposti ja sen voi tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.”

Joulupavlova – Myblissktchn-blogin Marita Eriksson

”Rakastan pavlovaa, ja se on usein ollut kruunaamassa juhannuksen jälkkäripöytäämme. Ajattelin, miksei tätä herkkua voisi toteuttaa myös jouluksi? Marenkipohja saa tässä versiossa kaverikseen perinteisiä joulun makuja huokuvan luumuisen täytteen, joka toimii jo itsessään kivana jälkkärinä. Rapsakka marenki on ihanan pehmeää sisältä ja yhdessä täytteen kanssa se ihan sulaa suuhun. Kesällä koristellaan rennosti marjoilla, jouluna tietenkin pipareilla. Tämä herkku sopii moneen ruokavalioon, jolloin ei tarvitse valmistaa useaa sorttia.”

Vohvelit karamelliomenalla – Taste of Nikinmäki-blogin Henri Heinonen

”En ole henkilökohtaisesti suuri jouluintoilija, mutta se on ehdottomasti tärkeä herkuttelusesonki. Karamelliomenahillokkeella vohvelit saavat jouluisen fiiliksen, joka taipuu samalla muihinkin vuodenaikoihin. Tätä voi syödä yhtä hyvin jouluna ja juhannuksena.”

Hedelmäinen kalkkunarulla – Peggyn Pieni Punainen Keittiö-blogin Peggy Thomas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Jos kinkku kyllästyttää, luumuilla ryyditetty kalkkunarulla on erinomainen vaihtoehto ja maistuva juhlaruoka pienemmällekin vierasmäärälle. Se on helposti valmistuva ja hyvää esimerkiksi paahdettujen perunoiden seurassa.”