Joku voisi ihmetellä, miksi ihmeessä me nostamme jouluruoan esille jo syyskuussa, mutta tosiasia on, että joulumyynti on jo alkanut monissa Euroopan maissa ja tulevan joulun erikoisuudet ovat jo selvillä. Mutta minkälainen tulee sinun joulupöytäsi olemaan tänä vuonna?

Perinteet vs uutuudet

Suomalaiseen joulupöytään on aina kuulunut joulukinkku ja suomalaiset perinne joululaatikot, mutta miten nykyinen kasvisruokavalion nousu näkyy joulupöydässä? Miten käy kinkulle, ja joulun kaloille?

Nyt kun mietit ja listaat oman joulupöydän antimia, kannattaa peli-ihmisenä käydä myös lunastamassa ilmaista pelirahaa, jonka voi sitten käydä pelailemassa nettikasinolla, jos ajatukset sakkaavat. Siinä missä pelatessa ei välttämättä tarvitse ajatella, mutta jos jouluna on tulossa myös ne sukulaiset, niin silloin joutuu jo ajattelemaan – tai, miten teillä sukuloidaan jouluna? Lentääkö bataattilaatikkoa seinille, vai voidaan joululaatikot syödä sulassa sovussa?

Viime vuonna mm. K-ruoka yritti tuoda perinteisen tähtitortun rinnalle uusia torttumuotoja lehti- tai voitaikinasta tehtynä, mutta ottivatko udet tortut osuutta teidän omasta joulupöydästä, vai onko se yhä se vanhakunnon joulutorttu se tähtitorttu?

Jos sitten oikeasti on tilanne, ettei joulupöytään lihaa ilmesty, niin jo viime jouluna oli markkinoilla saatavilla seitankinkku ja esimerkiksi vegaaninen porkkanalaatikko teki tulonsa joulupöytiin.

Osa kevensi jo viime vuonna joulukinkun tilalle kalkkunan ja vaikka kalkkuna on hyvä vaihtoehto, ei se aja sitä kinkun tuomaa tunnelmaa ainakaan omassa joulupöydässä. Toimiiko teillä ajatus juhlapöydästä, missä on yhtä paljon lihaa, kalaa ja kasviksia? Sitä sanotaan flekstitaariseksi ruokakulttuuriksi.

Joulu on hyvä esimerkki muuttuvasta kulttuurista. Kymmeniä vuosia sitten joulupöytämme oli selvästi hillitympi kuin nyt, eikä kaupoissa ollut saatavilla sitä tavaravalikoimaa, mikä meillä nykyään on. Joulu kuvastaa myös suomalaisten muuttumista, tapojemme yhdistymistä muuhun maailmaan ja joulupöydänkin antimien laajentumista käsittämään paljon enemmän kuin vain suomalaiset joululaatikot.

Joulu on joka päivä

Joskus tuntuu siltä, että joulua ajatellaan läpi vuoden. Siksi aloitimme tänä vuonna uuden joulusivuston, joka vielä tämän ensimmäisen vuoden varmasti etsii paikkaansa ja pääsee kunnolla kenties vauhtiin vasta 2021, mutta avoinna se on jo nyt ja valmiina ottamaan vastaan hyviä jouluideota.

Tänä jouluna on ainakin uutuutena tulossa tuosta alussa olevasta kuvasta tuttujen vihreiden kuulien karkkiversio….. vai oliko se jo viime vuonnakin saatavilla?

Joulu on kerran vuodessa, mutta joulu ei ole vain yksi päivä. Monelle perheelle jo pelkkä joulunodotusaika on se iso asia, joka kokoaa perheen yhteen koristelemaan pihaa, taloa ja huoneita. Kaikille joulu ei ole juhlan aikaa, mutta sallitaan juhliminen muille, vaikkei itse olisikaan jouluihminen.

Riisipuuro tekee joulun

En tiedä miten teillä, mutta meillä jouluun kuuluu aina itse ajalla tehty riisipuuro. Eikä mitään kookosriisipuuroa, vaan perinteinen riisipuuro, mitenkäs teillä, meneekö riisipuuro sellaisenaan piilotetun mantelin kanssa, vai onko riisipuuro saanut seuraansa uusia makuja?

Jouluruokailuun liittyy useimmiten kiireettömyys, joka on mukana niin ruoanlaitossa kuin myös syömisessä. Ainakin tähän asti joulu on monissa perheissä ollut rauhoittumisen aikaa ja toivottavasti se on sitä vielä tulevaisuudessakin vaikka monessa muussa kohdassa elämäämme menemme entistä nopeampaa ja kovempaa.

Pöytäkattauksella tunnelmaa

On totta että visuaalisuus on tärkeä osa ruokailua, niin ruoan itsensä puolesta kuin myös pöytäkattauksen puolesta. Käyttämällä ajatusta ja aikaa tekemällä kattauksen, voi tehdä suuren vaikutuksen koko joulun tunnelmaan ja samalla myös ruoan maku muuttuu – niin suuri merkitys tunnelmalla on kokemukseen.

Pöytäkattauksella saa korostettua ruokaa valitsemalla aterinten värit ja koot kokonaisuuteen ja tarjontaan sopien. Valojen käyttö ja koko pöydän antimien asettelulla on suuri merkitys lopputulokseen. Koristele joulukattaus runsaalla kädellä ja komeasti. Jos oma mielikuvitus ei onnistu loihtimaan mitään uutta joulupöytään, tarjoavat netin kymmenet sivustot varmasti paljon ideoita.