Katkaravut rantautuivat suomalaisten lautasille ensimmäisen kerran 1970-luvulla, ja aluksi tämä eksoottinen merenherkku yhdistettiin erityisesti pizzoihin, juhliin ja ruotsinristeilyihin. Tällä hetkellä katkarapuja nautitaan monipuolisesti arjessa ja juhlassa niiden maukkaan ja terveellisen luonteen vuoksi.

Suomalaiset syövät vuosittain keskimäärin 1,6 kiloa katkarapuja henkeä kohden. Suurin osa Suomessa myytävistä katkaravuista tulee Norjasta, ja arvioitu markkinaosuus kylmän veden katkarapujen kategoriassa on noin 47 prosenttia.

Norwegian Seafood Councilin tekemän tuoreen kyselyn mukaan joka kolmas suomalainen syö katkarapuja vähintään kerran kuukaudessa. Miehistä 10 prosenttia kertoo nauttivansa katkarapuja viikoittain, kun taas naisista vain neljä prosenttia sanoo syövänsä niitä viikoittain.

Katkaravut ovat terveellinen proteiinilähde

Norwegian Seafood Councilin tekemässä kyselyssä kävi hieman yllättäen ilmi, että vain kolme prosenttia vastanneista suomalaisista yhdisti katkarapuihin terveellisyyden. Tämä prosenttiosuus haluttaisiin nostaa, sillä katkaravut ovat erinomainen proteiininlähde ja terveellinen vaihtoehto monipuoliseen ruokavalioon, toteaa Pohjoismaiden aluejohtaja Trym Eidem Gundersen Norwegian Seafood Councilista.

Katkaravuissa on vain vähän rasvaa ja paljon erilaisia ravintoaineita. Esimerkiksi sadassa grammassa pandalus-katkarapuja on vain noin 70 kilokaloria**. Katkaravut sopivat siis myös keventäjän ruokavalioon. Vaikka katkarapujen kolesterolipitoisuus on korkea, niiden syönti ei kuitenkaan nosta kolesterolitasoa. Nykyisten suositusten mukaan niitä voi siis nauttia kohtuullisesti, vaikka kolesteroli olisikin vaiva.

Mielenkiintoinen havainto kyselyssä oli myös se, että suomalaisnaiset (4 %) tiedostavat katkarapujen terveellisyyden paremmin kuin miehet (1 %).

Suomalaisten ostoskoreissa useimmiten pakastettuja kuorittuja katkarapuja

Kyselyn mukaan suomalaiset valitsevat katkarapuja ostaessaan useimmiten kuorittuja pakastekatkarapuja (69 % vastanneista). Toiseksi eniten ostetaan katkarapuja osana valmisaterioita, -salaatteja ja -voileipiä (49 %).

Norjalainen katkarapu on suomalaisille ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto. Lähes joka neljäs (23 %) pitää Norjaa ensisijaisena alkuperämaana katkarapuja ostaessaan. Seuraavaksi suosituimmaksi alkuperämaaksi mainitaan hieman yllättäen Suomi, jota suosii kolme prosenttia suomalaisista. Yhdysvaltoja ja Islantia valitsisi kumpaakin mieluiten noin kaksi prosenttia.

Gundersen pohtii, että olisi hienoa, jos suomalaiset innostuisivat kokeilemaan myös muita katkaraputuotteita. Esimerkiksi tuoreet kuorittavat katkaravut sopivat loistavasti kesän grillikauteen ja Suomen elokuisten rapujuhlien tarjoiluihin.

Katkarapu pitää pintansa pizzan päällä

Katkarapujen sanotaan saapuneen Suomen ruokapöytiin 1970-luvulla, kun niitä toivottiin pizzojen päälle. Pizzabuumin innoittamana suomalainen Arvo Kokkonen alkoi tuoda katkarapuja Suomeen. Merenherkkuja nautittiin aluksi pizzoissa ja muun muassa avokadon kanssa juhlatilanteissa. Moni suomalainen sai ensikosketuksensa katkarapuihin ruotsinlaivoilla.

Nykyään katkarapujen käyttö on monipuolistunut monenlaisiin ruokahetkiin, mutta kyselyn mukaan pizza on tänä päivänäkin kuorettomien pakastekatkarapujen yleisin käyttötapa. Näin toteaa reilu puolet (53 %) kyselyyn vastanneista. Tuoreiden katkarapujen osalta tavallisimmat käyttökohteet ovat kyselyn mukaan katkarapucocktail (32 %) ja katkarapusalaatti (30 %).