Eurooppalaisessa ruokapöydässä viinillä on pitkä perinteinen rooli ruokajuomana. Viiniä kaupasta saa ostaa jo pienellä prosentilla varustettuna suomalaisistakin kaupoista, mutta varsinaisesti viinit eivät ole vieläkään suomalaisissa elintarvikekaupoissa. Viiniä nautitaan ruokapöydässä usein aterian kanssa ja se valitaan usein ruoan maun mukaan. Viiniä voi käyttää myös ruoanlaitossa ja se sopii hyvin erilaisiin kastikkeisiin, marinadeihin ja patoihin.

Eri maissa on omat perinteensä viinin ja ruoan yhdistämisessä. Esimerkiksi Italiassa viiniä nautitaan yleisesti pastan, risoton, lihan ja juustojen kanssa. Ranskalaiset taas juovat usein viiniä aterian alussa ja seuraa sitten erilaisia ruokalajeja. Espanjalaiset juovat viiniä usein tapaksien, kuten chorizon, manchegon ja oliivien, kanssa.

Suomessa viini on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, ja se on yhä useammin osa koti- ja ravintolaruokailua. Suomalaiset ovat kiinnostuneita eri viinityyppien makuelämyksistä ja yhä useampi haluaa oppia lisää viinistä. Viinien laaja valikoima onkin nykyään helposti saatavilla niin Alkosta kuin eri kaupoistakin.

Jälkiruokaviinit

Jälkiruokaviinit ovat viinejä, jotka on suunniteltu nautittaviksi jälkiruoan kanssa tai sellaisenaan jälkiruokana. Ne ovat yleensä makeita tai puolikuivia ja niissä on korkea alkoholipitoisuus. Jälkiruokaviinit valmistetaan usein rypäleistä, jotka ovat kuivattuina makeampia ja niiden sokeripitoisuus on korkeampi kuin tavanomaisissa viineissä. Tunnettuja jälkiruokaviinejä ovat esimerkiksi saksalainen Riesling Auslese ja Sauternes Ranskasta. Näitä viinejä suositellaan nautittavaksi esimerkiksi kovien juustojen tai suklaan kanssa.

Viinit ja juustot

Viinit ja juustot ovat perinteisesti olleet erinomainen makupari, jota monet nauttivat yhdessä. Viinin ja juuston yhdistäminen perustuu usein niiden makujen ja aromien vastaavuuteen tai vastakohtaisuuteen, jotka voivat korostaa toistensa makuelämyksiä.

Valitessa viiniä juuston kanssa on tärkeää ottaa huomioon juuston rasvapitoisuus, suolaisuus ja voimakkuus. Esimerkiksi kevyempiä valkoviinejä suositellaan usein miedompien ja nuorempien juustojen, kuten brie- ja feta-juustojen kanssa. Punaviinit sopivat paremmin voimakkaampien ja kypsytettyjen juustojen, kuten cheddarin ja goudan kanssa.

Joitakin suosittuja viini-juusto -yhdistelmiä ovat esimerkiksi punaviini ja parmankinkku, roseeviini ja vuohenjuusto sekä valkoviini ja camembert-juusto.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen makuelämys on yksilöllinen, joten paras tapa löytää oma suosikkiyhdistelmä on kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja löytää oma suosikki.