Sanotaan, että makkara on suomalaisen miehen vihannes ja hiki on suomalaisen miehen deodorantti. Makkara onkin ehdoton kesän grilliruokien suosikki, mutta ei suinkaan läheskään ainoa grillattava herkku, mikä vie kielen mennessään. Suomalaisten deodorantin käytön puutteen suhteenkin taitaa sanonta liioitella. Grillaaminen hyvässä säässä on rentouttava kokemus, vaikka ei laskisi syömisvaihetta ollenkaan mukaan, ruokien valmistuessa grillillä voi turista ystävien kanssa tai vaikkapa käynnistää älypuhelimella netticasinon ja heittäytyä värikkäiden ja toinen toistaan mukaansa tempaavampien pelien maailmaan. Moni meistä on kuitenkin turhan turtunut tapoihinsa. Vaikka vaihtoehtoja olisi lukuisia, niin helposti grillattavaksi päätyy joka kerta samat hyväksi havaitut ainekset. Tässä artikkelissa esittelemme eri grilliherkkuja, osoittaaksemme kuinka paljon erilaisia vaihtoehtoja on.

Kala on suomalaisten kestosuosikki

Kala on varma valinta ja löytyy todella monen suomalaisen grillauslistalta. Kaloissa vaihtoehtoja on monia ja varsinkin rasvaiset ja vaaleat kalat ovat ihanteellisia grillaukseen. Tällaisia kalalajeja ovat muun muassa lohi, muikku, silakka ja siika. Erilaiset juustot sopivat kalojen grillauksen kanssa erinomaisesti yhteen. Kalan voi päällystää esimerkiksi sini- tai valkohomejuustolla tai täyttää kalan fetajuustolla tai muulla pehmeällä ja helposti sulavalla juustolla, kun lisäksi mausteet ovat kohdallaan, on makunautinto taattu. Kalaan saa lisää mehukkuutta eri vihanneksilla. Varsinkin mehukkaat paprika ja tomaatti tekevät ateriasta täyteläisemmän. Aasiassa suosittu jättikatkarapujen grillaaminen on rantautunut myös Suomeen ja trendikäs suomalainen muistaakin lisätä grillausmenuunsa näitä tai muita äyriäisiä.

Lihassa vaihtoehtoja riittää

Kalaakin useammin suomalaiselta grilliltä löytyy lihaa. Vaikka tuttuakin tutumpaa makkaraa ei laskettaisi tässä lihojen kategoriaan, niin possun ja naudan pihvit kuuluvat useimpiin grilli-illallisiin. Myös kanan käyttäminen grillatessa on yleistynyt, vaikkakin kanan kohdalla täytyy olla erityisen tarkka, että ruoka on kypsää. Lihaa grillatessa maukkaimman tuloksen saa marinoimalla lihan etukäteen, mieluiten jo edellisenä päivänä. Jääkaapissa odottanut liha on siten seuraavana päivänä läpikotaisin marinoitunut ja valmiina grilliin. Myös lihaa voidaan maustaa esimerkiksi juustolla tai vihanneksilla. Kanan kanssa sopii erityisesti pekoni ja vuohenjuusto. Makkaroissakin vaihtoehtoja riittää, on perinteistä hiillosmakkaraa, lihaisampia vaihtoehtoja, erilaisilla juustoilla maustettuja vaihtoehtoja, kuin myös esimerkiksi chilimakkaraa. Makkaran etuna on helppous, esivalmisteluja ei tarvita, vaan makkaran laittaminen grillille riittää.

Vartaat antavat mahdollisuuden mielikuvitukselle

Erittäin suosittu grilliruoka on myös vartaat. Vartaiden ehdoton valttikortti on niiden monipuolisuus. Vain mielikuvitus on rajana varrasta valmistellessa ja mikä parasta, jokainen voi rakentaa vartaan omien mieltymystensä mukaisesti. Toinen laittaa vartaaseensa makkaraa, lihapullia sekä kanapaloja, siinä missä toinen ei koske lihaan lainkaan vaan valmistelee herkullisen kasvisvartaan esimerkiksi kesäkurpitsasta, ananaksesta, paprikasta, tomaatista, valkosipulista, kurkusta sekä maissista. Jos ei pidä tietystä ruoka-aineesta, niin sen voi aina jättää omasta vartaasta pois. Suurelle joukolle grillatessa vartaat ovat varma vaihtoehto, sillä kaikille kelpaavat varmasti jotkut tarjolla olevista ainesosista.

Monia muitakin ruokia voi grillata

Maissi kuuluu grillatessa varsinkin lapsiperheiden suosikkeihin. Useimmat muuten nirsoista lapsista rakastavat grillattua maissia ja maissin lisääminen grilliin makkaran kyytipojaksi käykin näin ollen järkeen. Modernin ihmisen valinta on täytetyt paprikat tai tomaatit. Homejuusto, vuohenjuusto ja miedommatkin juustot sopivat mainiosti paprikan ja tomaatin täytteeksi.  Grillatut ja sulate- tai homejuustolla täytetyt sekä lopuksi pekonisiivuun käärityt herkkusienet puolestaan maistuvat suorastaan taivaalliselta.

Vihanneksia voi grillata sellaisenaankin. Esimerkiksi munakoiso imee makuja hyvin itseensä ja öljy ja suola tekee munakoisosta maultaan erinomaisen. Myös kesäkurpitsa sopii paitsi vartaaseen, myös itsekseen. Folioon kääritty peruna voin kera on monelle jo lapsuudesta tuttu grilliherkku ja myös nykylapset syövät mielellään perunaa esimerkiksi makkaran tai pihvin kera.