Kun ravintolakokit ja apukokit ovat töissä, riittää hommia varmasti koko työvuoron ajaksi. Mutta kotikokilla on onneksi tilanne toinen, eikä keittiössä tarvitse viettää koko aikaa, ja jopa ruoanlaiton aikana voi tehdä muutakin ajanvietettä.

Ajatellaan vaikka, että olet juuri saanut lihapadan hautuumaan uuniin ja sinulla on pari kolme tuntia aikaa tehdä lisukkeet sille, salaattia ja vaikka jälkkärikin, mutta haluaisit, että kaikki olisi kohtuu valmista yhtä aikaa. Tässä tilanteessa sinulla on ainakin tunti aikaa tehdä jotain muuta, vaikka käydä pelaamassa Instacasino pelejä, koska tunnissa et oikein muuta isompaa ehdi tehdä – ja mikä sen parempaa väliaika tekemistä kuumasta keittiöstä onkaan kuin pelaaminen.

Stifadoa uuniin

Oma suosikkini lihapadoista on kreikkalainen stifado, ja onneksi sitä voi tehdä aivan kotonakin.  Stifado on myös muusikko Kasmirin lempiruokiin kuuluva ruoka. Naudanpaistin lisäksi pataan tulee häränhäntiä, kanelia, etikkaa ja pullollinen punaviiniä. Muutama tunti uunissa, ja tuloksena on ylimaallisen hyvä, pehmeäksi hautunut herkku.

Tässä Jamie Oliverin versio stifadosta:

Stifadon perusohje on selkeä: Ruskista lihapalat öljyssä kolmessa erässä padassa tai pannulla. Kiehauta vesi ja liemikuutio. Siirrä lihat pataan tai uunivuokaan. Kaada päälle liemi ja murskatut valkosipulinkynnet, tomaattimurska ja -pyree sekä mausteet. Sekoita ja anna hautua peitettynä 200-asteisessa uunissa 2 tuntia. Lisää pataan kuoritut ja lohkotut sipulit. Hauduta vielä noin 1 tunti. Silppua pinnalle persiljaa.

Naudanlihan sijaan voidaan käyttää myös muuta lihaa, kuten siipikarjaa, riistalihaa, jänistä tai mereneläviä. Stifado on perinteisesti talviajan ruokaa. Stifadoon tulee paljon mausteita, tyypillisesti muun muassa valkosipulia ja kanelia. Stifadoa haudutetaan uunissa pitkään. Stifado voidaan tarjoilla esimerkiksi perunoiden tai riisin kera.

Tai jos sittenkin pitää enemmän ranskalaisesta lihapadasta, niin voi tehdä sellaisen vaikka Snellmannin ohjeella.

Lihapadalle jälkiruoka

Pelaamisen tai jonkun muun väliaikaviihteen jälkeen on hyvä palata keittiöön ja tehdä lihapalalle seuraksi myös jälkiruoka. Minkälainen on oma jälkiruokavalikoimasi, käytätkö aina samoja vanhoja tuttuja jälkiruokia, vai kokeiletko netin resepteistä pelottomasti omia versioitasi?

Ainakin television erilaiset kokkiohjelmat ovat tuoneet meille lisää malleja ja esimerkkejä, mitä kaikkea voi kodin aineksista tehdä ja nykyäänhän kaupat ovat auki lähes koko päivän ja joka päivä, joten ei ole iso asia käydä hakemassa lisätarvikkeita tarpeeseen lähikaupasta.

Monet tekevät jälkiruoan aina kauden mukaan, eli riippuen siitä, mitä tuoreita aineksia on kaupasta tarjolla, sillä raskaan lihapadan seuraksi omasta mielestäni sopisi jokin kevyeltä tuntuva jälkiruoka, kuten vaikka sitruunainen juustokakun palanen?

Juustokakku jälkiruoaksi

Raikas sitruunainen juustokakku tuo keltaisuudellaan raikkaan ja hyväntuulisen tuulahduksen kahvipöytään. Ja luulenpa, että myös maku ilostuttaa. Perinteikäs sitruunajuustokakku on tehty nyt keltaiselle marsipaanimassapohjalle lisäten väriloistoa, mutta kakun voi valmistaa myös keksimurupohjasta.

https://www.valio.fi/reseptit/sitruunajuustokakku-2/

Alkupalaksi tsatsikia

Tsatsiki on itäisen Välimeren alueen keittiöille tyypillinen salaattiruoka, joka sisältää jogurttia, kurkkua ja valkosipulia. Se maustetaan yleensä neitsytoliiviöljyllä ja yrteillä, kuten tillillä, oreganolla tai mintulla. Se sopii todella hyvin lihapadan kanssa ruokapöytään ja miksei samalla vähän muutakin kreikkalaistyylistä mezeä olisi tarjolla – kaikki riippuu pitkälti kokin omasta mielikuvituksesta.
Tsatsikin kanssa voisi olla tarjolla esimerikiksi patonkia, oliiveja, pikkutomaatteja sekä fetajuustoa kanssa. Ja jos teet tämän oikein, älä osta mitään salaattijuustoa, vaan valitse aito ja oikea fetajuusto – mauissa on eroja.