Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksen mukaan anniskelun arvonlisäveron alentaminen 24 prosentista 14 prosenttiin lisäisi paitsi alkoholijuomien myös ruoan ja muiden palveluiden kysyntää. Veron siirtyessä kokonaisuudessaan hintoihin vaikutukset kansantaloudessa olisivat kerrannaisvaikutuksineen yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa.

Anniskelun arvonlisäveron alentaminen 14 prosenttiin, eli muiden ravintolatuotteiden tasolle, laskisi ravintoloiden alkoholiannosten hintoja 8,1 prosentilla, mikäli veron alentaminen siirtyisi kokonaisuudessaan hintoihin.

– Selvityksemme mukaan tämä merkitsisi 127 miljoonan euron kasvua ravintolapalveluiden kysyntään. Lisäksi muiden palveluiden kysyntä taloudessa kasvaisi. Kotimaisten tuotteiden ja palveluiden kulutus lisääntyisi yhteensä noin 172 miljoonaa euroa, toteaa Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi.

Veronalennuksella välillisiä vaikutuksia muille toimialoille

Luken tutkija Marja Knuuttila arvioi, että kotimaisen kulutuksen kasvu aiheuttaisi jonkin verran kerrannaisvaikutuksia.

– Vaikutukset kansantaloudessa olisivat kerrannaisvaikutuksineen yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa. Arvonlisäysvaikutukset eri toimialoille yltäisivät noin 140 miljoonaan euroon. Lisäksi laskennallinen työpaikkavaikutus olisi noin 2400 henkilöä.

Valtion verotuloja anniskelun arvonlisäveron alentaminen vähentäisi noin 70 miljoonaa euroa. Anniskelusta saatavat arvonlisäverotulot supistuisivat noin 122 miljoonaa euroa, mutta toisaalta ravitsemispalvelujen ja muiden toimialojen ansiotulo- ja arvonlisäverot kasvaisivat yhteensä noin 41 miljoonaa euroa. Lisäksi alkoholin valmisteverot kasvaisivat noin 10 miljoonaa euroa.

Anniskellun alkoholin verotus on Suomessa kireää

Anniskelun verotus on Suomessa nykyisin yksi EU:n ankarimmista. Ravintoloiden tärkeimmän alkoholijuoman, oluen, verotus on EU-maiden kireintä. Väkevän alkoholin ja viinin verotuksessa Suomi on toiseksi kirein. Anniskelun arvonlisäverokanta on Suomessa EU-maiden neljänneksi korkein.

Selvityksen ravintola-anniskelun arvonlisäverokannan alentamisen vaikutuksista rahoitti Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi