Idea Vihreät kuulat tähtitortusta syntyi, kun kotileipurit alkoivat testaamaan Vihreitä kuulia joulutortun päällä luumuhillon sijaan. Kotikokkien kokeiluissa Vihreät kuulat kuitenkin räjähtelivät uunissa, ja syntyi somessa nimettyjä ”hirviötorttuja”. Vihreä kuula ei nimittäin ole paistonkestävä.

Ensimmäiset Vihreät kuulat -torttureseptit ilmestyivät vuoden 2017 lopulla.

”Me Fazer Leipomoilla innostuimme kuluttajien somekokeilusta ja kotileipureiden ideoista. Niinpä halusimme kehittää vielä jouluksi 2017 Vihreät kuulat tähtitortusta oman reseptin ja paistonkestävän hillon. Toimme Vihreät kuulat tähtitortut myyntiin kahden päivän ajaksi Fazerin vierailukeskukseen. Ensimmäisenä päivänä tortut myytiin loppuun 4 tunnissa. Seuraavana päivänä vierailukeskuksen edessä oli jono jo aamukahdeksalta ja tortut myytiin loppuun ennätysajassa, kertoo markkinointi- ja portfoliojohtaja Noora Pöyhönen, Fazer Leipomot Suomi.

Koemyynnin jälkeen ihmiset tiedustelivat, koska Vihreät kuulat tähtitorttuja saa kaupoista. Nyt Fazer Leipomot Suomi tuo tortut kauppoihin yleisön pyynnöstä. Vihreät kuulat tähtitorttuja saa kaupoista ja Fazer Caféista kahden kuukauden ajan, marraskuun alusta vuoden loppuun saakka.

Joulutorttuun liittyy pitkät perinteet

Suomalaisiin jouluperinteisiin on pitkään kuulunut voitaikinasta valmistettu joulutorttu luumuhillosilmällä. Tähtitorttujen valmistukseen liittyy myös Fazer Leipomoilla pitkät perinteet.

Vuosittain Fazer Leipomoilla Vantaalla valmistuu noin 3 miljoonaa luumutäytteistä tähtitorttua. Sen lisäksi niitä leivotaan kotona itse. Joulutorttujen valmistukseen tarvittavat ainekset löytyvät jo kaupoista. Varsinainen sesonki alkaa yleensä itsenäisyyspäivän tienoilla, leipomoilta kerrotaan.

Täydellinen joulutorttu syntyy oikeasta voista ja tortun lehtevästä rakenteesta. Voi kaulitaan Fazerin oman myllyn vehnäjauhoista tehdyn taikinan kanssa kerroksittain eli ns. laminoidaan.