Illallisjuhlat ovat yksi parhaimmista tilaisuuksista nauttia laadukkaasta ruoasta ja viineistä sekä viettää aikaa rakkaan seuran kanssa. Illallisen järjestäminen vaatii huolellista suunnittelua, mutta lopputulos voi olla sen arvoinen! Illallisjuhlia on erilaisia ja niistä voidaan järjestää niin suuret ja juhlavat kestit kuin intiimit ja tunnelmallisetkin. Kaikelle on aikansa ja paikkansa, mutta näin talven tullen, iltojen pimetessä ja joulunkin pikkuhiljaa lähestyessä pienet ja intiimit illanistujaiset hyvässä seurassa ovat aivan ihana tapa rauhoittua arjen kiireiden keskellä. Illallisjuhlissa pääroolissa ovat luonnollisesti tarjoilut, mutta hyvät juhlat ja oikea tunnelma edellyttävät myös muutaman muun asian huomioimista.

Koristelu ja sisustus vaikuttavat juhlien tunnelmaan

Juhlien tunnelmaan vaikuttaa paljon sisustus ja koristelu. Juhlatilaisuuden voi tehdä intiimimmäksi tai avoimemmaksi, romanttisemmaksi tai juhlavammaksi valitsemalla oikeat värit, materiaalit ja valaistus. Valaistuksen tulisi olla mietitty niin, että se luo halutunlaisen tunnelman. Valaistuksella voidaan esimerkiksi korostaa huoneen parhaita puolia ja piilottaa sen heikkouksia. Pohdi, mitä mahdollisesti hyödyllisiä ominaisuuksia kodistasi löytyy valmiiksi ja käytä niitä. Onko sinulla esimerkiksi laadukas etanolitakka jolla voit luoda erityisesti hämärtyviin syys- ja talvi-iltoihin intiimiä ja lämmintä tunnelmaa. Takka on niin sisustuselementti kuin toisaalta myös arvokas osa tunnelman rakentumista ja voit jopa käyttää sitä yhtenä juhlien keskeisimmistä elementeistä. Mikä loisikaan kotoisamman tunnelman kuin takkatuli silloin kun lunta pyryttää ulkona? Voit rakentaa tätä tunnelmaa pidemmälle lisäämällä myös ruokapöytään kynttilöitä.

Suosi sesongin mukaisia ruokia

Sesonginmukaiset raaka-aineet ovat tuoreita, laadukkaita ja halpoja. Niiden käyttö auttaa sinua säästämään sekä aikaa että rahaa. Toisaalta niillä voi myös viedä illallisen tunnelmaa haluamaansa suuntaan. Joulun ollessa jo ovella kukaan tuskin toivoo saapuvansa suoranaiseen joulupöytään ellei kyseessä ole pikkujoulut, sillä useimmat haluavat säästää perinteiset jouluruoat vasta joulun pyhille. Tunnelmaan voi kuitenkin pikkuhiljaa jo virittäytyä tuomalla tarjoiluihin joitakin sesongin mukaisia elementtejä. Esimerkiksi piparipohjaan tehty piparminttu- tai glögi-juustokakku voi toimia oivallisena jälkiruokana aterian päätteeksi. Talvella kannattaa muutenkin suosia tuhteja ja täyteläisiä ruokia. Tilanne on toinen kesällä järjestetyissä illallisjuhlissa, joissa tarjoilut tyypillisesti pyritään pitämään raikkaampina ja myös jossakin määrin kevyempinä, jolloin tavoitteena ei välttämättä olekaan juuri samanlainen lämmin ja kotoisa tunnelma jota talvella monesti kaivataan.

Huomioi myös juhlien taustamusiikki

Juhlien taustamusiikki vaikuttaa niiden tunnelmaan yllättävän paljon, kun ottaa huomioon että sen tehtävänä on vain soida hiljaa keskustelun taustalla. Se voi omalta osaltaan auttaa vieraita rentoutumaan ja irtautumaan stressistä. Taustamusiikkia valitessa kannattaa huomioida, miten se sopii yhteen juhlien teeman kanssa. Intiimeissä illanistujaisissa voisi taustamusiikkina soida rauhallinen piano- tai kitaramusiikki. Musiikkivalinnoilla on siis suuri merkitys tunnelman luomisessa juhlissa, minkä vuoksi soittolistoja kannattaakin pohtia ja rakentaa jo hyvissä ajoin etukäteen. Musiikin tulisi olla melko yleismaallisesti kuunneltavaa muttei sellaista, että vieraaat keskittyvät siihen liikaa ja jäävät aktiivisesti kuuntelemaan sitä. Sen rooli onkin nimensä mukaisesti toimia vain taustalla soivana musiikkina.

Panosta myös kattaukseen

Kattaus on toki osa myös juhlien koristelua, mutta sen merkitystä ei missään nimessä pidä vähätellä. Vaikka juhlat olisivatkin intiimit ja jopa osallistujamäärältään suhteellisen pienet, on mukavaa osoittaa välittämistä panostamalla hieman tavallista enemmän. Mikäli mahdollista, ota juhlan kunniaksi käyttöön laadukkaat astiat ja aterimet, jotka ovat mieluiten kaikki yhtenäistä sarjaa.Valitse pöydälle myös oman kotisi värimaailmaan sopiva pöytäliina ja kaikille vieraille samaan sarjaan kuuluvat servetit. Pöydässä tulisi olla ainakin yksi yhteinen vesikannu, mahdollisesti useampikin vieraiden määrästä riippuen. Yksi kannu neljää ruokailijaa kohden toimii tässä hyvänä nyrkkisääntönä.

Mikäli aterian kanssa on tarjolla viiniä, voi senkin asettaa esille pöytään. Jos kyseessä on kylmänä tarkoiltava viini, kannattaa panostaa jää-ämpäriin jossa juoma pysyy viileänä pidempään. Älä tarkoile ruokia suoraan kattiloista ja pannuilta, vaan niille tarkoitetuista tarjoiluastioista. Nämä asiat kannattaa huomioida myös silloin, kun kyseessä eivät ole erityisen prameat edustusillalliset. Vaikkeivat vieraat välttämättä vaadi tai odota sinulta huimaa panostusta ja vaivannäköä, voit yllättää heidät tällaisilla pienillä asioilla.

Kaiken kaikkiaan tunnelmallisia illallisjuhlia suunnitellessa onkin syytä ottaa huomioon monta pientä asiaa, joiden avulla lopullinen tunnelma rakentuu. Ruoka on luonnollisesti illallisella pääroolissa, mutta senkin kohdalla on syytä miettiä millaisia tarjoiltavia valitsee. Kiinnitä huomiota myös musiikkiin, koristeluihin ja kattaukseen, sillä rentouttava ja intiimi tunnelma rakentuu monista pienistä tekijöistä.