Vuoden alussa voimaan tullut uusi alkoholilaki avasi juomatehtaille uusia tuotekehityksen mahdollisuuksia sallimalla 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myynnin vähittäiskaupoissa. Kurikan Ilvesjoella toimiva Pramia tarttui tilaisuuteen ja kehitti markkinoille uudenlaiset aidosta viinistä valmistetut Lynx-viinijuomat.

Pramia Oy on ensimmäinen suomalainen juomatehdas, joka toi vähittäiskauppoihin aidosta viinistä hiilihapottamalla valmistettavat 5,5-prosenttiset viinijuomat. Ensimmäiset erät punaista, valkoista ja roseeta Lynx-viinijuomaa valmistettiin ja pullotettiin Kurikan Ilvesjoella kesäkuussa.

– Lynxiin on poimittu viinistä sen paras ominaisuus eli maku. Kuitenkin prosentteja on kohtuudella, jolloin juoma soveltuu loistavasti sekä ruoka- että seurustelujuomaksi, sanoo Pramian yrittäjä Marko Mäkinen.

Viinin alkoholipitoisuutta alentavassa valmistusprosessissa on omat niksinsä, joilla saadaan viinimäisyys pysymään tuotteessa. Merkittävässä roolissa on myös raaka-aineena käytetty viini.

Tuotekehityksessä viiniasiantuntijana toimi viinimestari Anu Luukko ruoka- ja viiniravintola Uppalan Kartanosta.

– Maistoimme ja testasimme satoja viinejä, kunnes löysimme sopivat. Oli tärkeä löytää täysipainoinen viini, jossa mikään viinin aromeista ei korostu liikaa. Vaarana nimittäin on, että valmistusprosessissa ja hiilihapotuksessa viinin vahvat ominaisuudet vahvistuvat liikaa, hän kuvaa.

Matala alkoholipitoisuus kiinnostaa

Lopputuloksena syntyi kolme tasapainoista kevyesti pirskahtelevaa viinijuomaa, jotka eivät kalpene perinteisten viinien rinnalla.

– Sanotaan, että alkoholi on viinin lihakset, mutta näissä juomissa erityisesti viinin sielu on saatu pulloon. Rosee on ihanan raikas vaikkapa alkumaljaksi, ja kaikki kolme sopivat niin ruokapöytään kuin illanistujaisiin. Ajan trendi on, että arjen nautintoja haetaan hyvästä ruuasta ja sen arvoisesta juomasta. Nämä sopivat matalamman alkoholipitoisuuden ansiosta myös niihin hetkiin, joihin vahvempi viini ei sovi, Luukko jatkaa.

Lynxin viinit tulevat Ranskasta ja Espanjasta. Valmistuksessa on käytetty raikasta lähdevettä Pramian omasta lähteestä ja Ilvesjoen tehtaan omaa tuulivoimaa. Lisäksi viinit on pakattu Pramian omassa kierrätysmuovitehtaassa valmistettuihin 0,33 litran muovipulloihin.

– Meillä Pramiassa vastuullisuus on tärkeä arvo, joka ohjaa kehitystämme. Nyt tuntuu, että olemme onnistuneet kehittämään tuotteen, joka avaa uusia suuntia vastuulliseen suomalaiseen juomakulttuurin, Mäkinen iloitsee.

Lynxiin poimittiin viinistä sen paras ominaisuus eli maku, kertovat Pramian yrittäjä Marko Mäkinen ja Uppalan Kartanon viinimestari Anu Luukko

Lynx Red Wine Drink Alkuperämaa: Ranska · Rypäle: Cabernet Sauvignon · Luonnehdinta: Miellyttävän pehmeä, häivähdys herukkaa ja mustikkaa · Alkoholipitoisuus: 5,5 % · Pullo: 33 cl

Lynx White Wine Drink Alkuperämaa: Espanja · Rypäle: Airén · Luonnehdinta: Kuiva, raikkaan sitruksinen, häivähdys jasmiinia · Alkoholipitoisuus: 5,5 % · Pullo: 33 cl

Lynx Rosé Wine Drink Alkuperämaa: Espanja · Rypäle: Grenache · Luonnehdinta: Kuiva, pirskahteleva, häivähdys mansikkaa ja karpaloa · Alkoholipitoisuus: 5,5 % · Pullo: 33 cl