Oletko harkinnut seuraavalla lomallasi kotimaanruokamatkailua? Sitähän sanotaan että matkailu avartaa, ja jos et ole vielä kertaakaan kiertänyt Suomea kunnolla, olisi nyt sen aika. Ja jos aiheeksi ottaa ruokamatkailun, niin samalla pääsee tutustumaan monipuoliseen suomalaiseen ruokakulttuuriin, jossa oikeasti on paikallisia vivahteita ja erikoisuuksia. En sitä, että tulisiko niitä kaikkia kuitenkaan syötyä.

Tekemistä matkan aikana

Ja jos matkaa taitetaam vaikka junalla, linja-autolla tai sillä omalla henkilöautolla tai vaikkapa matkailuautolla niin tekemistä pitää olla myös siirtymätaipaleille. Erilaiset tietokilpailut ja muut pikkupelit ovat hyviä vaihtoehtoja ja niitä kannattaa ottaa parikin mukaan, mutta sitten voi myös pelata omalla älypuhelimella nettipelejä, vaikka nettikasinoilla. Käytä näitä kasinobonus vinkkejä hyväksi seuraavalla reissullasi, niin ainakin saat jotain rahanarvoisia etuja käyttöösi ihan vain pelejä pelaillen ja uusiin ruokiin tutustuen. Nettipelit ovat saatavilla koska ja missä vain, kunhan olet netissä itse.

Mustion Linna, Raasepori

Jos aloitat matkasi Etelä-Suomesta kohti pohjoista, hyvä paikka aloittaa on Raapepori ja Mustio. Sieltä löytyy Mustion Linna ja sen kuuluisa ravintola. Linnakrouvi kertoo itsestään näin:

Ruokafilosofiamme rakentuu ylpeydelle ainutlaatuisista raaka-aineista. Keskellä maaseutua se on oikeasti mahdollista! Metsät ovat täynnä riistaa, Mustiolla on oma mylly, perunat ja kananmunat tulevat viereiseltä tilalta. Mustiolla luonto on lähellä. Näemme metsän loputtomana raaka-ainevarastona, jossa vain mielikuvitus on rajana. Tervetuloa Mustion Linnan ravintola Linnankrouviin löytämään makuja, jotka jäävät mieleen.

Eikä Linnankrouvi ainoastaan lupaa, vaan myös toimittaa, joten tämä on ehdoton kohde tällä matkalla.

Noormarkku, Satakunta

Satakunta on täynnä pienten viljelijöiden maatiloja, heitä on lähes 3000 viljelijää ja heistä lähes puolet kasvattavat viljaa. Satakunnasta Noormarkusta löytyy Ahlströmin Ruukin hotelli ja sen ravintola. Ruukkimiljöö koostuu vanhoista rakennuksesta ja koko alue on ainutlaatuinen ja täysin omanlaisensa. Ruukin ravintola Klubi on vierailemisen arvoinen paikka.

Euroopan paras museoravintola

Mäntästä löytyy Serlachius-museot, joka valittiin kotimaan huippukohteeksi 2015. Ravintola Gösta tavoittelee Euroopan parhaan museoravintolan titteliä. Alueen historia rakentuu Serlachiuksen suvun ympärille, suomalaisen paperiteollisuuden uranuurtajien Gustaf Adolf Serlachiuksen ja Gösta Serlachiuksen luoman pohjan päälle. Varsinainen museotoiminta aloitettiin Gösta Serlachiuksen toimesta ja 1933 perustettiin taidesäätiö ja vaikka museohanke aloitettiin jo 1932, se eteni vasta 1945 todelliseksi kun osa Joenniemen kartanosta avattiin museokäyttöön ollon silloin Suomen kahdeksas taidemuseo. Itse kartano restauroitiin perusteellisesti 193-84 ja otettiin kokonaisuudessaan taidemuseokäyttöön. Alueen ravintola Göstä kuuluu tähän listaukseen ja alueen historiankin ansiosta.

Timitran linna Lieksa

Seuraavaksi matkamme käy Lieksaan ja historialliseen funkistyyliseen Timitran linnaan Pielisjärven rannalle.  Nykyisellään Timitran linnassa toimii hostel ja ravintola, joka on avoinna lähinnä ryhmille ja juhlille, mutta aina kannattaa kysellä erityistä Pielisen tai linnan lounasta. Paikka itse on entinen rajavartioston komentopaikka. Ravintola on kuulu paikallisesta tuoreesta järvikalasta, marjoista ja sienistä. Paikallinen luomupuutarha kuuluu myös ravintolan toimittajiin ja ruoanlaitossa käytetään paljon kasviksia, aitoja raaka-aineita ja kaikki ruoka valmistetaan omassa keittiössä.

Mennään Punkaharjulle

Yhteen juttuun mahtuu aina vain muutama paikkakunta, ja nyt päätämme tämän minilistauksen Punkaharjulle ja palkitttuun hotelli Punkaharjuun, joka on saanut 2017 Hungry for Finlandilta palkinnon ruokamatkailuteosta: sienet ja yrtit-viikonloppu. Hotelli Punkaharju on uudistettu ja kansallismaisemissa toteutettu ruokatarjonta on kokonaisuus itse ruokaa ja ympäristöä, tarinoita ja tietoa. Täältäkin löytyy museo, kuten muissakin tämän artikkelin ravintoloista tai niiden välittömästä läheisyydestä. Punkaharjulla matkailu käynnistyi jo 1840-luvulla kun metsänvartijan talo valmistui, siinä oli kolme huonetta matkailijoille. Ja myöhemmin taloa laajennettiin vuonna 1878 Aleksanteri II luvalla, ja siitä tuli Valtionhotelli ja nykyinen hotelli Punkaharju.

Tällä kertaa tämän matkailutarinoinnin punainen lanka oli museo ja Suomen historia, mikä on seuraavan tarinan punainen lanka, sen voitte lukea aivan lähiviikkojen aikana, kun seuraava jakso kotimaan ruokamatkailua ilmestyy tänne Ramon.fi sivustolle.