Vaikka sitä ei koskaan ole varsinaisen mukava myöntää, on tullut aika todeta kesän vaihtuneen syksyyn. Pitkät ja valoisat yöt ja kesän ihanat ulkoilma-aktiviteetit ovat vaihtumassa harmaan melankolisiin sadepäiviin sekä sisällä vietettyihin pitkiin iltoihin. Vuodenajan vaihtuessa myös kesän puutarhajuhlat, skumppapicnicit ja muut herkutteluhetket ystävien kanssa jäävät tauolle aina seuraavaan kesään asti. Syksyn tullessakaan ei kuitenkaan kannata jäädä yksin murehtimaan ja märehtimään neljän seinän sisälle. Hyvä ruoka on ihana asia, aivan kuten hyvät ystävätkin. Niinpä myös syksyllä kannattaa käyttää hyväksi kaikki mahdolliset tilanteet kerääntyä yhteen rakkaiden ystävien kanssa kokkaamaan, leipomaan ja herkuttelemaan syksyn herkuilla.

Syysherkut peli-iltaan

Helppo ja hyvä keino viettää yhteistä aikaa ystävien kanssa on esimerkiksi perinteisen peli-illan järjestäminen. Pelaaminen on tietenkin loistava keino päästä osoittamaan hillittyä paremmuutta ystäville. Lisäksi sopivan rauhallinen peli jättää sijaa myös herkuttelulle. Valitsettepa perinteisen lauta- tai videopelin, tai pelasittepa suosikkipelejä palkitulla Casumo-apilla, voitte olla varmoja, että ilta kuluu kuin siivillä.

Syksyisen peli-illan eväiksi kannattaa valmistaa jotakin pientä ja helposti naposteltavaa. Pelaamisen ohessa on mukavaa haukata aina jotain nopeaa omaa vuoroa odotellessa, tai pelien välissä taukoa pitäessä. Eväiksi sopivatkin esimerkiksi uunissa paistetut omenasipsit. Syksyn sadosta saadut pirteän kirpeät omenat paistuvat uunissa hitaasti, muuttuen pehmeiksi ja herkullisiksi herkuiksi. Niiden valmistaminen on myös erittäin helppoa, ja ainesosat voi poimia omalta pihalta: omenat vain viipaloidaan ja paahdetaan uunissa! Jotta omenasipsit tuovat mukanaan satavarman syystunnelman, kannattaa niiden päälle ripotella esimerkiksi kanelia, vaniljaa tai muita voimakkaasti tuoksuvia mausteita. Näin koko kotisi tuoksuu tunnelmalliselle ja kauniille, ja voitte uppoutua lämminhenkiseen syystunnelmaan kaikilla aisteilla.

Myös peli-illan virvokkeita valitessa omena voi olla avain onneen. Makea omenaviini on lämmitettynä täydellinen seurajuoma, jonka hörppiminen isosta mukista soveltuu peli-iltaan kuin nenä päähän. Perheen pienimmille sen sijaan omenasta voi valmistaa herkullista omenamehua. Jos kaikki kaneli ei päädy omenasipsien mukana uuniin, voi sen käyttää omenaviinin tai -mehun maustamiseen ja hajustamiseen.

Kekribrunssi

Vuodenajasta riippumatta brunssit ovat paitsi ihania tapoja tavata ystäviä ja tuttavia, myös oivia tilanteita uusien ruokalajien kokkailuun tai maistamiseen. Monen mielessä brunssi kuitenkin yhdistyy aina valoisiin kesäpäiviin ja tavallisiin kesäherkkuihin. Syksystä voi ottaa kaiken irti myös tuunaamalla perinteisen sunnuntaibrunssin syksyiseen asuun. Mikäpä olisi tähän parempi tapa, kuin perinteisestä suomalaisesta kansanjuhlasta kekristä ammentaminen? Vanhanaikaiset kekriherkut on helppo päivittää modernille brunssille sopivaksi pienellä vaivalla ja hippusella mielikuvitusta.

Kekrijuhlan tarkoituksena oli juhlistaa kuluvan syksyn satoa. Niinpä kekriruokien ydin onkin aina ollut tuoreissa marjoissa, juureksissa ja muissa maan antimissa. Modernille brunssille perinteisistä kekriruoista soveltuu esimerkiksi karpaloleivokset. Tuoreeseen vehnään, lähimaidolla ja paikallisilla karpaloilla leivotut leivokset ovat yksinkertainen herkku valmistettavaksi. Sen sijaan ne soveltuvat nautittavaksi jälkiruoaksi niin liha- kuin kasvisherkkujen jälkeen.

Ja muista: jo esi-isämme tiesivät sen, että jos ruoka kekrijuhlissa ei lopu kesken, on hyvä onni taattu koko tulevalle satovuodelle!