Viime aikoina on ollut paljon puhetta terveellisestä ruoasta – ja varsinkin siitä, että aikuiset pelaavat entistä enemmän ja saattavat unohtua siihen pelien äärelle ja tuloksena on että syödään koska sattuu ja mitä sattuu. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin, ja pienellä vaivalla on mahdollista syödä paremmin ja terveellisesti, mutta samalla olla entistä tarkkaavaisempi pelatessa, ovat pelit sitten nettikasinon pelejä tai eurheilun kamppailuja.

Kasinoilla netissä pelatessa olisi tärkeää pystyä säilyttämään virkeä mielentila ja tarkkaavaisuus. Vaikka kasinoiden pelit ovat 99,9% sattumaa, niin silloinkin on hyvä olla tarkkana kun pelaa. Ja jos pelinä onkin esimerkiksi Counter Strike eli eurheilua, on entistä tärkeämpi olla valppaana ja refleksit valmiina toimimaan – eikä oikea vaihtoehto ole silloin syödä sipsejä ja juoda energiajuomia. Sipseistä nimittäin saa aivan liikaa suolaa ja energiajuomista aivan liikaa sokeria, joka kyllä auttaa hetkellisesti jaksamaan piristäen nopeasti, mutta vastaavasti jo parin tunnin päästä energiajuoman sokerilataus on käytetty ja tuloksena on entistä väsyneempi olo.

Nopeasti hyvää ja terveellistä

Jostain kumman syystä meillä monella on käsitys, että terveellinen ruoka ei voi olla hyvää. Tai että kasvikset eivät voisi olla hyvää syötävää, naposteltavaa. Kuinka monta kertaa olet itseasiassa tehnyt itsellesi terveellistä naposteltavaa? Vai onko ongelma siinä, ettei reseptit ole hallussa, vai onko kyse enemmänkin siitä, ettei kiinnosta – ja nopeat takeaway mahdollisuudet vievät voiton?

Esimerkiksi uppopaistetut ranskalaiset maistuvat varmasti monelle, mutta niissä onkin sen perunan lisäksi aivan tolkuton määrä suolaa ja rasvaa. Riippuen tietystä hieman mistä olet saanut ranskalaiset, niin 100 grammassa on kaloreita vähintään se reiluu 300 kcal ja rasvaa jopa se 20 grammaa, hiilareita noin 40 grammaa ja proteinia 4 grammaa. Lisäksi ravintoloista tilatuissa ranskalaisissa voi olla liikaa akryyliamidia. Sen tehtävänä on tummentaa ranskalaisten väriä.

Kotona terveellisesti

Oletko esimerkiksi paahtanut kotona kasviksia suoraan uunipellillä? Vähän suolaa päälle ja kenties vähän öljyä, muttei todellakaan uiteta niitä kasviksia öljyssä eikä kaadeta purkkia suolaa päälle. Yleensä sellainen 45 minuuttia noin 200 asteisessa uunissa saa useimmista kasviksista kuten peruna, porkkana ja monet kaalit maistuvia välipaloja. Voit vaikka pelata sen väliajan ja nostaa kasvipellin sitten pois uunista – minuutti sinne tänne ei ole kriittinen, mutta voit kyllä onnistua polttamaan kasvikset, jos unohdat ne uuniin – ps. kasvikset kannattaa kuivata vaikka talouspaperilla ennen uunipellille laittamista ja leikata ne sopivan kokoisiksi suupaloiksi, joita on sitten kiva pelatessa napostella.

Entä se juominen? Niinkin tylsä juoma kuin tavallinen, kylmä kraanavesi on Suomessa aivan loistava vaihtoehto, ainakin se on parempi kuin kofeiini-ja sokeritäytteinen energiajuoma. Tarkoituksena on kuitenkin saada syömällä energia, ja juomalla nesteet.

Helpon kotiruoan perusajatus

Monessa reseptissä helppojen kotiruokien kanssa on kyse myös nopeudesta – se ei välttämättä tarkoita, että ruoka itse olisi nopeasti valmis, mutta sen tekemiseen ei välttämättä mene kauaa. Suosittelemme, että opettelet käyttämään omaa uuniasi ja ostat pari sopivaa uunivuokaa, joihin voit tehdä sopivia ruoka-annoksia itsellesi – kannattaa muistaa, että samaa ruokaa voi ihan hyvin syödä parikin päivää, kunhan vaan laitaa jäähtyneen ruoan jääkaappiin ja seuraavana päivänä sitten lämmittää vaika mikrossa sopivan määrän.

Hyvä pikkuvinkki on yhdistellä näitä aineksia keskenään uunivuokaan, mutta pilko kasvikset ja lihat aina sopiviksi paloiksi – kalaa ei kannata lähteä pilkkomaan, sillä se kuivuu helposti.

  • pääraaka-aineena voi olla keitetty pasta tai keitetty riisi, tai kasvikset ihan sellaiseneen pestyinä ja paloteltuina, niitä ei tarvitse keittää etukäteen
  • lihan voit ruskistaa halutessasi valmiiksi ennen vuokaan laittamista
  • lisäksi mausteet ja jos haluat niin juustoa ja vähän öljyä

Pienellä harjoittelulla ajat ja tavat löytyvät ja opit valmistamaan juuri omaan makuusi soveltuvia terveellisiä vaihtoehtoja, joissa ei ole liikaa suolaa, sokeria eikä rasvoja.