Miten ruoka voisi liittyä uhkapelaamiseen tai siihen liittyviin asioihin? Yleensäkin termi uhkapelaaminen on jo vanhentunut useimpien pelisivustojen tarjotessa työvälineet oman pelaamisen seurantaan ja hallintaan sekä rajoittamiseen, mutta siitä huolimatta sanaa uhka, käytetään yhä – mutta miten se voisi liittyä ruokaan?
Japani ja pallokala eli fugu
Ei Japani ole ainoa paikka, missä pallokalaa tarjoillaan aterialla. Juuri muutama vuosi sitten perhe Brasilian Rio de Janeirossa sai kokea kovia syötyään aterialla pallokalaa siitä tietämättöminä. Pallokalan sisältämä myrkky on jopa 1200 kertaa voimakkaampaa kuin syanidi. Pisara voi tappaa ihmisen vuorokaudessa. Pallokalaa pidetään herkullisena erityisesti Japanissa, mutta kokkien on käytävä erityinen kahden vuoden koulutus, jotta heillä olisi virallinen lupa valmistaa sitä. Söisitkö sinä kalaa, joka voisi jopa tappaa sinut tekemällä sinut ensin halvaantuneeksi…
Ruoka ja uhkapelaaminen
Uhkapelaaminen kuuluu siis pääosin historian lehdille, koska vuosia sitten rahapelaajia ei oikeastaan seurattu millään tavalla, eikä pelipaikoissa ollut mitään rajoituksia. Joten siihen aikaan oli hyvinkin mahdollista mennä kasinolle ja päätyä häviämään oma talonsa – nykyaikana tuolle tielle on asetettu paljon erilaisia esteitä ja pelaajille on opetettu vastuullisen pelaamisen perusteita heti siitä hetkestä alkaen kuin pelaaja ensimmäistä kertaa menee rahapelejä tarjoavalle sivustolle tai pelihuoneeseen.
Käärmeenmyrkyn nauttiminen
Itseasiassa aivan tässä viime aikoina on Suomenkin televisiosta tullut kaksi eri ohjelmaa, joka kertoi ihmisistä, jotka nauttivat käärmeiltä lypsettyä myrkkyä pistoksena – heidän mielestään käärmeenmyrkky toimii nuoruudenlähteenä, mutta miten sinä suhtautuisit omaan kehoosi pistettävästä myrkystä? Jo nyt erilaisia myrkkyjä käytetään kauneudenhoidossa, mutta että käärmeenmyrkkyä?
Käärmeen myrkky kehittyy myrkkyrauhasessa, josta se kulkeutuu tiehyitä pitkin hampaisiin. Myrkkykäärme pystyy säätelemään puremassa käyttämäänsä myrkyn määrää ja yleensä ne eivät käytäkään kaikkea kerralla, koska uuden myrkyn kehittämiseen kuluu aikaa. Mutta jos purija on nuori käärme, eivät ne osaa hallita myrkyn määrää, ja kaikki saatavilla oleva myrkky annostellaan kerralla, siksi käärmeiden kohdalla onkin niin, että ne pienet ja nuoret käärmeet ovat melkoisen vaarallisia. Myrkyt ovat erilaisia eri lajeilla: osa myrkyistä vaikuttaa hermostoon, toiset verenkiertoon ja jotkut, kuten kotimaisen kyyn myrkky, aiheuttaa puremakohdan ympärille soluvaurioita. Tarkoitus niillä kaikilla on kuitenkin sama eli tappaa tai lamaannuttaa saalis. Meillä Suomessa sitä yritettiin tehdä tutuksi jo 1980-luvulla, kun kokki Jaakko Kolmonen grillasi televisio-ohjelmassa kyytä. Kun pää ja samalla myrkkyrauhanen on leikattu pois käärmeestä, ei myrkystä oikeastaan tarvitse välittää. Nämä henkilöt, jotka esiintyivät näissä ohjelmissa, olivat aloittaneet käärmeiden lypsämisen jo vuosia sitten, ja vähitellen lisänneet injektoitavan myrkyn määrää pistoksessa. Siitä huolimatta hekin kertoivat, että välillä oli ollut lähtö lähellä…
Käärmeenmyrkyn ruiskuttaminen ihoon on vähintäänkin yhtä vaarallista kuin 60-luvun uhkapelaaminen Chicagossa tai Las Vegasissa. Uhkapelaaminen eli rahapelaaminen on muuttunut samalla tavalla kuin omat ruokailutottumuksemme ovat muuttuneet. Siinä missä ennen mentiin ravintolaan tai kasinolle pelaamaan rulettia tai vaikkapa blackjack peliä, niin nykyään kirjaudutaan omalla älypuhelimella pelaamaan kasinon livepöytien pelejä. Nykyajan nettikasinoilla näitä pelejä onkin paljon enemmän tarjolla kuin keskimääräisessä eurooppalaisessa kivijalkakasinossa.
Vedonlyönti ja hapansilakka
Monessa netin videossa nähdään, kuinka kaveriporukka on haastanut toisensa hapansilakan syömiseen. Lähiaikoina yksi kuuluisimmista lienee suomalaisella radioasemalla tehty haaste, jonka seurauksena kyseinen studio piti olla kiinni pari viikkoa hajuhaittojen vuoksi. Kyseessä oli Radio Rockin Marcen tekemä yllätys Mad Cook Shown Rikulle ja Tunnalle, mutta vähäpä Marce tiesi, mitä oli tekemässä.
Miksi tällainen todella pahalta tuoksuva, suorastaan haiseva ruoka on ruotsalaisten perinneruoka?
Hapansilakkaa myydään ainoastaan metallipurkissa sen voimakkaan hajun takia. Hapansilakkaa syödään yleensä vain ulkona, sillä voimakas haju tarttuu nopeasti vaatteisiin eikä lähde pois kovin helposti.
Hapansilakkapurkki kannattaa avata veden alla, sillä purkin sisällä vallitseva paine purkautuu usein avaamisen yhteydessä.
Söisitkö vielä sätkivää mustekalaa?
Me saatamme Suomessakin ostaa mustekalaa kaupasta tai vaikkapa sushi-ravintolasta, mutta harvemmin saamme täällä sitä sätkivänä. Etelä-Koreassa muutama ihminen vuodessa kuolee nimenomaan sätkivään mustekalaan! Nakjiksi kutsuttu ruokalaji tehdään mustekalan lonkeroista, jotka katkaistaan mustekalasta elävänä. Lonkerot kiemurtelevat lautasella vielä tarjoiluvaiheessa, ja niiden imukupit voivat tarttua kurkkuun tappavan tehokkaasti. Ruokalaji on tuttu myös Koreassa, jossa sen nimi on Sannakji.
Unohtumaton makuelämys mielessä
Jos sitten nämä edellä mainitut olivat hieman liikaa omaan makuun, niin miltä kuulostaisi maistaa alaskalaista merikurkkua. Kokilta ei mene sen valmistamiseen kuin minuutti, ja soijakastikkeen kanssa se on jopa yleensä syötävää – joskin sen maku voi monenkin mielestä olla vähintäänkin mielenkiintoinen ja mieleen jäävä. Voinen, kaalinmakuinen merieläin voi oikeasti jäädä päällimmäiseksi Alaskan matkastasi, jos et ole varovainen mitä syöt ja maistelet.
Unohtumaton elämys olisi tarjolla myös rahapelaamisen maailmassa, mikäli on onnekas. Tänäkin vuonna sadat tuhannet eurooppalaiset pelaajat ovat jahdanneet unelmapotteja, ja joitakin miljoonien eurojen jackpot voittoja onkin jaettu – mutta tämäkään pelaaminen ei ole enää uhkapelaamista, vaan jokaisella pelaajalla on mahdollisuus koska tahansa nähdä omat pelimääränsä ja määritellä hänen talouteensa sopivat rajoitukset – aivan samalla tavalla kuin vedämme viivan ja rajan sille, mitä olemme valmiita suuhumme laittamaan.