Ruokatrendejä on nykyään monia, mutta parhain niistä ympäristölle lienee zero waste-trendi. Zero waste on onneksi saanut viime aikoina paljonkin huomiota. Ja maapallon hyvinvoinnin kannalta olisikin parasta, että nollakulutus ei jää vain pinnalliseksi trendiksi, vaan tulee jäämään syvemmäksi, pysyväksi osaksi ihmisten elämää.  Zero waste-elämäntyylillä pyritään välttämään ruokahävikkiä ja turhia maapalloa saastuttavia roskia.

Hyvä tapa selvittää, millaisia kulutustottumuksesi ovat, on tarkkailla roskakorisi sisältöä. Mitä se sisältää? Onko siellä paljon kääreitä, muovipulloja, muovipakkauksia, lasipulloja, kelmiuja, folioita, karamellien ja suklaiden käärepapereita, vihannesten muovisia käärepakkauksia? Jos vastaus on kyllä, olisi sinun hyvä harkita zero waste-elämäntyyliä. 

Zero waste-elämäntyylii ulottuu myös ruoanlaittoon. Tutkimukset osoittavat, että noin kolmasosa kaikista kulutukseen tuotetuista elintarvikkeista menee hukkaan. Koska suurin osa jätteestä on peräisin keittiöstä, on äärimmäisen tärkeää, että ihmiset muuttavat ruokailutottumuksiaan säästeliääsempään suuntaan. Kokkailijoiden olisi tietoisesti tehtävä päätöksiä, jotka vähentävät keittiössä syntyvää jätettä.

Täysin ekologinen roskakori on enimmäkseen mahdoton tavoite, joten liike keskittyy sen sijaan vähentämiseen, uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen. Liikkeen tavoitteena on tuottaa mahdollisimman pieni määrä kaatopaikalle sidottua roskaa.

Sinun kannattaa esimerkiksi ostaa paljon vihanneksia ja hedelmiä, jotka eivät ole kääreissä. Pakkaa luonaasi ja evääsi uudelleenkäytettäviin muovirasioihin, äläkä osta take away-kahviasi pahvimukissa, vaan ota mukaasi oma muovinen, uudelleenkäytettävä kahvikuppi. Vastuullinen tuotanto ja yritysten läpinäkyvyys on nousussa. Moni haluaa tietää, kuka heidän ruokansa on valmsitanut ja mitä se oikein pitää sisällään. Tämä terveellinen elämäntyyli ulottuu hyvin myös zero waste-elämäntyyliin. Kuluttajat eivät enää halua ostaa muovihärpäkkeisiin käärittyjä ruoka-aineksia ja elintarvikkeita, vaan pyrkivät ostamaan tuotteita, jotka ovat ilman pakkauksia.

Ja, mikä tärkeintä: muista aina yrittää syödä kaikki ostamasi ruoat viimeistä murua myöten. Ruokakaupoissa sinun kannattaa aina tarkastaa pois myynnistä menevät tuotteet, joiden viimeinen käyttöpäivämäärä on mennyt tai menossa umpeen ja joita kaupat myyvät alennetuin hinnoin.

Zero waste-elämäntyyli auttaa sinua myös säästämään rahaa, jos otat esimerkiksi itse omat evääsi mukaan. Lounaiden syöminen ravintoloissa ja kahviloissa on paitsi kallista, myös ympäristöä kuluttavaa. Yksi mielenkiintoinen tapa ansaita hieman lisätienestejä on sijoittaminen verkossa. Jos kaipaat lisätienestejä, on kryptovaluuttan sijoittaminen verkossa hyvä vaihtoehto. Osakkeisiin sijoittaminen ei vaadi paljon kokemusta – tarvitset vain hyppysellisen rohkeutta ja kiinnostusta osakkeisiin, erilaisiin yrityksiin, ja raha-asioihin.

Sinun ei koskaan kuitenkaan tulisi sijoittaa enempää kuin sinulla on varaa hävitä. Osakemaailma on varsin jännittävä, sillä osakkeiden kurssit voivat muuttua radikaalistikin. Tee aina tehdä riittävästi taustatutkimusta osakkeisiin sijoittamisesta ennen sijoittamisen aloittamista. Lisätietoa sijoittamisesta ja kryptovaluutoista löydät Sijoitusrahastosta. Ennen sijoittamisen aloittamista olisi sinun olisi määriteltävä, kuinka paljon rahaa haluat käyttää sijoittamiseen, kuinka paljon aikaa haluat käyttää sijoittamiseen, ja kuinka monessa eri sijoituspaikassa haluat tehdä sijoituksia.