Suomalaiset kuluttajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota ruoan terveellisyyteen, tuoreuteen ja elintarvikkeiden hiilijalanjälkeen.  Vuonna 2011 kehitetty Satokausikalenteri on monelle ruoanlaittajalle ja ruoasta kiinnostuneille tuttu. Syksy on sadonkorjuun aikaa ja siksi kannattaa tarkistaa kalenterista ne parhaat hedelmät ja vihannekset syksyn resepteihin. Satokauden seuraaminen mahdollistaa tuoreiden ja sillä hetkellä sesongissa olevien raaka-aineiden käytön. Siitä huolimatta, että Suomessa olemmekin tottuneet löytämään ruokakaupasta mitä vain ympäri vuoden, on Satokausikalenterin seuraaminen järkevää ja ekologista.

Miltä syksyinen ruokapöytä näyttää sinun kodissasi? Jos hedelmistä pitää enemmän, niin miksi et kokeilisi klassisia hedelmäpelejä, joita tarjoavat useat pelialan sivustot. Nettikasino sopii nimittäin syksyn koleisiin peli-iltoihin yhtä osuvasti kuin vihannekset ja hedelmät terveyden ylläpitäjiksi.

Syksyisin esimerkiksi suomalaiset marjat, omenat sekä erilaiset kaalit ja sienet ovat kovassa huudossa. Nyt jos koskaan kannattaa kokeilla tehdä esimerkiksi herkullisia kukkakaali-parsakaaliwingsejä. Tai oletko kuullut blimi-parsakaalista, joka on viime aikoina noussut kuluttajien tietoisuuteen ja kasvaa nykyään myös Suomessa? Kaaleista saa loihdittua herkullista ja terveellistä ruokaa. Erilaiset kaalit ovat hyviä sekä raakana että kypsennettynä.

Syksyisin Suomessa on juhlittu perinteisesti Kekriä, sadonkorjuun juhlaa. Kekrin juuret ovat eurooppalaisessa maanviljelyperinteessä. Sadonkorjuu oli maatalousyhteiskunnassa vuoden kohokohta, eikä vieraille tarjottavissa säästelty, vaan Kekriä juhlittiin suurin menoin. Vieraiden nälkäiseksi jäämisestä saattoi koitua jopa huonoa onnea. Nykyään perinteisesti Kekriin kuuluvat juhlavat menot ovat siirtyneet joulun aikaan, joskin viime vuosina Kekrin vanha perinne on tullut suomalaisille tutummaksi Taloinpoikaiskulttuurisäätiön valistuksen myötä. Satokalenterin seuraaminen on nykypäivänäkin tärkeää, vaikka syksyn satoa ei juhlitakaan samanlaisin juhlavin menoin kuin aikaisemmin. Nyt on se aika vuodesta, kun ihmiset syövät paljon esimerkiksi omenoita ja marjoja. Syksyinen mummun omenapiirakka on monelle tuttu lapsuuden herkku, jonka perinnettä halutaan jatkaa, sillä sen voi syksyllä tehdä tuoreista suomalaista omenoista. Muistatko pysyä ajan hermolla ja katsoa esimerkiksi parhaat tarjoukset netistä? Tarjouksia kannattaa seurata jo ihan siitä syystä, että siinä voi säästää ruokaostoksissa.

Miksi suosia tuoretta?

Ruoan tuoreus on yksi tärkeistä tekijöistä, kun suomalaiset tekevät ostoksia ja syövät ravintolassa. Mistä sitten voi olla varma, että ruoka on tuoretta? Elintarvikkeiden säilyvyydestä löytyy tietoa myös netistä esimerkiksi Ruokaviraston sivuilta. Maitotuotteet säilyvät monia muita tuotteita huonoimmin. Esimerkiksi erilaiset juustot kuten feta, brie yms. eivät säily usein kovinkaan pitkään, vaikka niitä säilyttäisikin asianmukaisesti. Usein pilaantuneen tuotteen tunnistaa jo ruoan ulkonäöstä ja hajusta, joskaan aina emme voi luottaa pelkästään aistihavaintoomme ruoan tuoreutta arvioidessamme. Kannattaa myös tarkistaa, miten ruoan saa säilymään parhaiten. Monesti parasta ennen -päivämäärällä merkittyjä tuotteita voi nauttia myös päivämäärän jälkeen, mutta viimeinen käyttöpäivä -tuotteita ei tulisi enää käyttää, kun päivämäärä on ohitettu.

Paras tapa pitää ruoka hyvänä on tarjoilla kuumennettava ruoka kuumana heti kypsentämisen jälkeen ja pitää huolta siitä, että kylmät elintarvikkeet säilytetään asianmukaisesti. Ruoanlaittoa kannattaakin suunnitella hyvin, jotta ruokapöydässä olisi aina tarjolla hyvää ja tuoretta ruokaa. Suunnittelu kannattaa myös kiireiselle. Onko sinulle koskaan käynyt niin, että et ole muistanut kiireiltäsi edes syömään? Kun ruoanlaiton suunnittelee hyvin, ruokaa on juuri sopivasti ja jätettä kertyy vähemmän. Viime aikoina mediassa on pyörinyt myös Zero waste -kampanja, jossa jätteen määrä pyritään vähentämään radikaalisti, jopa niin, että jätettä ei syntyisi lainkaan. Tähän ei välttämättä moni pysty, mutta omaa jätemäärää voi varmasti yrittää vähentää edes jonkin verran.

Ananas pizzassa? Kyllä vai ei?

Jos sinä kuulut siihen ryhmään, jossa mielestäsi ananas ei kuulu pitsaan, niin valitettavasti olet väärässä. No, hyväksyttäköön, että kaikilla on oma mielipiteensä tähän asiaan. Hedelmät kuitenkin toimivat hyvin yllättävän monessa ruuassa niin alkuruuista pääruokiin ja jälkiruokiin. Joidenkin mielestä ananas antaa pitsalle makeutta ja toisten mielestä makeaa ja suolaista ei tulisi sekoittaa, vähän samalla tavalla, kun jotkut eivät ymmärrä salmiakin hienoutta, koska se on samaan aikaan sekä suolainen että makea. Mielestäni makeaa ja suolaista voi sekoittaa ihan huolella, ja esimerkiksi suolainen kinuski jäätelössä on aivan parasta herkkua. No, kaikkien mielestä näin ei ole ja siksi esimerkiksi hedelmät salaatissa pääruoan kanssa saattavat aiheuttaa närkästystä.

Mikä on sinun mielestäsi paras makean ja suolaisen yhdistelmä?