Syksy on jälleen täällä lämpöisen ja aurinkoisen mutta aina liian lyhyen kesän jäljiltä. Kesä tarkoittaa myös ruokailun suhteen lähituottajien maittavien tuotteiden nauttimista – varsinkin näin poikkeuksellisen kesän 2020 osalta. Kun kalenteri kuitenkin osoittaa termisen kesän päättymistä, myös ruokailu muuttuu pikkuhiljaa sesonkiainesten vaihtumisen vuoksi.

Loppukesä tuo nimittäin keittiöihin mukanaan erilaisten marjojen ohella myös mielipiteitä vahvasti jakavat sienet. Marjat ja sienet ovatkin lähiruokaa ja ns. superfoodia parhaimmillaan. Varsinkin marjat sopivat pienen makean himoon todella mallikkaasti ja tuovat samalla uudet kasinot 2020 -palveluiden pelaamiseen terveellisen välipalan rasvaisten kilpakumppaneiden sijaan.

Käymme tässä artikkelissa läpi neljä erilaista teemaa tulevan syksyn ruokailuja silmällä pitäen. Nappaa siis nämä vinkit talteen pimeiden ja koleiden aikojen kuvainnolliseen valaistamiseen ja lämmittämiseen.

1. Työlounaiden hyödyntäminen

Jos edelleen käyt työpaikan toimipisteellä töissä päivittäin tai viikkotasolla, niin on erittäin suositeltavaa hyödyntää lähistöltä löytyvät lounaspalveluita tarjoavat yritykset. Ensimmäisenä teemana tämän artikkelin puitteissa on siis työlounaiden hyödyntäminen. Samalla kun saat hankittua itsellesi maukasta ja terveellistä ravintoa työpäivän puolivälin tienoilla, tulet myös monissa tapauksissa tukeneeksi lähiseudun pieniä yrityksiä ja yrittäjiä. Kannattaa siis valita ainakin silloin tällöin se pienempi toimija monikansallisen pikaruokaketjun sijaan. Saatat nimittäin yllättyä ruoan laadusta!

Mikäli puolestaan teet syksyn työ kotoa käsin, eikä lounasravintoloita löydy aivan kulman takaa, on taloudellisesti järkevää valmistaa hieman isompi annos kerrallaan esimerkiksi edellisen illan yhteydessä. Tällöin pääset nauttimaan maittavasta kotiruoasta vielä seuraavan päivän lounaan aikana. Toki tänä päivänä meillä Suomessakin toimii monia erilaisia ruoankuljetuspalveluita, joita voi hyödyntää tehostaakseen kiireisen työpäivän tuottavimpia tunteja. Tällöin maittava lounas kannetaan kotiovelle saakka nimellistä maksua vastaan.

2. Arki-illallisiin syksyn ruoka-aineita mukaan

Toisena teemana syksyn ruokailuihin on kotona valmistettavien arki-illallisten täyttäminen syksyn ruoka-aineilla. Kuten artikkelin alkuun tuli jo mainittua, marjat ja sienet kuuluvat isosti Suomen luonnosta löytyviin makuihin. Yksi suositeltavimmista sienistä valmistettaviin ruokiin kuuluu kantarellikastike. Tämä alkusyksyn aikana metsiin ilmestyvä sieni sopii täydellisesti yhteen keitettyjen perunoiden tai kermaisen perunamuusin kanssa.

Kun lähdet poimimaan sieniä tai hankit ne esimerkiksi kotikaupungin torilta lähiseudun yrittäjää tukeaksesi, pyri valmistamaan aavistuksen verran suurempi annos kerrallaan – varsinkin siinä tapauksessa jos työskentelet kotona, sillä pystyt silloin nauttimaan ruoasta vielä seuraavan päivän lounaan yhteydessä ykköspointin mukaisesti.

Kantarellikastikkeen jälkiruoaksi sopii mainiosti jokin marjoista tehty kokonaisuus esimerkiksi maustamattoman jogurtin tai marjarahkan muodossa. Tällöin syksyn teemat on otettu huomioon mahdollisimman kattavasti ajanjaksoon nähden.

3. Viikonloppubrunssien luksusta

Kolmas tämän artikkelin puitteissa läpikäytävä teema on viikonloppubrunssien mukaan tuominen syksyn aikana. Mikäli arki sujuu enemmän tai vähemmän työkiireiden päälle painaessa, syksyn viikonloppuihin voi ottaa mukaan ainakin toisen päivän osalta brunsseista nauttiminen. Brunssi sanana on lyhennetty englannin kielen termeistä breakfast eli aamiainen sekä lunch eli lounas ja tarkoittaa täten enemmän tai vähemmän aamupalan ja lounaan yhdistämistä.

Viikonloppuisin ei nimittäin tarvitse aina herätä täysin säntillisesti herätyskellon mukaan ja nousta valmistamaan ravinteikasta aamupalaa. On nimittäin myös henkisellä tasolla tärkeää antaa itselleen mahdollisuus lojuta sängyn pohjalta muutama minuutti pidempään ainakin kerran viikossa. Tällaiseen kiireettömään aikatauluun sopii hienosti aamusta nauttiminen omin ehdoin kahvikuppi tai aamutee kädessä ilman huolen häivää. Aamupäivän kruunaa hyvässä seurassa nautittu brunssi esimerkiksi lounasravintoloiden viikonloppumenuista usein löytyvien ruokaisan tarjooman parissa. Se on juuri sitä arjen luksusta, jota me kaikki välillä tarvitsemme.

4. Satokausikalenterin hankkiminen keittiön seinälle

Neljäntenä ja samalla tämän artikkelin viimeisenä vinkkinä on satokausikalenterin hankkiminen oman kodin kaunistukseksi ja hyödykkeeksi. Satokausikalenteri on nimittäin yksi terveellisimmistä keksinnöistä yhdistää vuosittainen aikataulutus ja terveelliset ruokailutottumukset. Sen avulla pysyt ajan tasalla siitä, millaisia ruoka-aineita luonto meille antaa vuodenajoista riippumatta. Satokausikalenteri siis kertoo meille sen, mitkä ruoat ovat sesongissa kyseisenä kalenterista löytyvänä kuukautena. Pystyt näin samalla suunnittelemaan omia ruokailutottumuksia ja aterioiden koostumuksia paljon kattavammin ja sopivaa vaihtelua hyödyntäen.

Mikäli et ole vielä koskaan omistanut satokausikalenteria omalla seinällä, niin tämä syksy on ehkä paras hetki tulevan vuoden kalenteriostoksen tekemisen suhteen – ja vielä hyvissä ajoin!

Lopuksi

Kävimme tämän artikkelin puitteissa läpi neljä maittavaa teemaa käsillä olevan syksyn ruokailuihin. Nämä teemat olivat työlounaiden hyödyntäminen, kotona valmistettavat arki-illalliset syksyn teemoin varustettuna, viikonlopun brunssien kokeilu arjen vastapainoksi sekä satokausikalenterin hankkiminen omalle seinälle. Tee siis näiden teemojen avulla omasta syksystä maukkaampi kuin vuosikausiin!