Farm to Restaurant -hanke yhdistää lähiruoan pientuottajat, lähiruokaa suosivat ravintolat sekä makuelämyksiä tarjoavat lähimatkailukohteet.

Ravintoloille helpotusta lähiruoan tilaamiseen ja toimituksiin

Farm to Restaurant -hankkeessa pilotoidaan kevään aikana uudenlainen ravintoloille suunnattu lähiruoan tilauksen ja logistiikan yhdistävä palvelu. Ravintoloille suunnatun digitaalisen tilausjärjestelmän kehittää Uudenmaan ruoka, jolla on jo olemassa kuluttajille tarkoitettu lähiruoan ekompi.net -tilausjärjestelmä sekä foodhub. Mukana on myös toinen startup-yritys, Korjuu.com Oy, joka rakentaa dynaamisesti hajautettua ja läpinäkyvää ruoka-alan verkostoa, jota rytmittävät sosiaaliset pop up-tapahtumat. Sekä Ekompi.net että Korjuu.com ovat keskittyneet eettisesti ja korkeatasoisesti tuotettuihin lähi- ja luomutuotteisiin. Myyntipaikkoihin integroidaan hankkeen aikana ketterä pienlogistiikka, josta vastaa Collico Oy. Logistiikkaa pilotoidaan kevään aikana.

Kestävän gastronomian karttapalvelu ravintoloiden, lähiruokatuottajien ja makumatkakohteiden löytämiseksi

Perho Liiketalousopisto tuottaa kestävän gastronomian karttapalvelun, jonka avulla pientuottajat sekä heidän tuotteitaan suosivat ravintolat, kahvilat ja makumatkailukohteet on helppo löytää. Palvelun avulla myös muut lähiruokakulttuurista kiinnostuneet löytävät parhaat artesaaniherkut sekä vastuullisesti toimivat pientuottajat, maatilapuodit, suoramyyntipisteet, lähiruokaravintolat ja makumatkakohteet.

Vastuullisen ruoan alkuperä tunnetuksi ja saatavuus paremmaksi

Ravintola-asiakkaat ovat yhä enemmän tietoisia ruoan vastuullisuudesta ja kaipaavat tietoa ruoan alkuperästä. Kestävä lähimatkailu lisää suosiotaan, ja makumatkakohteet tarjoavat herkullisia elämyksiä vastuullisille kuluttajille. Myös kokit haluavat entistä enemmän hyödyntää korkealaatuista lähiruokaa, mutta pientuottajien raaka-aineiden saatavuuden haastaa puutteelliset tilausjärjestelmät ja logistiikka. Farm to Restaurant -hanke etsii ratkaisut helpottamaan lähi- ja artesaaniruoan käyttöä ja tunnettavuutta.

Hanke vie eteenpäin vuosi sitten toteutuneessa Smart&Clean-säätiön Urban Food -muutosprojektissa kehitettyjä kaupunkiruoan ekosysteemiratkaisuja. Hanketta koordinoi Perho Liiketalousopisto ja rahoittaa Uudenmaan liitto. Hankkeen toteutusaika on 1.10.2019 – 30.4.2020.