”Aamiainen on päivän tärkein ateria” -sanonta on iskostunut kuluttajien mieleen, paljastaa tuore kysely. Aamupala starttaa suomalaisten arkipäivän, sillä noin 44 prosenttia ei lähde kotoaan syömättä sitä. Lähes puolelle vastanneista aamiainen on tärkeä hyvinvoinnin kannalta. Vain noin seitsemän prosenttia ei ollut tietoisia aamiaisen terveysvaikutuksista. Joka kolmas koki, että hyvä aamiainen pelastaa päivän.

Elintarvikemaahantuoja Lejoksen Dagmarilla marraskuussa 2017 teettämän kyselyn* mukaan lähes kolmannekselle aamiainen on päivän tärkein ateria – tämä korostui erityisesti lapsiperheissä. Vajaa 40 prosenttia vastanneista pyrkii nauttimaan aamiaista joka arkipäivä. Yli neljännes haluaisi panostaa aamiaiseen vielä nykyistä enemmän.

Vain viidennes suomalaisista tunnustautuu aamuvirkuiksi

Kyselyn mukaan 21 prosenttia koki olevansa aamuvirkkuja tai aamuihmisiä. Aamut voivatkin asettaa haasteita niille, joilla ne eivät ole ominta aikaa. Lähes puolet vastanneista nauttii aamiaista kotonaan, ja viidennes nousee jopa aiemmin, jotta voisi nauttia siitä kiireettömästi. Kiire näkyy aamukäyttäytymisessä: 12 prosenttia syö tai juo jotain kodin ulkopuolella, matkalla töihin tai töissä. Lisäksi joka viidennes suomalaista hörppää ainoastaan kupin kahvia aamupalaksi, ja 16 prosenttia kokee kiireen suurimmaksi esteeksi aamiaisen nauttimiselle – tämä korostuu yllättäen erityisesti sinkkutalouksissa.

Lejos haastaa suomalaiset mukaan aamuvallankumoukseen

Lejos aloittaa vuoden 2018 kutsumalla kuluttajat ottamaan aamut haltuun ja taistelemaan hyvien aamujen puolesta. Vuodenvaihde on uuden aloittamisen ja terveellisempien elämäntapojen aikaa. Aamiaisen puolesta ovat kautta aikain puhuneet niin sanonnat kuin lukuisat tieteelliset tutkimukset. Yhtä kaikki, tätä päivän tärkeintä ateriaa ei käy väheksyminen, edes kiireisessä arjessa.

Lejoksen maahantuomien elintarvikebrändien valikoimasta löytyy monta herkullista ja terveellistä vaihtoehtoa, joilla voi helpottaa kiireistä arkea. Aamupalalle soveltuvat tuotteet tarjoavat sekä pientä hemmottelua että räjähtävän startin energiseen päivään.

– Meillä jokaisella on erilaiset aamutottumukset ja -rutiinit. Jonkun aamu alkaa jo aamuyön tunneilla ja toisen aamu on lähempänä puoltapäivää. Aamuheräämiseen vaikuttaa vahvasti esimerkiksi ammatin asettama rytmi. Lisäksi meitä jokaista ohjaa omat luonnolliset tottumukset – kaikki eivät ole aamuvirkkuja. Uskomme kuitenkin Lejoksella, että aamusta ja koko päivästä tulee hieman parempi, mikäli aamupalaan panostaa, kertoo markkinointijohtaja Katri Heinonen Lejokselta.

Lejos avaa Elisa Kulmaan Helsingissä pop-up -aamiaiskahvilan. Kahvila on avoinna kuluttajille 17.–19.1.2018 ja se tarjoilee maksuttoman aamiaisen sadalle ensimmäiselle asiakkaalle kello 7.30 alkaen jokaisena päivänä. Kahvilassa kuullaan inspiroivia puheenvuoroja muun muassa aivotutkija Katri Saarikiveltä, ravinto- ja mentaalivalmentaja Kirsi Vaulamolta, kokki Prisca Leclerciltä ja lääkäri Emilia Vuorisalmelta.