Poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta suomalaiset pääsevät tänäkin pääsiäisenä juhlatunnelmaan: juhlilta kaivataan hyvää ruokaa ja kaikista läheisimpien seuraa. Asia selviää Lejoksen tutkimuksesta*, jossa 1000 suomalaista vastasi kysymyksiin omista herkuttelu- ja juhlatottumuksistaan. Tutkimuksessa paljastuu myös koronan vaikutukset suomalaisten herkuttelulle – neljännes kyselyyn vastanneista kertoo keränneensä koronakiloja.

Koronan rajoittaessa elämää, suomalaiset kaipaavat juhlia ja kokoontumisia, erityisesti pienessä piirissä.

 • Jopa 63 prosenttia vastaajista kaipasi eniten kokoontumista läheisten kanssa.
 • Suuria juhlia kaipaa vain viidennes vastaajista. Isojen kokoontumisten kaipuu oli suurinta alle 25-vuotiailla, joista 44 prosenttia kaipasi isoja juhlia.

Millaisia juhlia kaipaat

Millaisia juhlia tai kokoontumisia kaipaat? // Esitetyt luvut ovat prosenttiosuuksia (%) // N=1000

Pienet ja intiimit juhlat voivat hyvin riittää suomalaisille myös siitä syystä, että 59 prosentin mielestä todellisen juhlan tekee hyvä, juhliin sopiva ruoka. Pääsiäisen juhlinnan kannalta tämä lupaa hyvää.

 • Lähes puolet suomalaisista aikoo todennäköisesti viettää pääsiäistä tänä vuonna.

”Tutkimus todella ihanasti osoittaa, ettei pääsiäinen ole pilalla. Tuloksissa korostuu se, että juhlissa tärkeintä on hyvä, itsetehty ja juhlien luonteeseen sopiva ruoka ja kaikista tärkeimpien ihmisten läsnäolo. Juhlatunnelman nostattaminen tänä pääsiäisenä on siis täysin mahdollista poikkeuksellisesta ajasta huolimatta”, iloitsee Säde Svar Lejoksen viestinnästä.

Parhaiden tarjottavien kohdalla suomalaisten mielipiteet jakautuvat – paitsi pääsiäisenä vastaajat ovat yhtä mieltä: mämmi ja suklaamunat ovat ehdottomia suosikkiherkkuja: mämmi 31 prosentin kannatuksella, suklaamunat 29 prosentilla.

 • Suklaamunat ovat erityisesti alle 34-vuotiaiden herkkua – jopa puolet heistä suklaamunat suosikkiherkuksi.
 • Mämmi käy kaupaksi ikääntyneemmän väestön parissa. Erityisesti Pohjois-Suomessa mämmin asema pääsiäisen ykkösherkkuna on selkeä.
 • Juhlaruoan kohdalla miehet ovat erityisesti perinteiden kannattajia: jopa 15 prosenttia miehistä pitää perinteiden kunnioittamista yhtenä tärkeimmistä kriteereistä juhlatarjoiluissa. Naisilla vastaava osuus oli yllättäen vain 4 prosenttia.
 • Perinteinen verimakkara on saattanut unohtua monen pääsiäispöydästä, mutta perinneherkulla on omat kannattajansa – 1 % mielestä verimakkara on pääsiäisen paras herkku!
Mikä on suosikki pääsiäisherkkusi?


Mikä on suosikkipääsiäisherkkusi? // Esitetyt luvut ovat prosenttiosuuksia (%) // N=1000

Tarjottavissa suomalaiset kaipaavat ruokia, jotka nostavat juhlan arjen yläpuolelle. Lejoksen tutkimuksesta paljastuu, että terveystrendi näkyy myös juhlapöydässä: raskaat ja rasvaiset ruoat eivät innosta juhlakansaa, vaan ruoalta kaivataan raikkautta sekä laadukkuutta.

 • Huonoiksi juhlatarjoiluiksi lähes 20 % suomalaisista nostaa epäterveellisen, rasvaisen ruuan.
 • 12 % taas kokee liian arkisen ruoan tai valmisruoan olevan epäsopivaa.
 • 72 prosenttia kaikista vastaajista kokee, että suomalaisten tulisi syödä terveellisemmin.
 • Poikkeuksellinen vuosi on kuitenkin vaikuttanut suomalaisten herkutteluun ja jopa 25 prosenttia herkuttelee enemmän kuin vuosi sitten. Herkuttelu on kasvanut erityisesti alle 25-vuotiailla.
 • Neljännes suomalaisista on kerännyt myös koronakiloja vuoden aikana.

”Tutkimuksen tuloksissa oli positiivista, että suomalaiset haluavat syödä ja myös herkutella kevyemmin. Näyttää siltä, että ruoassa laatu tulee todellakin ennen määrää! On kiva huomata, että yhä useampaa kiinnostavat terveelliset herkutteluvaihtoehdot, kuten vaikkapa vähäkalorinen jäätelö”, kommentoi Svar.

* Tutkimuksen toteutettiin Bilendin verkkopaneelissa viikoilla 10 ja 11 / 2021. Kyselyyn vastasi n=1000 täysi-ikäistä suomalaista. Aineiston virhemarginaali on noin +/- 3 prosenttiyksikköä.