Kotimaisuus, hyvinvointi ja vastuullisuus ovat suurimmat nousevat trendit ruokailussa. Kehityksen taustalla ovat sekä pitkään vaikuttaneet muutosvoimat että lyhyen aikavälin tekijät, kuten korona-aika, joka on luonut kysyntää muun muassa kotikokkaukselle. Tästä kertoo se, että vastuullinen kotikokki valitsee ostoskoriinsa yhä useammin perunaa. Korona-aika on saanut suomalaiset kokkaamaan kotona, ja samalla myös peruna on palannut takaisin keittiöihin. Peruna on erityisen suosittua Pohjanmaalla, mikä ei ole kovin suuri yllätys. Peruna taittuu monenlaisiin ruokiin, keittoihin, muusiksi, uuniperunaksi ja grilliperunaksi. Ei olekaan siis mikään ihme, että peruna on löytänyt suosionsa uudelleen.

Sushin suosio kasvanut koko Suomessa

Sen lisäksi, että ihmiset ovat valmistaneet enemmän ruokaa itse kotona, on yhdeksi trendiksi noussut myös ruoan elämyksellisyys. Tästä hyvä esimerkki on se, että sushin suosio on kasvanut koko Suomessa, etelästä pohjoiseen. Aivan kuin kasinopelit, myös niiden suosio on kasvanut koko Suomessa. Moniin suurempiin marketteihin on avattu kaupan sisäisiä sushipisteitä, joissa tuotteet valmistetaan alusta alkaen paikan päällä hyvistä raaka-aineista. Perinteisen sushin rinnalle on tullut myös vegaanisia vaihtoehtoja. Myös muut etniset ruoat ovat kasvattaneet suosiotaan ja erilaisia mausteita kokeillaan ruoanlaitossa enemmän. Ruokaohjelmissa on puhuttu viime aikoina paljon Umamista, ja Suomessa kauppoihin saapuikin Umami-mauste, joka myytiin lähes kaikissa kaupoissa heti loppuun. Umami on maku, joka esiintyy luonnostaan useissa liha-, kala-, kasvis- ja maitotuotteissa. Umami mausteella tätä makua voidaan tuoda paremmin esille.

Elämyksellisyys näkyy myös leivonnassa, jonka suosio on kasvanut valtavasti. Leipomisessa ollaan nyt tarkkoja siitä, millaisia jauhoja käytetään. Leivän leipomisesta on tullut sosiaalisen median avustuksella trendikästä. Erityisesti juureen leivottavat leivät ovat ihmisten innostuksen kohteena.

Erilaiset ruokavaliot eivät ole enää suuri puheenaihe

Erilaisista ruokavaliosta on tullut tänä päivänä niin arkipäiväisiä, että niitä ei enää ihmetellä niin kuin joskus aikaisemmin. Ravintoloissa on myös nykyään otettu tämä hyvin huomioon, ja jokainen voikin löytää omaan ruokavalioonsa sopivaa ruokaa lähes jokaisesta ravintolasta ja ruokapaikasta. Kaupoissa on myös tarjolla entistä enemmän esimerkiksi gluteenittomaan ruokavalioon ja vähähiilihydraattiseen ruokavalioon sopivia tuotteita.

Liha väistyy kalan ja kasvisten tieltä

Punaisen lihan syönti on vähentynyt ja ihmiset ovat lisänneet lautasilleen enemmän kalaa ja kasviksia. Norjalainen lohi ja tonnikala taas korvataan yhä useammin suomalaisella järvikalalla. Ruoan alkuperästä on tullut yhä tärkeämpi valintaperuste. Kotimaisten kasvisten myynti on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan ja kasvispainotteisen ruokavalion suosion kasvu on myös osaltaan syy tähän kasvuun.

Perinteiset lihatalot kuten HK ja Pouttu ovat lähteneet mukaan kasvavaan kasvisruokatrendiin, ja molemmilta onkin tullut lihaa korvaavien kasvistuotteiden sarja, joiden suosio yllätti myös itse valmistajat. Tällaisille tuotteille on selvästi kysyntää, ja näihin sarjoihin onkin jo tullut uusia tuotteita.

Ruoan äärelle kokoonnutaan perheen kanssa

Korona-vuosi toi takaisin perinteen, joka on monessa perheessä ollut ehkä vähän unohduksissa. Nimittäin sen, että ruoan äärelle kokoonnutaan useammin koko perheen kanssa. Esimerkiksi perheissä, joissa on teini-ikäisiä lapsia, lapset ovat saattaneet syödä ruokansa omassa huoneessa, mutta nyt hekin ovat siirtyneet yhteisen pöydän ääreen jakamaan hyvää ruokaa ja keskusteluita perheen kanssa. Nuoret ovat myös innostuneet laittamaan ruokaa koko perheelle ja kokeilemaan uusia reseptejä.

Ruoka on asia, joka aina puhuttaa ihmisiä, onhan se kuitenkin tärkeä ja suuri osa jokaisen elämää. Vaikka kotimaisuus ja perinteinen kotiruoka pitävät suosionsa, myös muiden kulttuurien ruokia uskalletaan kokeilla rohkeammin. Ihmiset ovat myös oppineet muokkaamaan reseptejä sellaisiksi, että ne sopivat paremmin omaan makuun. Reseptien orjallinen seuraaminen ei ole pakollista. Kokeilemalla erilaisia makuja voi onnistua luomaan uusia reseptejä, joita sosiaalisessa mediassa jaetaankin todella paljon.

Kesä ja grilli ovat suomalaisille tärkeitä

Kesä, grilli ja grilliruoka pitävät edelleen pintansa suomalaisten suosikkeina. Innokkaimmat grillaajat virittelevät grilliänsä jo pääsiäisen aikoihin ja grillikausi alkaa viimeistään Vapusta ja kesän grillituotteet saapuvatkin kauppojen hyllyille juuri sopivasti ennen Vappua. Grilliruokaa valmistetaan niin kotona kuin mökeilläkin. Ennen grilleissä kärisi makkara, tänä päivänä suomalaisten maku on hienostuneempi, vaikka makkaralla on edelleen oma paikkansa grillissä. Kesäisiin halutaan grillata laadukasta lihaa ja niiden kanssa syödään erilaisia kasvislisäkkeitä ja salaatteja. Erikoisoluet ja viini kruunaavat nämä ateriat.