Ruokailu on osa meidän jokapäiväistä arkeamme, päivämme käynnistyy yleensä syömällä aamupalan ennen töihin tai kouluun lähtöä ja niiden tauoilla sitten nautimme keskipäivällä lounaan. Joissakin maissa kuten esimerkiksi briteissä aamiainen ja lounas usein yhdistetään samaan, jolloin käytetään termiä brunssi, Suomessakin on joissain kahviloissa sekä lounasravintoloissa sunnuntaisin tarjolla sunnuntaibrunssi, ja tarjoilu silloin on aamiaisen ja lounaan välistä tasoa, eli ei liian raskasta muttei myöskään liian kevyttä. Työpäivän päätteeksi, kun kotiin saavutaan, niin yleensä muutaman kotiaskareen jälkeen siirrytään laittamaan päivällistä tai illallista, kumpaa termiä sitten perheet käyttävätkään sille. Mutta usein voi erittäin raskaan päivän jälkeen tuntua siltä, ettei jaksaisi itse laittaa ruokaa ja onneksi sitä varten onkin lukuisia pikaruokaloita sekä ravintoloita ympäri Suomea, joista perheelliset voivat nopeasti koukata hakemaan illallinen.

Maailman muuttuminen on ollut ruoankin suhteen nopeata, jos ajatellaan, että vielä 90-luvulla jopa hampurilaispaikat olivat Suomessa kohtuullisen uusia ja ensimmäiset kebabravintolat availivat oviaan – kiinalainen, tiibetiläisen, intialainen yms olivat vielä kaukana todellisuudesta ravintolavaihtoehdoissa.

Take away- eli noutoruoka

Tämänlaisia takeaway ravintoloita löytyy nykyään jokaisesta kaupungista ja vaihtoehdot näille ovat varsin laajat, ja mitä ikinä sillä hetkellä tekeekään mieli niin mahdollisuus sellaisen takeaway ravintolan löytymiseen kotikaupungistasi on todella suuri. Hintaluokat noutoravintoloissa vaihtelee ravintolan sekä itse ruoan mukaan.

Samalla tavalla kuin Suomeen on tullut saatavilla laajat takeaway vaihtoehdot, jotka kasvavat nyt meneillään olevan maailmantilanteen vuoksi, myös aikuisten rahapeleissä on tapahtunut viime vuosina suurina muutoksia. Suomalaisille on nettiin tullut suomenkielisiä pelivaihtoehtoja kuten Unibet vedonlyönti, joka on yksi osa ruotsalaisen rahapelijätti Unibetin monipuolisesta tarjonnasta – jopa näinä aikoina, kun urheilukohteita on rajoitetusti saatavilla, Unibetilta löytyvät ne harvatkin.

Suosittujen listakin on laaja

Suosituimpia noutoruokaloita ovat lukuiset kiinalaiset ravintolat sekä myös pitseriat, näistä ravintoloista voit tilata jopa ihan kotoa käsin käyttämällä Foodora sovellusta tai sitten Wolt nimistä sovellusta. Ruokien kotiinkuljetus onkin saapunut myös muihin ravintoloihin aivan viime aikoina Suomessa, esimerkiksi McDonald’s, joka on nuorten suosima, aloitti viime vuoden puolella kotiinkuljetukset pääkaupunkiseudulla, ja ylempänä mainittu Wolt mahdollistaa kotiinkuljetuksen myös Taco Bell ja Burger King ravintoloista. Nämä kolme, Burger King, McDonald’s ja Taco Bell ovatkin ympäri maailmaa suosittuja vaihtoehtoja, kun kyse on pikaruokaloista. Näiden lisäksi Suomesta löytyy myös neljäs maailmanlaajuinen pikaruokaketju, mikäli haluaa hieman terveellisempää ja se on Subway, toki jos ihan suomalaista pikaruokalaa haluaa suosia, niin pari hyvää vaihtoehtoa on Hesburger sekä Kotipizza.

Pikaruokapaikkojen edut

Näillä tunnetuilla pikaruokaloilla on myös usein erilaisia kuponkeja tarjolla omissa sovelluksissaan, jotka voit ladata puhelimeesi Applen AppStoresta tai androidille Google Play kaupasta. Pikaruokapaikkojen etukupongit ovat vasta se toissijainen syy, miksi näissä ravintoloissa käydään, ensisijainen on se, että ruoka-annokset saadaan nopeasti ja isoilla ketjuilla eri sijaintipaikoissa on samat tuotteet.

Itseasiassa tässäkin pikaruokaketjut ovat vieneen asian asteen pidemmälle ja näiden isoimpien ketjujen tavoitteena on nykyään avata vain sellaisia toimipisteitä, joilla on myös autokaista eli drive-in, jolla vähennetään varsinaisen ravintolasalin tarvetta.

Foodora valtaa markkinat

Moni varmastikin on huomannut, ettei tuttua Pizza-Online sivustoa ole enää ja moni myös tietää miksi, mutta niille, jotka eivät tiedä niin Pizza-Online siis yhdistyi aikaisemmin mainitun Foodora palvelun kanssa, Foodora oli nuorempi yritys, joka on perustettu vuonna 2014 kun taas Pizza-Online perustettiin jo vuonna 2008 ja keväällä 2012 Pizza-Online siirtyi saksalaisen yrityksen nimiin.

Pizzan ja muidenkin pikaruokien kysyntä onkin nyt vielä suurempi tämänhetkisen tilanteen takia, kun moni pysyy kotona Covid-19 pandemian vuoksi. Näiden ruokien kotiinkuljetuksessa kestää yleensä noin tunti, toki asiaan vaikuttaa oman tilauksen koko sekä muiden tilauksien määrä ja kellonaika. Kuljetusmaksukin vaihtelee ravintolakohtaisesti ja siihenkin tämä kellonaika vaikuttaa, useimmiten se on 2-4 euron luokkaa ja tietyn kokoiset tilaukset toimitetaan ilman tätä kuljetusmaksua, yötoimituksiin kuitenkin tulee yölisä joka on tilauksen koosta riippumatta aina sama.

Pay and pick

Moneen tavarataloon tullut maksa ja hae käytäntö on lähes sama kuin ravintoloiden takeaway. Vanhanaikainen takeaway oli sitä, että ravintolaan soitetaan ja tilataan ruoka, joka sitten käydään hakemassa ja maksamassa ravintolasta. Nykyinen tilanne, missä tavoitteena on mahdollisimman vähäinen kontakti toisiin ihmisiin on luonut uudenlaisen pay&pick tavan eli ravintolat, jotka eivät kuljeta mahdollistavat tilauksen netissä mutta takeaway annoksena, näin ollaan nopealla aikataululla saatu paljon uusia ravintola toimitukselliseen ruokamyyntiin.

Foodtruck

Muualta maailmalta ovat Suomeen rantautuneet myös foodtruck-konseptit ja onhan meillä jo aiemmin ollut hodari ja donitsivaunuja mutta viime vuosina tapahtumiin ja isojen kaupunkien toreille on tullut paljon lisää valikoimaa, kuten oma suosikkimme Texas BBQ:n oma foodtruck, josta saa niin aitoa teksasilaista savulihaa kuin mahdollista.

Isoin yksittäinen foodtruck toimija Suomessa on Nordic Gourmet, jonka autoista saa 20 erityylistä ruoka-autoa aina Aasiasta, Meksikon ja USA:n kautta Lappiin ja vegevaunuun ja kalaravintolaan. Pelkästään Helsingistä löytyy useampi autollinen ruokaa mm. Tacobot, Maulito, Sandwich Club ja televisiosta tutun kokin oma Naughty BRGR rekka.

Voi siis sanoa, että Suomesta löytyy varsin värikäs ja makurikas pikaruoka ja noutoruokataivas tämän genren ystäville.