Illat ovat jo kääntyneet pimeämmän puoleiseksi ja syksy tekee tasaisen varmasti tuloaan. Syyskausi tuo samalla tullessaan myös valtavan paljon ihania sesonkiherkkuja sekä mahdollisuuden juhlistaa hyvän ruoan parissa isänmaan antimista tehtyjä herkkuja. Lisäksi syksyisissä pimenevissä illoissa on mukava käpertyä villasukat jalassa viltin alle ja nauttia kynttilän valossa kuppi kuumaa juomaa. 

Sesonkiherkut ja muut syksyn tuotteet valtaavat kauppojen hyllyt kesän jälkeen nopeasti. Syksyn satoa tarjoaa myös erilaiset halpahalli tarjoukset, torit ja marketit. Näistä yhteyksistä on helppo poimia matkaan uusimmat reseptit ja tuoreimmat raaka-aineet. 

Sadonkorjuun juhlaa on perinteisesti vietetty syksyllä ja se kestää syyskuusta aina marraskuuhun saakka. Sadonkorjuujuhlaa eli kekriä on vietetty Suomessa jo 1700- luvun lopulta asti. Se tarkoittaa kansanomaisesti jonkin päättymistä tai viimeiseksi jäämistä. Sanalla on myös muita tunnettuja muotoja eri murteissa, kuten köyri ja keyri. 

Syksyn alkaessa on myös tilaisuus nauttia kesän valon ja lämmön kypsyttämiä antimia, kuten sieniä ja marjoja. Ja näin samalla korjata kotimaisen viljelyn tuoretta satoa talteen. Eritoten kaalit, omenat ja kurpitsat ovat parhaimmillaan juuri nyt. Kaaleista kannattaa suosia myös perinteisen valkokaalin eli keräkaalin lisäksi myös erikoisempia kaaleja, kuten lehtikaalia, kurttukaalia eli savoijinkaalia – tai vaikkapa värillisiä kukkakaaleja. Muiden syyskuun herkkujen lisäksi metsiemme punainen marja, puolukka, on nyt parhaimmillaan. Sesonkiherkut löytyvät edullisesti ostoskoriin tarkastamalla uusimmat k supermarket tarjoukset

Sesonkiherkut vaihtuvat kuukausittain kekrin edetessä pidemmälle. Tällöin tuleekin tarpeelliseksi testata myös muita peltojen tarjoamia antimia. Lokakuussa herkullisimmillaan on päärynöiden ja kurpitsojen lisäksi kaikki juurekset. Niistä voi loihtia ihania keittoja ja patoja samalla, kun ihailee ruskan syksyistä värimaailmaa lehtipuissa. Onkin erittäin tunnelmallista hankkia kotioloihin myös kynttilöitä syksyn värjätessä lehtipuut. 

Syksyn hankintoihin on järkevää sisällyttää myös saappaat ja sateenvarjo. Näin on mahdollista ottaa syyssateet kuivana vastaan. Marraskuussa juhlitaan ennen isänpäivää vielä satokauden viimeisiä hetkiä. Samalla jatkuu edelleen myös juuresten voittokulku. Niiden rinnalle voi ottaa sesonkiherkkuja kotimaan rajojen ulkopuolelta ympäri maailmaa. Tällaisia valintoja ovat mm. rypäleet ja persimoni. Persimoni tunnetaan myös nimellä kaki tai sharon.

Satokauden mukaan ruoan valmistaminen on tärkeää ottaa muutenkin käyttöön kuin pelkästään kekrin aikana. Tuoreita tuotteita suosimalla tulee koetettua monipuolisesti erilaisia raaka-aineita. Kyseisiä tuotteita saa yleisesti ottaen sesongin aikana myös edullisemmin – ja herkullimmisillaan.

Toki on hyvä pitää esimerkiksi ruoan suhteen erilaisia teemaviikkoja vaihtelun vuoksi – tai päiviä, jolloin inspiraatiota voi hakea vaikka mainoksista. Lidl tarjouslehti esittelee esimerkiksi viikottain vaihtuvan ruokateeman. Tällaisesta teemasta voi mainita vaikkapa kreikkalais-, amerikkalais- ja aasialaisviikot. 

Syksy antaa siis mukavaa potkua kotimaan neljään upeaan eri kauteen. Silloin on myös mukava nauttia menneen kesän antimista. Sesonkien mukaan syöminen on monipuolista ja tarjolla on aina tuoreita raaka-aineita edulliseen hintaan. Väliin on sesongista huolimatta mukava tuoda ruokapöytään myös muita virkistäviä teemoja. 

Ruoan lisäksi kodissa voi myös huomioida pienillä muutoksilla eri kausia. Sen voi ottaa huomioon vaikka verhojen tai pöytäliinojen vaihtamisella kauden väreihin. Näin ollen eri kaudet antavat mukavaa eloa arkeen.