Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tutkimuksen mukaan Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Yhtä henkeä kohti tämä tekee yhteensä 23 kiloa vuodessa. LUKEn laskelmien mukaan ruokahävikki verottaa vuositasolla suomalaisten taloutta 125 euron verran.

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 9.–15.9. Jokavuotisen kampanjan tarkoituksena on nostaa tietoisuutta ruokahävikin vaikutuksista ympäristöömme sekä jakaa vinkkejä ruokahävikin pienentämiseen.

Tänä vuonna kampanjan erityisteemana on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Ruoantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä, jonka seurauksena syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä. Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä. 

Ruokahävikistä herkullisia yllätyksiä KitchenAidin avulla

Haluamme kannustaa kotikokkeja yhä luovempiin ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin keittiössä. Hyvin usein ruoanlaittoon päätyvät vain ruoka-aineksien parhaat palat, mutta myös kuorista ja reunapaloista voi luoda herkullisia annoskokonaisuuksia. Tarvitset vain ripauksen luovuutta ja ruoantähteesi muuttuvat aarteiksi.

Lihan kulutuksen vähentäminen on pieni ympäristöystävällinen valinta, jonka jokainen meistä voi tehdä. Myös jätteen minimoiminen on hyvä tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Kompostiin matkalla olevat tähteet saat hienonnettua uuteen uskoon vaivattomasti ja nopeasti KitchenAidin 1,7 litran monitoimikoneella, jolla esimerkiksi kasvispihvien valmistaminen hampurilaisen väliin käy käden käänteessä.

KitchenAidin Power Plus -tehosekoittimilla voit valmistaa esimerkiksi appelsiinin ja omenan kuorista herkullisia pyreitä tai kastikkeita. Hedelmien kuorissa on yllättävän paljon vitamiineja ja vastustuskyvylle tärkeitä antioksidantteja, jotka kannattaa ehdottomasti hyödyntää ruoanlaitossa. Voit myös valmistaa pestoa porkkanoiden päätypaloista ja ruskeaksi muuttuneet banaanit ovat täydellinen lisä kakkutaikinaan.

KitchenAidin yleiskoneeseen kiinnittyvällä vihannesliuskaleikkurilla otat hedelmien ja juureksien kuorista kaiken hyödyn irti. Vihannesliuskaleikkurin avulla saat kolhiintuneista omenoista ja kesäkurpitsoista ohuita siivuja, joita voit käyttää esimerkiksi pastan korvikkeena. Ravintoarvoiltaan huipputerveellisiä bataatin kuoria ei myöskään kannata heittää biojäteastiaan. Liuskaleikkurin avulla saat tehtyä kuorista ohuita siivuja, jotka paistuvat rapeiksi ja herkullisiksi sipseiksi uunissa. Tätä herkullisempaa, luovempaa ja ympäristöystävällisempää pikkupurtavaa et voit juhlavieraillesi tarjota.

Ylläolevat esimerkit osoittavat, että omaa ruokahävikkiä voi pienentää verrattain yksinkertaisilla konsteilla, kun keittiössä uskaltaa kokeilla jotain uutta. Tämä on loistava uutinen intohimoisille kotikokeille ja meidän kaikkien jakamalle planeetallemme.