Vegaaninen ja kasvispainotteinen ruokavalio on kasvatti vuoden 2020 aikana paljon suosiotaan. Pandemiaa pidetään yhtenä tekijänä, sillä se sai ihmiset miettimään enemmän sitä, mitä me ihmiset aiheutamme omilla toimillamme eläimille ja ympäristölle. Mutta terveellisyys on myös ihan yhtä lailla syynä suosion kasvuun. Usein ajatellaan, että vegaaninen ruokavalio koostuu pelkästä porkkanan ja salaatin puputtamisesta, mutta tämä ei pidä todellakaan paikkaansa. Vegaaneilla on tänä päivänä todella paljon valinnan varaa. Itseasiassa monet ruoat, joita ihmiset käyttävät normaalissa ruokavaliossaan, ovat vegaanisia.

Vegaanihaaste haastaa kokeilemaan kuukauden ajan vegaaniruokavaliota

Vuoden 2021 tammikuussa Suomessa vegaanihaasteeseen osallistui 25 000 ihmistä, mikä oli tähän asti suurin osallistujamäärä. Iso-Britanniassa vastaavasti järjestettävään Veganuaryyn osallistui 582 000 ihmistä. Sillä täyttäisi Wembleyn jalkapallostadionin istumapaikat 6,5 kertaa! Suosion kasvun tahti on yhtä hurjaa kuin nopeus, jota tarjoaa vauhti kasino. Vegaanihaasteen ideana on näyttää ihmisille, miten helppoa kasvispainotteisten ruokien syöminen ja aterioiden valmistaminen on. Osallistujat saavat kuukauden jokaisena päivänä sähköpostiinsa uuden reseptin ja lisää reseptejä löytyy myös vegaanihaasteen verkkosivuilta.

Markkinoilla paljon uusia tuotteita

Kasvispainotteisen ruoan syöminen oli 20 – 30 vuotta sitten enemmän juuri sitä luultua salaattien syömistä, mutta tänä päivänä vegaanit voivat nauttia erilaisista ruoista siinä missä sekasyöjätkin. Tänä päivänä monessa paikassa listalta löytyy vegaanisia hampurilaisia, pitsoja, kebabaterioita ym. Myös kauppojen hyllyille on tullut paljon uusi vegaanisia tuotteita, kuten nugetteja, kalattomia puikkoja, grillimakkaraa, hampurilaispihvejä ja jauhelihaa korvaavia tuotteita. Näitä tuotteita ei ole tietenkään suunnattu vain vegaaneille, vaan niillä halutaan houkutella myös muita syöjiä kokeilemaan tuotteita rohkeasti. Usein kuulee kysyttävän, miksi vegaanisen tuotteen pitää näyttää vastaavalta lihatuotteelta. Vastaus sille on juuri se, että niiden ei ole tarkoitus palvella ainoastaan vegaanista ruokavaliota noudattavia henkilöä. Tuttu ulkonäkö madaltaa kynnystä muillekin ihmisille kokeilla tuotetta ja korvata sillä vastaava lihatuote.

Ruokatilit Instagramin suosituimpia

Julkisuuden henkilöiden tilit ovat Instagramissa kaikkein suosituimpia, mutta heti kakkosena tulevat erilaiset ruokaan liittyvät tilit. Instagramista löytyy todella paljon vegaaniseen ruokaan liittyviä tilejä, joissa tilien omistajat tuovat esille sitä, millaisia vegaanisia vaihtoehtoja on tarjolla erilaisissa ruokapaikoissa, millaista ruokaa voi itse valmistaa ja mikä on tällä hetkellä se kaikkein trendikkäin ruoka. Suomalaisen ruokabloggaajan viisi vuotta sitten kehittämä uunifetapastaresepti tekee tällä hetkellä uutta kierrostaan ulkomaisilla Instagram-tileillä ja siitä on tietenkin ehditty kokeilla jo monenlaista vegaanista versiota. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että lähes jokaisen ruoan voi tehdä myös vegaanisena versiona, sillä tänä päivänä löytyy paljon vegaanisia vaihtoehtoja maitotuotteille, myös juustolle.

Instagramin vegaaniruokatileillä esitellään toinen toistaan houkuttelevamman näköisiä ruokia, jotka saavat varmasti veden herahtamaan kielelle. Myös esimerkiksi perinteisistä jouluruista ja muiden juhlapyhien ruoista esitellään kasvisversiot. Eri maiden ja kulttuurien ruokia tuodaan myös todella paljon esille, sillä tietyissä kulttuureissa keskitytään todella paljon kasvipohjaisiin ruokiin.

Tunnetut urheilijat vegaanisuuden puolestapuhujina

Vegaanisen ruokavalion suosion kasvun myötä monet huippu-urheilijat ovat kertoneet noudattaneensa vegaanista ruokavaliota jo useamman vuoden ajan. Formula 1 -kuski Lewis Hamiltonilla on Isossa-Britanniassa jopa oma pikaruokaketjunsa. Usein vegaanisen ruokavalion yhteydessä ihmetellään sitä, saako siitä tarpeeksi proteiinia, mutta nämä huippu-urheilijat todistavat sen, että tuolle ihmetykselle ei ole aihetta. Lewis Hamiltonin lisäksi tunnettuja vegaaniruokavaliota noudattavia huippu-urheilijoita ovat muun muassa painonnostaja ja strongman kilpailija Patric Badoumian, tenniksen pelaaja Venus Williams, Colin Kaepernick, entinen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, joka tuli kuuluisaksi hänen polvistuttuaan yhdelle polvelle kansallislaulun aikana, ultramaraton juoksija Scott Jurek, lumilautailija Hannah Teter.

Kokeile rohkeasti vegaaniruokaa

On olemassa sanonta, ei ole olemassa huonoa vegaaniruokaa, on vain olemassa huonoja maustajia. Mikä tahansa ruoka on mautonta, jos sitä ei mausta oikealla tavalla. Ei siis ole mitään syytä olla kokeilematta vegaaniversioita, sillä ne ovat ihan yhtä maittavia ja täyttäviä. Jos haluat keventää ruokavaliotasi, vegaaniset vaihtoehdot ovat siihen hyvä vaihtoehto. Mutta herkutteluunkin löytyy paljon vegaanisia vaihtoehtoja, joten voit olla varma siitä, että vegaanit eivät elä pelkästään salaatinlehdillä. Tutustu erilaisiin resepteihin ja yllätä itsesi sillä, miten helppoa hyvän, maittavan ja terveellisen ruoan valmistaminen on. Ja jos mielesi sattuu tekemään pitsaa, löytyy niitäkin vegaanisia vaihtoehtoina.