Apetit nostaa kuluvan vuoden yhdeksi tärkeimmistä teemoistaan ruokahävikin pienentämisen. Koko suomalaisen ruokaketjun hävikin määrä on vuosittain arviolta 400–500 miljoonaa kiloa.

”EU-maat ovat sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä kotitalouksissa, ravintoloissa ja kaupoissa, sekä vähentää elintarvikejätteen määrää ruokajärjestelmän kaikissa osissa. Tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon työtä kaikilta ruokajärjestelmän toimijoilta. Luonnollisesti Apetit haluaa omalla toiminnallaan myötävaikuttaa tavoitteen toteutumiseksi”, sanoo viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen.

Hävikin vähentäminen tuotannossa on yksi osa Apetitin jatkuvaa tehokkuuden parantamista.

”Toiminnan systemaattisuuden edelleen kehittämiseksi Apetit on vuoden alussa liittynyt elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumukseen, jossa yksi keskeisistä tavoitteista on tuotannon ja raaka-aineen käytön tehokkuuden parantaminen. Tavoitteenamme onkin pienentää tuotantoketjussa syntyvän hävikin määrää merkittävästi”, Väisänen sanoo.

Kotitalouksilla merkittävä rooli ruokahävikin pienentämisessä

Kotitalouksien ympäristövaikutuksista noin kolmasosa aiheutuu ruoasta. Kotitalouksissa syntyy myös noin 30 prosenttia kaikesta ruokahävikistä. Esimerkiksi suunnittelemattomuus tai tilanteiden muuttuminen voivat johtaa ruokahävikin syntymiseen.

”Ruokahävikin pienentäminen on yksi konkreettisista tavoista vaikuttaa omien ympäristö- ja ilmastovaikutusten syntyyn. Tässä asiassa pienilläkin teoilla on iso merkitys. Hävikin pienentäminen näkyy myös konkreettisena säästönä niin yrityksillä kuin kuluttajankin kukkarossa”, Väisänen kannustaa.

Ruokahävikin esillä pitämiseksi Apetit on koonnut hävikkitietoa teemasivulle, jossa myös kasvisruokamestari Teemu Hursti jakaa säännöllisesti reseptivinkkejä, joilla voi helposti vaikuttaa oman ruokahävikin pienentymiseen. Lue lisää täältä.

Kasvisruokamestarin viisi vinkkiä kotitalouksien ruokahävikin pienentämiseen:

  1. Hyödynnä jääkaapin pohjalta löytyvät raaka-aineet ruoan valmistuksessa
  2. Suunnittele ruoat ja ostokset etukäteen
  3. Käytä pakasteita: ota se mitä tarvitset ja laita loput takaisin pakkaseen
  4. Ole rohkea ja sovella reseptejä luovasti perustuen jääkaapista löytyviin aineksiin
  5. Tee ruokaa tarvittava määrä

Apetit on kasvisten ykkönen, vahvasti kotimaiseen ruoan alkutuotantoon toimintansa perustava elintarvikeyhtiö. Luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla terveellisiä, maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Haluamme olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Apetitin liikevaihto vuonna 2018 oli 283 miljoonaa euroa. Lue meistä lisää osoitteessa apetit.fi.