Viime vuosien aikana on kirjoitettu paljon siitä, kuinka tutkimusten mukaan suomalaisten juominen on vähentynyt. Vaikka suomalaiset ovat yhäkin innokkaita alkoholin juojia, humalahakuisen juomisen vähentymistä on huomattavissa erityisesti nuorten suomalaisten keskuudessa. Joiksikin syiksi on mainittu muun muassa pelko siitä, että oma huono käytös päätyy sosiaaliseen mediaan kaikkien nähtäväksi ja terveys- ja hyvinvointitrendin kasvu. Vaikka humalahakuisen juomisen lasku onkin verrattain uusi ilmiö, saattaa tällä olla positiivinen vaikutus käsintehdyn oluen ja teemaolueiden suosioon juomana, jota nautitaan siinä missä muitakin oluita, mutta arvostaen sen yksityiskohtien, teeman ja erityisyyden tuomaa maku- ja visuaalista elämystä.

Teemaolueet villitsevät ympäri maailmaa

Teemaoluita löytää maailmalta jos minkälaisia. Niihin liitetään usein käsite craft beer, käsityöläisolut tai pienpanimoiden olut-tuote, sillä monet teemaoluista ovat juuri pienpanimoiden keksimiä. Teemaolueet kattavat aiheita laidasta laitaan, aina taideteosmaisista kissoista kaupallisempaan urheilu- ja juhlateemaan. Teemaolueiden kirjon värikkyyttä kuvatessa voi mainita esimerkiksi kasinoaiheiset oluet, kuten BrewDogin Casino Rye Alen, jonka ensikulauksen tuomaa makuelämystä on kuvattu kasinon luoman elämyksen tyyliseksi. Vaikka esimerkiksi kasinoteemaiset oluet ovat tunnetuimpia Suomen ulkopuolella, myös Suomen pienpanimoilla on esiteltävinään runsaasti hienoja taideteoksia ja makuelämyksiä.

Mielenkiintoisia teemoja

Yhdeksi Suomen mielenkiintoisimmista teemaoluista voi mainita Historic Beer 1842:n, jonka takana on Ahvenanmaalla sijaitseva pienpanimo Stallhagen. Historic Beer 1842:n idea juurtaa juurensa vanhaan vuonna 2010 Ahvenanmaan Föglön edustalta löytyneeseen hylkyyn, joka haaksirikkoutui vuonna 1840. Hylystä löytyi mittava määrä sampanjapulloja ja viisi olutta, joista yksi toimitettiin tutkijalle. Tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää, millainen historiallinen olut on alun perin ollut. Selvitystä auttoi se, että humala-aromia ja katkeroa ei löytynyt, mikä on täysin poikkeavaa nykyisiin oluisiin verrattuna. Oluen uudelleenluomisoikeus annettiin Stallhagenille, jonka mukaan kiinnostus historiallista erikoisolutta kohtaan ei ole vieläkään ehtynyt, kuten ei ole sen myyntikään. Panimon toimitusjohtaja mainitseekin, että erikoisoluet ovat yhä halutumpia ympäri maailmaa.

Luotetut brändit

Vaikka historiallisen erikoisolueen tarina onkin mielenkiintoinen ja oivaltava, ei teemaoluiden taustalla tarvitse olla historiaa, taidetta tai monimutkaisia selityksiä herättääkseen kiinnostusta. Myös tutuista brändeistä, kuten esimerkiksi kuuluisuuksista tai paikoista, saa mielenkiintoisia oluita. Tämän tietää myös Rovaniemeltä löytyvä käsityöläisoluita valmistava Lapin Panimo, jonka oluiden tarkoituksena on kuvastaa Lappia niin valmistuksessa kuin maussakin. Lapin luonnollisuus ja puhtaus näkyy oluiden valmistuksessa siten, että oluet eivät sisällä ylimääräisiä aineita, kuten lisä- tai säilöntäaineita. Lapin Panimo kuvailee oluiden makuja hyvin värikkäästi, mainiten muun muassa tunturit, revontulet ja kaamoksen. Panimon mukaan oluilla on lappilainen sielu, jota kuvastaa esimerkiksi oluiden Lappi-teemaiset nimet, kuten Saana, Loimu ja Kaamos. Oluiden kuvauksissa on myös nähty vaivaa kuvaillen Lapin eri vuodenaikoja ja luonnonilmiöitä, joita voi erottaa myös pullon etiketin kuvasta. Lapilla on tunnetusti vahva brändi, joka herättää ihastuttaa ja jännittää ihmisiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, joten ei ole ihme, että sitä on käytetty teemaoluissakin.

Kaikille jotakin

Pienpanimoiden kekseliäisyydellä valmistetuista käsityöläisoluista löytyy varmasti jokaiselle teema, joka herättää oman mielenkiinnon, oli se sitten historian havina tai suosikki pelaaja. Olutta nauttiessa kannattaakin panostaa kokemuksen laatuun ja tehdä siitä elämys pelkän juomisen sijaan. Tässä auttavat pienpanimot, jotka tekevät kovasti töitä sen eteen, että oluen juonnin voisi kokea myös sivistävänä ja viihdyttävänä, silmiä ja mieltä virkistävänä kokemuksena.